Τελευταία Νέα
Διεθνή

EKT: Αυστηρότερος έλεγχος του πιστωτικού ρίσκου για τις τράπεζες το 2023, υπό τον φόβο ύφεσης

EKT: Αυστηρότερος έλεγχος του πιστωτικού ρίσκου για τις τράπεζες το 2023, υπό τον φόβο ύφεσης
Πρόσφατη εποπτική έκθεση από την ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις ελλείψεις στους ελέγχους κινδύνου των τραπεζών
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τον πιστωτικό κίνδυνο και διαφοροποιούν τη χρηματοδότηση, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα, περιγράφοντας τις προτεραιότητές της για το 2023, καθώς η ευρωζώνη οδεύει προς μια πιθανή ύφεση και αντιμετωπίζει την εκτίναξη του κόστους δανεισμού.
Το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών αντιμετωπίζει το διπλό χτύπημα του πληθωρισμού και της απότομης οικονομικής ύφεσης, σε μεγάλο βαθμό απόρροια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έχει αναγκάσει την ΕΚΤ να αυστηροποιήσει τους όρους χρηματοδότησης, ακόμη και όταν επιδεινώνει τον οικονομικό πόνο.
Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει περισσότερες από 100 μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, δήλωσε ότι θα εξετάσει τώρα πιο προσεκτικά τους δανειστές που είναι εκτεθειμένοι στους πιο ευάλωτους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και του εμπορίου ενέργειας, και θα παρακολουθεί επίσης στενά τα στεγαστικά δάνεια και τα εμπορικά ακίνητα.
"Τα υψηλότερα επιτόκια και οι υποτονικές ή πιθανώς υφεσιακές προοπτικές ανάπτυξης ενδέχεται να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών στο μέλλον", ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.

Ελλείψεις στους ελέγχους για το ρίσκο

Μια πρόσφατη εποπτική έκθεση επιβεβαίωσε επίσης ελλείψεις στους ελέγχους κινδύνου των τραπεζών, ιδίως όσον αφορά την παρακολούθηση των δανείων, την ταξινόμηση των προβληματικών δανειοληπτών και την σχηματισμό προβλέψεων, ανέφερε η ΕΚΤ.
"Αυτό καθιστά τις τράπεζες ευάλωτες σε μια απότομη διόρθωση σε ορισμένες αγορές ακινήτων, ιδίως στον τομέα των κατοικιών, δεδομένης της δυναμικής των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια", ανέφερε η ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ θα διεξάγει πιο στοχευμένους ελέγχους στους δανειστές προκειμένου να ενθαρρύνει τη "δίκαιη και έγκαιρη" αναγνώριση των αναμενόμενων πιστωτικών ζημιών μέσω υψηλότερων προβλέψεων.
"Επιπλέον, η εκτίναξη των επιτοκίων και το υψηλότερο κόστος κατασκευής είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά εμπορικών ακινήτων, ιδίως τον τομέα των γραφείων, ο οποίος ήδη υποφέρει από τη μεταβολή των εργασιακών πρακτικών και την αναζήτηση ποιότητας που προκύπτει από την πανδημία", ανέφερε η εποπτική αρχή.
Ένας άλλος βασικός κίνδυνος που πρέπει να παρακολουθείται είναι ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα χειριστούν το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.
Οι τράπεζες έχουν δανειστεί εξαιρετικά φθηνή πολυετή χρηματοδότηση αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,11 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) από την ΕΚΤ μέσω των TLTROs, αλλά αυτή η διευκόλυνση τώρα τερματίζεται και οι δανειστές, οι οποίοι έχουν επιστρέψει 800 δισεκατομμύρια ευρώ από τα μετρητά της κεντρικής τράπεζας, πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές για χρηματοδότηση.
Αυτή η επιστροφή μπορεί να είναι πιο περίπλοκη, καθώς το κόστος αυξάνεται και η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου μειώνεται, γεγονός που πιθανότατα θα μειώσει την κερδοφορία των τραπεζών και θα θέσει σε αμφισβήτηση την ικανότητά τους να διατηρούν τους δείκτες ρευστότητας και χρηματοδότησης, ανέφερε η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης