Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναινεί η Γαλλία στην πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο που φέρνει στο εδώλιο Putin, Lavrov, Shoigu

Συναινεί η Γαλλία στην πρόταση για Ειδικό Δικαστήριο που φέρνει στο εδώλιο Putin, Lavrov, Shoigu
Είναι η πρώτη χώρα της Δύσης που υποστηρίζει δημόσια τη σύσταση ενός ειδικού δικαστηρίου – Αντίδραση Μόσχας
Σχετικά Άρθρα

Ναι στην πρόταση για τη σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου που θα ερευνήσει τη διάπραξη του εγκλήματος επιθετικότητας στην Ουκρανία από Ρώσους κρατικούς αξιωματούχους λέει η Γαλλία, η οποία γίνεται η πρώτη χώρα της Δύσης που στηρίζει δημόσια αυτήν την προοπτική.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ήδη εργάζεται με Ευρωπαίους εταίρους για αυτήν την πρόταση, επισημαίνοντας ότι «στόχος είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για αυτό το έργο μεταξύ των μελών της διεθνούς κοινότητας».
Η τοποθέτηση της Γαλλίας αυτή ήρθε ως συνέχεια στις δηλώσεις της επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, να δημιουργήσει ένα ειδικό δικαστήριο για να ερευνήσει το συγκεκριμένο έγκλημα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στο εδώλιο Putin, Lavrov, Shoigu

Σύμφωνα με νομικούς, το έγκλημα της επιθετικότητας είναι έγκλημα ηγεσίας και θα στοχεύει μόνο ανώτατους αξιωματούχους του ρωσικού κράτους.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι κατηγορούμενοι ενός τέτοιου ειδικού δικαστηρίου θα είναι όσοι έχουν την εξουσία να λαμβάνουν αποφάσεις, οι οποίες σχετίζονται με ενέργειες που αφορούν το έγκλημα της εισβολής, της παραβίασης δηλαδή των συνόρων της Ουκρανίας από το ρωσικό στρατό.
Αυτό θα σήμαινε ότι στο εδώλιο του κατηγορούμενου, θα κάθονταν ένας μικρός αριθμός ανθρώπων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov και ο υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu.
Εάν καταδικαστούν, έστω και ερήμην, τότε αυτό θα σήμαινε το τέλος οποιασδήποτε σχέσης με τη Ρωσία, καθώς ο Putin και οι κορυφαίοι υπουργοί του θα χαρακτηρίζονταν διεθνείς τρομοκράτες, ενώ θα ήταν αδύνατη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.
Εκτιμάται μάλιστα πως αυτή η τοποθέτηση της Γαλλίας είναι μια ισχυρή ένδειξη της απογοήτευσης που επικρατεί στη Δύση όσον αφορά την προοπτική των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Γιατί Ειδικό Δικαστήριο;

Η ΕΕ εξετάζει το σενάριο σύστασης ενός νέου Ειδικού Δικαστηρίου, διότι η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), κάτι που σημαίνει πως δεν έχει τη δικαιοδοσία να κρίνει τα «εγκλήματα επιθετικότητας» που μπορεί να κατηγορηθεί ότι διέπραξε η ρωσική κυβέρνηση.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να κρίνει συγκεκριμένα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία, αν και ο Putin και οι κορυφαίοι υπουργοί του διατηρούν την ασυλία από τη δίωξη όσο είναι στην εξουσία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών είναι «ουσιώδης» προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ασυλίας από πιθανή δίωξη υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων, όπως π.χ. είναι ο αρχηγός κράτους.

Η εκστρατεία της Ουκρανίας

Η Ουκρανία άρχισε τον περασμένο Απρίλιο μια εκστρατεία για τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου, αλλά αντιμετώπισε αντίδραση από τους δυτικούς συμμάχους της, έχοντας την υποστήριξη μόνο από κράτη της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής.
Σε συνέντευξή του τον Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός Andriy Smyrnov, ο οποίος ηγείται της δημιουργίας του δικαστηρίου για λογαριασμό του προεδρικού γραφείου του Zelensky, είπε ότι η απροθυμία της Δύσης δείχνει ότι εξακολουθεί να θέλει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Οι δηλώσεις της von der Leyen

Σε χθεσινές δηλώσεις της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen είπε ότι οποιοδήποτε δικαστήριο θα απαιτούσε την υποστήριξη του ΟΗΕ ενώ πρότεινε τη σύσταση ενός ανεξάρτητου διεθνούς δικαστηρίου ή ενός ειδικού δικαστηρίου στο πλαίσιο ενός εθνικού δικαστικού συστήματος.
Είναι προφανές ότι η Ρωσία ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα ασκούσε βέτο σε μια τέτοια κίνηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Ωστόσο, υπάρχει η ιδέα να ζητηθεί η στήριξη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ, οι οποίες και αυτές είναι εκτός της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, δεν έχουν διατυπώσει ξεκάθαρη θέση επί αυτού του σεναρίου.

Προθυμία Ολλανδίας

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ολλανδία στο έδαφος της οποίας είναι το ΔΠΔ (στη Χάγη), έχει δηλώσει την προθυμία της να ιδρύσει νέο δικαστήριο στην επικράτειά της. «Είναι καθήκον μας, ως διεθνής κοινότητα, να διασφαλίσουμε ότι αποδίδουμε δικαιοσύνη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Wopke Hoekstra, αναφέροντας ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είτε μέσω άλλων μέτρων.
Το γεγονός ότι η Ρωσία διέπραξε το έγκλημα της επίθεσης – και οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ουκρανία – έγινε συντριπτικά αποδεκτό από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Μάρτιο και έχει παραδεχθεί και η ίδια η Ρωσία.

Καμία νομιμοποίηση λέει η Μόσχα

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Δύσης να «στήσει» δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ότι αυτά δεν θα έχουν καμία δικαιοδοσία.
«Όσον αφορά τις προσπάθειες τους να στήσουν δικαστήρια, αυτά δεν θα έχουν καμία δικαιοδοσία.
Δεν θα τα αποδεχθούμε ποτέ και θα τα καταδικάσουμε» τόνισε ο Peskov.
Σημειώνεται πως η Ρωσία αρνείται ότι διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» ενώ αρνείται κατηγορηματικά ότι στοχεύει αμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης