Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αγορά αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πωλείται χαμηλότερα, στα 52 δολάρια το βαρέλι

Η αγορά αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Πωλείται χαμηλότερα, στα 52 δολάρια το βαρέλι
Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται στα 52 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη κι από το κάτω όριο του πλαφόν που θέλουν να επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι
Σχετικά Άρθρα

To ρωσικό πετρέλαιο Urals διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά στα 52 δολάρια το βαρέλι, περισσότερα κι από 10 δολάρια χαμηλότερα από το πλαφόν που θέλουν να επιβάλουν στην τιμή του οι Ευρωπαίοι και η G7.
Όπως έγινε γνωστό στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν θέσει υπό συζήτηση μια πρόταση για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι.
Δεν κατάφεραν ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια απόφαση στην συνεδρίαση της περασμένης Πεμπτης 23/11/22, όπως είχε προγραμματιστεί, επειδή διχάζονται σχετικά με το αν το ανώτατο όριο τιμής των 65-70 δολαρίων είναι πολύ υψηλό ή πολύ χαμηλό.
Ένα τέτοιο ανώτατο όριο, εάν εγκριθεί, δεν θα επηρεάσει σε τίποτα την τιμή του εμβληματικού ρωσικού αργού που διαπραγματεύεται επί του παρόντος στην αγορά.
Και βέβαια, όπως έγινε γνωστό από πολλές πηγές στο Reuters, η επιβολή του συγκεκριμένου πλαφόν δεν θα μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο όπως υποτίθεται ότι είναι ο στόχος του μέτρου, αφού αυτό διαπραγματεύεται στα 52 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, ακόμη κι από το κάτω όριο του πλαφόν που θέλουν να επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι.
Ο αντιπρόεδρος έρευνας για το φυσικό αέριο και το LNG της Wood Mackenzie, Massimo Di Odoardo, δήλωσε στο CNBC ότι «τα συγκεκριμένα επίπεδα εκπτώσεων είναι σίγουρα σύμφωνα με αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά».
«Είναι κάτι που δεν φαίνεται, όπως τοποθετείται, ότι θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στη Ρωσία αν η τιμή είναι τόσο υψηλή», πρόσθεσε.
Δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση από την G7 και την ΕΕ, αλλά ο μηχανισμός ανώτατων ορίων τιμών και το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού δια θαλάσσης υποτίθεται ότι θα τεθούν σε ισχύ σε δύο εβδομάδες, στις 5 Δεκεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης