Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Οι ΗΠΑ θα στείλουν Patriot στην Ουκρανία – Ανησυχούν για μεγάλη ρωσική επίθεση Ιανουάριο 2023

Επικίνδυνη κλιμάκωση - Οι ΗΠΑ θα στείλουν Patriot στην Ουκρανία – Ανησυχούν για μεγάλη ρωσική επίθεση Ιανουάριο 2023
Πάνω από το 50% του εδάφους του Donbass ελέγχουν οι ρώσοι - Αυξάνεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων... 
(upd5) Προς επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγείται ο πόλεμος στην Ουκρανία αφού με βάση ενδείξεις οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων των ρώσων.
Εν τω μεταξύ οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στο Donbass αφού η Ουκρανική άμυνα καταρρέει….
Οι ρωσικές δυνάμεις ήδη ελέγχουν το 50% των εδαφών της περιοχής και συνεχίζουν αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεκάθαρα την πρωτοβουλία των κινήσεων…..

Οι ΗΠΑ θα στείλουν Patriot στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία.
Η εξέλιξη αυτή προφανώς θα οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου αφού θα οδηγήσει την Ρωσία στην χρήση άλλων τύπου πυραυλικών συστημάτων.
«Η κυβέρνηση Biden ολοκληρώνει τα σχέδια για την αποστολή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και έναν ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο»…
Εάν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση που θα οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ δυνάμεων με πυρηνικά όπλα, δεδομένου ότι η μεταφορά των Patriot θα σήμαινε ότι οι αμερικανοί στέλνουν στην Ουκρανία πυραύλους πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς…

Επικίνδυνη κλιμάκωση με τους Patriot

«Από καιρό αναζητούν οι Ουκρανοί, πυραύλους με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα , αλλά μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν αρνηθεί να τους προμηθεύσουν επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.
Είναι πιθανό να χρειαστεί λίγος χρόνος για την ανάπτυξη των Patriot, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί αναμένεται να εκπαιδευτούν στη λειτουργία των εξελιγμένων συστημάτων στη βάση του αμερικανικού στρατού στο Grafenwoehr της Γερμανίας.
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι πιθανό να αντιδράσει σθεναρά στις ειδήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο έντονες αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές σε πόλεις της Ουκρανίας και βάσεις διοίκησης και ελέγχου.
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, πιθανότατα θα τονίσουν την καθαρά «αμυντική» φύση των συστημάτων Patriot.

Η Ρωσία θεωρεί τους Patriot νόμιμο στόχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot (ABM) θα γίνουν νόμιμος στόχος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, εάν παραδοθούν στην Ουκρανία ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρώσου Προέδρου Dm. Peskov.
«Σίγουρα», απάντησε στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο συμμερίζεται την άποψη του Medvedev, αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ότι οι Patriot θα γίνουν νόμιμος στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
To CNN, επικαλούμενο ανώνυμους εκπροσώπους των αμερικανικών αρχών, ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον οριστικοποιεί τα σχέδια για την προμήθεια συστημάτων Patriot στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, ενδέχεται να ανακοινωθούν ήδη αυτή την εβδομάδα.
Με τη σειρά του, εκπρόσωπος του Πενταγώνου  δήλωσε στις 13 Δεκεμβρίου ότι δεν μπορούσε να πει τίποτα για την προμήθεια αυτών των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ουκρανία.
Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot είναι το κύριο στοιχείο της αντιπυραυλικής άμυνας του αμερικανικού στρατού.
Εισήλθαν για πρώτη φορά στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ το 1984 και προγραμματίζεται να παραμείνουν στην υπηρεσία μέχρι το 2040.
Συγκροτήματα Patriot βρίσκονται σε υπηρεσία με ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Υπάρχουν διάφορες επιλογές για συγκροτήματα με εμβέλεια από 30 έως 160 χιλιομέτρων, καθώς και τροποποιήσεις ειδικά σχεδιασμένες για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων.
Το συγκρότημα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αναχαίτιση επανδρωμένων αεροσκαφών

Οι Ουκρανοί ανησυχούν για μεγάλη ρωσική επίθεση τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2023

Η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει μια «μεγάλη επίθεση» τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο 2023, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Kuleba... υπογραμμίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin συνεχίζει να θέλει να κατακτήσει όλη την Ουκρανία.
«Νομίζω ότι η ρωσική ικανότητα να διεξάγει μια επίθεση, ίσως μια μεγάλη επίθεση, θα μπορούσε να αποκατασταθεί προς τα τέλη Ιανουαρίου ή τον Φεβρουάριο 2023...
Αυτό προσπαθούν να κάνουν.
Και, φυσικά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποτρέψουμε»
Η Ρωσία «εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να σπάσει τις γραμμές μας και να προχωρήσει βαθιά στην Ουκρανία», είπε ο Kuleba, υπενθυμίζοντας «την ανακοινωθείσα στράτευση, την εκπαίδευση νέων στρατεύσιμων και τη μετακίνηση βαρέων όπλων σε ολόκληρη τη χώρα».
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ουκρανίας τόνισε ότι «η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τα τελεσίγραφά της και εξακολουθεί να θέλει να κατακτήσει ολόκληρη την Ουκρανία.
Αυτό που θέλει τώρα δεν είναι ειρήνη, αλλά μια παύση για να συνεχίσει μετά την επίθεση».
Η Ρωσία επιτίθεται στην ενεργειακή υποδομή στην Ουκρανία με τους πυραύλους της επειδή «ο Putin ελπίζει ότι χωρίς ηλεκτρισμό, νερό και θέρμανση, οι Ουκρανοί θα σταματήσουν να αντιστέκονται και θα αποδεχτούν τα ρωσικά τελεσίγραφα, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος.
Ο ρωσικός πυραυλικός τρόμος δεν θα σπάσει την Ουκρανία», ανέφερε ο Kuleba...

Νέες πυραυλικές επιιθέσεις στο Κίεβο

Εκρήξεις στο Κίεβο καταγράφηκαν νωρίτερα σήμερα Τετάρτη 14/12 το πρωί, με τις σειρήνες για αεροπορική, πυραυλική επίθεση να ηχούν για ακόμα μια φορά όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας αλλά και σε άλλες γειτονικές επαρχίες.
Σε ανάρτηση του στο Telegram ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko ανέφερε πως οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιοχή Shevchenko, στο κέντρο του Κιέβου όπου βρίσκονται κυρίως βιομηχανικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις κατασκευών.
Ωστόσο, το Κίεβο αναφέρει πως η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε 13 ρωσικά drones.
Τα συντρίμμια από ένα drone που κατέπεσε, προκάλεσαν ζημιές σε ένα κυβερνητικό κτήριο, ενώ μικρές ζημιές αναφέρθηκαν και σε τέσσερα κτήρια κατοικιών.
Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματίες.
Σειρήνες για αεροπορικές επιθέσεις ήχησαν όχι μόνο στην περιοχή του Κιέβου, αλλά και στο Zhytomyr και στη Vinnitsa.

Πάνω από το 50% του εδάφους του Donbass ελέγχουν οι Ρώσοι - Αυξάνεται η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων... 

Πάνω από το 50% των εδαφών του Donbass ελέγχεται από τους ρώσους, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις τελευταία φαίνεται ότι ξεκάθαρα υπερτερούν…
Ο ρωσικός στρατός έχει κερδίσει την πρωτοβουλία στο μέτωπο του Luhasnk, όπου επιδιώκει να ωθήσει τον ουκρανικό στρατό στη δεξιά όχθη του ποταμού Ζέρεμπετς.

Με την υποστήριξη του πυροβολικού, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στο Stelmakhovka.
Οι ρωσικές επιχειρήσεις επίθεσης ξεκίνησαν στην περιοχή Makeyevka.
Η μάχη για την πρωτοβουλία στις περιοχές Ploshcanka και Krasnopopovka συνεχίζεται.
Τα ρωσικά πλήγματα στις στρατιωτικές θέσεις και στο πίσω μέρος των ουκρανικών μονάδων συνεχίζονται.
Με τη σειρά τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας επιχείρησαν να προχωρήσουν προς το Lysychansk από τις στρατιωτικές τους θέσεις κοντά στην Belogorovka.
Στα ανατολικά του Seversk, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την επίθεσή τους στην περιοχή Verkhnekamenskoe.
Η κατάσταση παραμένει τεταμένη στην περιοχή Soledar, όπου συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στα όρια της πόλης.
Την ίδια ώρα, οι μαχητές Wagner εισβάλλουν στο χωριό Belogorovka, που βρίσκεται βόρεια του Soledar.
H Yakovlevka παραμένει υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων.
Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Bakhmut κερδίζει δυναμική.
Οι προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων για αντεπίθεση στα νότια προάστια στο Opytne αποτυγχάνουν λόγω απωλειών
Ενώ η ουκρανική διοίκηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για αντεπίθεση στα νότια προάστια, οι Wagner αναπτύσσουν την επίθεσή τους προς άλλες κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται και πάλι στην κατοικημένη περιοχή Bakhmut από την ανατολική κατεύθυνση.
Έχοντας διαπεράσει τη γραμμή άμυνας της 71ης Ορεινής Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη βιομηχανική ζώνη, οι Wagner προχώρησαν κατά μήκος της λεωφόρου Pervomaisky και έφτασαν στην οδό Dobrolyubov.
Την ίδια ώρα, μαχητές Wagner επιτέθηκαν στα βόρεια προάστια της πόλης.
Κατέλαβαν αρκετά ουκρανικά οχυρά κοντά.

Στα νότια, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εισβάλλουν στις οχυρωμένες περιοχές στη Maryinka.
Κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο του δρόμου που οδηγεί στην Krasnogorovka και να κόψουν τις ουκρανικές στρατιωτικές προμήθειες.
Σφοδρές οδομαχίες διεξάγονται στο κέντρο της Maryinka, όπου το ρωσικό μηχανοκίνητο πεζικό απέκρουσε όλες τις αντεπιθέσεις των ουκρανικών δυνάμεων.
Οι Ρωσικές δυνάμεις διεκδικούν τώρα τον έλεγχο του 70% της πόλης Maryinka.

Το ΝΑΤΟ εμπλέκεται άμεσα στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει αμφιβολία μεταξύ των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται επί του παρόντος σε πόλεμο με τη Ρωσία – χρησιμοποιώντας απλώς την Ουκρανία ως μεσάζοντα.
Ωστόσο, η πιθανότητα για κάτι ακόμα χειρότερο – έναν άμεσο πόλεμο πλήρους κλίμακας– περιορίζει την αμερικανική συμμετοχή στην τρέχουσα σύγκρουση.
Εσωτερικά, στις ΗΠΑ υπάρχουν δύο τάσεις οι πολεμοκάπηλοι πολιτικοί και οι έμπειροι στρατιωτικοί που δεν θέλουν εμπλοκή του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Foreign Policy, Αμερικανοί νομοθέτες πιέζουν τους αξιωματούχους του Πενταγώνου να στείλουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία.
Ο στόχος τους είναι να διατεθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, επιτρέποντας στις τοπικές δυνάμεις να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τους Ρώσους και πιθανώς να «κερδίσουν τον πόλεμο» – αφού, σύμφωνα με την αφήγηση των αμερικανικών ΜΜΕ, η Ρωσία θα υποχωρούσε… κάτι που προφανώς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα του πεδίου της μάχης.
Ωστόσο το αμερικανικό υπουργείο άμυνας, ενεργεί πιο ορθολογικά, αποφεύγοντας να κάνουν στρατηγικά λάθη που θα μπορούσαν να φέρουν προβλήματα στην εθνική ασφάλεια.
Σε αντίθεση με τους πολιτικούς, των οποίων οι λόγοι για την υποστήριξη της Ουκρανίας βασίζονται σε ιδεολογική ευθυγράμμιση ή οικονομικά συμφέροντα, ο αμερικανικός στρατός σκέφτεται βασισμένος σε υπολογισμούς και σταθερά δεδομένα, επομένως φαίνεται παράλογο να αποσταλεί στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μειώνοντας την αμυντική ικανότητα των ΗΠΑ.
Ο διάλογος μεταξύ του Πενταγώνου και του Κογκρέσου των ΗΠΑ για την παραγωγή, αγορά ή διάθεση όπλων και πυρομαχικών λειτουργεί μέσω των περιοδικών εκθέσεων του Υπουργείου Άμυνας για τα πολεμικά του σχέδια.
Αυτές οι εκθέσεις ονομάζονται επιχειρησιακά σχέδια (ή OPLAN). Θεωρητικά, το Πεντάγωνο έχει ένα OPLAN για κάθε κατάσταση που θεωρείται κίνδυνος για την αμερικανική ασφάλεια, που περιλαμβάνει σχέσεις με εχθρικές χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.
Αφού εξετάσει την αξιολόγηση των εμπειρογνωμόνων του, το Πεντάγωνο ετοιμάζει έναν κατάλογο εξοπλισμού που θεωρείται απαραίτητος για την αντιμετώπιση τέτοιων χωρών, υποβάλλοντας τις εκθέσεις στο Κογκρέσο για έγκριση.
Εάν εγκριθεί, το Πεντάγωνο αγοράζει τέτοια όπλα από ιδιωτικές εταιρείες που συνδέονται με το «στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα» και τελικά τα διαθέτει σε βάσεις στο εξωτερικό.
Κατ' αρχήν, η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία υποτίθεται ότι περιοριζόταν σε ένα αποκλειστικό OPLAN για την ουκρανική σύγκρουση, αλλά οι πολιτικοί θέλουν να το αλλάξουν αυτό.
Για τους πολιτικούς, που δεν σκέφτονται στρατηγικά, αυτό είναι ένα «λάθος» και χρειάζονται περισσότερα όπλα να δώσουν στην Ουκρανία.
Ως απάντηση στην κρίση της προσφοράς αποθεμάτων, οι πολιτικοί προτείνουν μέτρα για την επιτάχυνση της παραγωγής και την αναπλήρωση.
Σύμφωνα με ορισμένους πολιτικούς το πρόβλημα δεν είναι η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία στην ταχεία αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Ωστόσο, αυτή η αφήγηση δεν φαίνεται να συνάδει με την πραγματικότητα.
Η αμερικανική στρατιωτική βιομηχανία εισέρχεται σε έναν φαύλο κύκλο, όπου δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός του οπλοστασίου της, παρά μόνο αγώνας στρατιωτικών εταιρειών για την αντικατάσταση των όπλων που σπαταλούνται από τη συστηματική μεταφορά στην Ουκρανία.
Υπό αυτή την έννοια, η επέκταση της βοήθειας και η παραβίαση των αποθεμάτων άλλων OPLAN θα επιδεινώσει μόνο αυτό το κρίσιμο σενάριο.
Στις αποφάσεις της, η αμερικανική κυβέρνηση ταλαντεύεται μεταξύ της υποστήριξης του ρεαλισμού και της συνέχισης του πολέμου. Για παράδειγμα, πρόσφατα ανακοινώθηκε ένα νέο πακέτο βοήθειας, αξίας 275 εκατομμυρίων δολαρίων – ένα από τα μικρότερα από τον Φεβρουάριο 2022.
Οι θιασώτες του πολέμου επικρίνουν αυτή τη στάση και λένε ότι είναι καιρός να αυξηθεί η βοήθεια όσο το δυνατόν περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι τις ευκαιρίες της υποτιθέμενης «ουκρανικής αντεπίθεσης» και της «επικείμενης νίκης».
Προφανώς, πολλοί πολιτικοί στις ΗΠΑ πιστεύουν τα ψέματα που δημιουργούνται από τα ίδια τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και στην πραγματικότητα σχεδιάζουν στρατηγικές βασισμένες σε αυτά τα ψεύδη…

Οι ειδικοί, ωστόσο, γνωρίζουν ότι αυτή η ρητορική είναι αβάσιμη.
Η Ουκρανία υφίσταται σημαντικές απώλειες μέρα με τη μέρα.
Η μεγάλη νίκη των ρωσικών δυνάμεων στο Bakhmut το καθιστά απολύτως σαφές.
Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα νίκης για τους Ουκρανούς και, δεδομένης της ήττας σε αυτή τη σύγκρουση, το πιο ορθολογικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε θα ήταν να μειωθεί η υποστήριξη και να ενθαρρυνθούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ αναπληρώνονται τα εσωτερικά αποθέματα για μια ενδεχόμενη κατάσταση άμεσου πολέμου.
Στην πραγματικότητα, η υπόθεση απεικονίζει ρεαλιαστικά το εσωτερικό σενάριο των ΗΠΑ: τη διαμάχη μεταξύ εκείνων που θέλουν να προετοιμαστούν για έναν μελλοντικό πόλεμο με τη Ρωσία και εκείνων που θέλουν να το κάνουν τώρα, μέσω της Ουκρανίας.

Οι 900 βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό…

Επί του παρόντος, οι ΗΠΑ διαθέτουν 900 στρατιωτικές βάσεις σε ξένες χώρες, επιπλέον των 749 βάσεων εντός της Αμερικής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελαχιστοποιεί και προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα από τους πολίτες.
Επιπλέον, αν και οι ΗΠΑ υπολογίζεται επίσημα ότι δαπανούν περίπου το 36% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών του κόσμου, το πραγματικό ποσοστό είναι περίπου το 50% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών η πρόσθετη διαφορά του 14% καταβάλλεται μέσω ομοσπονδιακών Υπουργείων των ΗΠΑ εκτός το Υπουργείο Άμυνας, έτσι ώστε το συνολικό ποσοστό των ΗΠΑ να φαίνεται ότι είναι μόνο το 36% του παγκόσμιου συνόλου. Επιπλέον στις 15 Νοεμβρίου, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «τα αποτελέσματα του πέμπτου ετήσιου δημοσιονομικού ελέγχου του Υπουργείου Άμυνας θα είναι αποποίηση γνώμης για το Υπουργείο Άμυνας»

Αφού 1.600 ελεγκτές εξέτασαν τα περιουσιακά στοιχεία των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και τις υποχρεώσεις των 3,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων….κατέληξαν ότι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πολλά…
Η ομάδα ελέγχου αρνήθηκε να υπογράψει πορίσματα, γιατί δεν μπορεί να εντοπιστεί πού ή σε ποιον πηγαίνουν τα περισσότερα χρήματα.
Αλλά οι πολίτες δεν γνωρίζουν πόσο διεφθαρμένος είναι στην πραγματικότητα ο αμερικανικός στρατός.
Προβολή, δημόσιες σχέσεις και Lobbying συγκαλύπτουν το πρόβλημα… τα μαύρα κονδύλια του αμερικανικού στρατού δεν έχουν προηγούμενο….

Οι ΗΠΑ έχουν επί του παρόντος περίπου 174.000 ενεργούς υπαλλήλους που έχουν αναπτυχθεί σε τοποθεσίες στο εξωτερικό σε περίπου 140 χώρες.
Το Γραφείο Ελέγχου του Υπουργείου Άμυνας εκτιμά το συνολικό κόστος των βάσεων και της ανάπτυξης στο εξωτερικό σε 24,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2020.
Αυτά τα στοιχεία γενικά δεν περιλαμβάνουν προφανώς το κόστος των συνεχιζόμενων πολεμικών επιχειρήσεων.

Όταν οι ισχυρότερες χώρες παρέχουν ασφάλεια στις πιο αδύναμες χώρες, λαμβάνουν ανταλλάγματα.

Για παράδειγμα, η πιο αδύναμη χώρα μπορεί να θυσιάσει τον έλεγχο της εξωτερικής της πολιτικής.
Το να «θυσιάζεις τον έλεγχο της εξωτερικής τους πολιτικής» σημαίνει να είσαι υποτελές έθνος ή «σύμμαχος» μαριονέτα.
Πολλές χώρες έχουν αποδεχθεί το ρόλο της μαριονέτας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης