Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Στο 10% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022 - Στο 9% για την Ελλάδα - Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Ευρωζώνη: Στο 10% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο 2022 - Στο 9% για την Ελλάδα - Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ
Θετικά τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - Προσδοκίες για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Θετικά είναι επιτέλους τα νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς αποκλιμακώθηκε στο 10% τον Νοέμβριο, από 10,6% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κυρίως λόγω της μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη επιβράδυνση στο 10,4%.
H επιβράδυνση του πληθωρισμού ενισχύει τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, μετά από δύο διαδοχικές αυξήσεις 75 μονάδων βάσης.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να αναμένουν νέα αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, στο 10,0% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2022, από 10,6% τον Οκτώβριο.
Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 5%.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Νοέμβριο (34,9%, έναντι 41,5% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (13,6%, έναντι 13,1% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (6,1%, σταθερό σε σύγκριση με τον Οκτώβριο) και οι υπηρεσίες (4,2%, σε σύγκριση με 4,3% τον Οκτώβριο).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 9% τον Νοέμβριο, από 9,5% τον Οκτώβριο.

eurostat1_11.JPG
Στη Γερμανία, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 11,3% τον Νοέμβριο από 11,6% τον Οκτώβριο, ενώ αρνητική έκπληξη αποτέλεσε η Γαλλία, καθώς ο δείκτης παρέμεινε στα επίπεδα ρεκόρ του 7,1%.
Τον υψηλότερο πληθωρισμό κατέγραψε η Λετονία στο 21,7% και τον χαμηλότερο η Ισπανία στο 6,6%.
eurostat2_11.JPG

Οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του, αλλά με τον δομικό πληθωρισμό να παραμένει αμετάβλητος τον Νοέμβριο και να αναμένεται να παραμείνει αρκετά πάνω από το 2% το επόμενο έτος, οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, μετά από τις δύο διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μ.β.
Η πτώση του συνολικού πληθωρισμού από 10,6% τον Οκτώβριο σε 10,0% τον Νοέμβριο ήταν η πρώτη πτώση από τον Ιούνιο του 2021 και ήταν μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη στο 10,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης