Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γράφεται ιστορία στο Ιράν: Τέλος η αστυνομία Ηθών – Εξετάζεται και η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας

Γράφεται ιστορία στο Ιράν: Τέλος η αστυνομία Ηθών –    Εξετάζεται και η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας
Υπό συζήτηση πιθανές αλλαγές του νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας
Σχετικά Άρθρα
Καταργείται η αστυνομία ηθών στο Ιράν, ενώ υπό συζήτηση είναι ο νόμος του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στη χώρα, μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Mahsa Amini, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, η οποία είχε δημιουργηθεί για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και της χρήσης μαντίλας, ανακοίνωσε ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν , Mohammad Jafar Montazeri, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Isna. Υπενθυμίζεται ότι η αστυνομία ηθών ξεκίνησε τς περιπολίες της το 2006.
«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν», δήλωσε από την ιερή πόλη Κομ ο Montazeri το βράδυ του Σαββάτου 3/12, ο οποίος και σημείωσε ότι «το κοινοβούλιο και οι δικαστικές αρχές εργάζονται» στο θέμα την υποχρεωτικότητας της μαντίλας, χωρίς να διευκρινίσει αν ενδέχεται να τροποποιηθεί η νομοθεσία.
Μάλιστα, ο Ιρανός πρόεδρος Ebrahim Raisi, ο οποίος είχε επιβάλλει νέους περιορισμούς από τις 5 Ιουλίου στις γυναίκες για τη χρήση της μαντίλας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 3/12 στην Τεχεράνη ο φάνηκε να είναι ανοικτός σε ενδεχόμενες αλλαγές στη νομοθεσία, με τη φράση «το Σύνταγμά μας έχει αξίες και αρχές σταθερές και ακλόνητες (...) αλλά υπάρχουν τρόποι εφαρμογής του Συντάγματος που μπορούν να επανεξεταστούν».
Οι αρχές στο Ιράν ζήτησαν στις 3/12 από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας, με φόντο τις καθημερινές διαδηλώσεις μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της Mahsa Amini, μιας Κούρδισσας 22 ετών, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Από τότε, οι Ιρανές έχουν βγει στους δρόμους και κάποιες έβγαλαν ή έκαψαν τη μαντίλα τους δημοσίως.
Το θέμα της μαντίλας αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης στο Ιράν, με τους συντηρητικούς να επιμένουν στον νόμο του 1983 και τους προοδευτικούς να επιθυμούν οι γυναίκες να επιλέγουν αν θα τη φορούν ή όχι.

Η μαντίλα – Τι ισχύει

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.
Βάσει του νόμου του 1983, όλες οι γυναίκες στο Ιράν ανεξαρτήτως θρησκείας, ντόπιες ή μη, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.
Νέους περιορισμούς στις γυναίκες επέβαλλε από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος «για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα», τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, σύμφωνα με τον οποίο η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.
Ωστόσο, μετά τον θάνατο της 22χρονης Amini, ακολούθησαν διαδηλώσεις και ολοένα και περισσότερες γυναίκες άρχισαν να κυκλοφορούν χωρίς μαντίλα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της Τεχεράνης και στις 24/9 το βασικό μεταρρυθμιστικό κόμμα στο Ιράν κάλεσε τις αρχές να άρουν την υποχρεωτικότητα της μαντίλας.
Η Ένωση του Λαού του Ισλαμικού Ιράν, που ιδρύθηκε από στενούς συνεργάτες του μεταρρυθμιστή πρώην προέδρου Mohammad Khatami (1997-2005), ανακοίνωσε ότι «ζήτησε» από τις αρχές «να προετοιμάσουν τα νομικά εργαλεία που θα ανοίξουν τον δρόμο προς την ακύρωση της νομοθεσίας περί υποχρεωτικότητας της μαντίλας», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης, ζήτησε από τις ιρανικές αρχές να «ανακοινώσουν επισήμως το τέλος της αστυνομίας ηθών» και να «επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις».
Στο μεταξύ, 448 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights με έδρα τη Νορβηγία, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν ανακοίνωσε στις 3/12 ότι πάνω από 200 άνθρωποι, πολίτες και μέλη των δυνάμεων της τάξης, έχουν σκοτωθεί, ενώ τη Δευτέρα ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης είχε κάνει λόγο για πάνω από 300 νεκρούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης