Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Ρωσίας: Η Γερμανία ξεπλένει το ναζιστικό της παρελθόν - Bundestag: Γενοκτονία ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας

Οργή Ρωσίας: Η Γερμανία ξεπλένει το ναζιστικό της παρελθόν - Bundestag: Γενοκτονία ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για προσπάθεια της Γερμανίας να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της
Σχετικά Άρθρα
Οργή έχει προκαλέσει στη Ρωσία η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τον λιμό του 1932-33 στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για μια αντιρωσική πρόκληση και μια προσπάθεια της Γερμανίας να ξεπλύνει το ναζιστικό παρελθόν της.
Η Bundestag ενέκρινε χθες, Τετάρτη, ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση, το οποίο ανέφερε ότι το Holodomor --όπως ονόμασαν τον λιμό οι Ουκρανοί (από τις λέξεις «holod», που σημαίνει «πείνα», και «mor», που σημαίνει «εξόντωση»)-- «συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Υπολογίζεται ότι 4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα στην τότε σοβιετική Ουκρανία επί των ημερών του Stalin.
Την απόφαση χαιρέτισε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky.

Η Μόσχα απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία»

Ωστόσο η Μόσχα σήμερα απέρριψε τον όρο «γενοκτονία» υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Σοβιετική Ένωση, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, υπέφεραν την ίδια περίοδο.
«Αυτή είναι μία ακόμη απόπειρα να δικαιολογηθεί και να προχωρήσει μια εκστρατεία – που στήνεται στην Ουκρανία και στηρίζεται από τη Δύση—με στόχο να δαιμονοποιηθεί η Ρωσία και να έρθουν σε αντιπαράθεση οι Ουκρανοί με τους Ρώσους», επισήμανε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Οι Γερμανοί προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία τους (…) να υποβαθμίσουν τη δική τους ενοχή και να θολώσουν τη μνήμη των αμέτρητων εγκλημάτων πρωτοφανούς φύσης που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», πρόσθετε η ανακοίνωση.
Το ρωσικό υπουργείο κατηγόρησε εξάλλου το γερμανικό κοινοβούλιο ότι «αναβιώνει τη φασιστική ιδεολογία του φυλετικού μίσους και των διακρίσεων και αποπειράται να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες του για εγκλήματα πολέμου».

Ζelensky: Ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα ξαναγράψει την ιστορία

Κάποιες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, περιλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής που ανήκαν στην ΕΣΣΔ, επίσης αναγνωρίζουν το Holodomor ως γενοκτονία.
Ο Zelensky επισήμανε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ότι η απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου ήταν μια απόφαση «υπέρ της δικαιοσύνης» και «υπέρ της αλήθειας».
Στέλνει, πρόσθεσε, «το πολύ σημαντικό μήνυμα προς πολλές άλλες χώρες στον κόσμο πως ο ρωσικός ρεβανσισμός δεν θα καταφέρει να ξαναγράψει την ιστορία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης