Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κίνα: Ολέθρια επιλογή για την Ευρώπη η επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, μόνες κερδισμένες οι ΗΠΑ

Κίνα: Ολέθρια επιλογή για την Ευρώπη η επιβολή ανώτατης τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, μόνες κερδισμένες οι ΗΠΑ

Μεγάλο το παραγωγικό κόστος από αυτή τη διαταραχή στην προσφορά, επισημαίνουν ιαπωνικά ΜΜΕ

Σχετικά Άρθρα

Ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει ολέθριες συνέπειες στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε ο Li Haidong , καθηγητής από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κίνας στο Πεκίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα Global Times σε δημοσίευμά της το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη έχει ήδη βυθιστεί σε μια ενεργειακή κρίση και η κίνηση για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών θα προκαλέσει όλεθρο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φθηνό πετρέλαιο που λαμβάνει η Κίνα από τη Ρωσία τη βοηθά να κατακτήσει ανταγωνιστικότερη θέση ενώ την ίδια ώρα με τη ζήτηση που προκαλεί η τεράστια παραγωγική της μηχανή διατηρεί υψηλά τις τιμές.
Η διάσπαση μεταξύ των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου στη Ρωσία ήταν «προβλέψιμη», γράφει η εφημερίδα.
Ο Li Haidong σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν συνειδητοποιήσει ότι παρακινώντας την ΕΕ να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία, οι ΗΠΑ προσπάθησαν απλώς να ενισχύσουν τα δικά τους κέρδη.
Εάν αποφασιστεί το ανώτατο όριο τιμών, ανέφεραν οι παρατηρητές, τόσο η Ρωσία όσο και η Ευρώπη θα υποφέρουν και οι ΗΠΑ θα είναι οι μόνες που θα επωφεληθούν, σημείωσε η εφημερίδα.

Υψηλό τίμημα

Οι Ιάπωνες θα πληρώσουν υψηλό τίμημα για την απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου λόγω κυρώσεων, επισημαίνεται, την ίδια ώρα, στα ΜΜΕ της χωρας
Οι αντιρωσικές κυρώσεις έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις ιαπωνικές επιχειρήσεις και την κατανάλωση, γράφει ο Nihon Keizai .
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο πληθυσμός θα πρέπει να πληρώσει υψηλό τίμημα για την απόρριψη των ρωσικών καυσίμων.
«Τώρα η εξάρτηση του Τόκυο από τον μαύρο χρυσό από τη Μέση Ανατολή θα αυξηθεί, γεγονός που θα αυξήσει τους κινδύνους που συνδέονται με τις προμήθειες εάν συμβεί κάτι σε αυτές τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου και δεν θα υπάρχουν ρωσικά προϊόντα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εκτόξευση του κόστους παραγωγής

Επιπλέον, το δημοσίευμα προειδοποιεί ότι εάν διακοπεί η ροή των προμηθειών ορυκτων καυσίμων από τη Ρωσία, το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί.
«Οι ναύλοι για τα δεξαμενόπλοια θα αυξηθούν καθώς περισσότερος μαύρος χρυσός θα αποστέλλεται δια θαλάσσης σε μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε ο Naohiro Niimura, συμπρόεδρος της Market Risk Advisory, σύμφωνα με την Nihon Keizai.
Έρχονται σοβαρές αναταράξεις στη βιομηχανική παραγωγή και θα εκτοξεύσει το κόστος, σημειώνει το άρθρο.
«Στην Ιαπωνία, το 48 % (από το 2021) του άνθρακα που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή στη μεταποίηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτιόταν από τη Μόσχα .
Θα φέρει αναστάτωση στην προμήθεια πρώτων υλών και θα πιέσει τη εφοδιαστικη΄αλυσίδα», τονίζει το δημοσίευμα.
Oil Sinks as EU Discusses a Softer Russian Price Cap at $65-$70 - Bloomberg
Τι προβλέπεται 

Σύμφωνα με το επικείμενο ανώτατο όριο της τιμής του ρωσικού πετρελαίου που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, νομικά και φυσικά πρόσωπα των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές με ρωσικό αργό μόνο εάν το καύσιμο αγοράζεται σε τιμή που δεν υπερβαίνει το όριο της Ουάσιγκτον και του πετρελαίου.
Οι εταίροι της G7, καθώς και η ΕΕ και η Αυστραλία θα ενταχθούν αργότερα.
Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν εμπορία πετρελαίου, χρηματοοικονομικές πράξεις, τελωνειακή μεσιτεία καθώς και αποστολές πετρελαίου, ασφάλιση, αποζημίωση και εγγραφή πλοίων.
Η Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα ότι δεν θα εξάγει ενέργεια σε εκείνες τις χώρες που θα συμφωνούσαν με το ανώτατο όριο τιμών

Σκληρή στάση απο το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους traders που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο να το πουλάνε σε οποιονδήποτε συμμετέχει στην επιβολή του πλαφόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022
Το διάταγμα θα απαγορεύει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή του πλαφόν, δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει ακριβή ορισμό για το πώς θα ορίζεται η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό.
Ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια για ρωσικό αργό ή προϊόντα και θα απαγορεύει την αποστολή φορτίων που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν, σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το πλαφόν.
Οι διπλωμάτες ανέστειλαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ένα ανώτατο όριο περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας.
Οι διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο των τιμών παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022
Russia Oil Price Cap: EU Considering Somewhere Around $65-$70 Per Barrel -  Bloomberg
Θα επωφελήθουν όσοι δεν συμμετέχουν

Δεν είναι σαφές πόσο αντίκτυπο θα είχε στην αγορά ένα πλαφόν ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση.
Αυτό επειδή οι υποστηρικτές του πλαφόν απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου.
Η απόφαση στην πραγματικότητα απευθύνεται σε άλλους μεγάλους καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές παροχές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από το πλαφόν για το ρωσικό αργό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα προμηθεύει ενεργειακούς πόρους σε όσους συμμετάσχουν στην επιβολή πλαφόν.
Αντ' αυτού, η χώρα θα ανακατευθύνει τις προμήθειές της σε πετρέλαιο σε άλλους εταίρους ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Alexander Novak νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν.
Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δεδομένου ότι η τελευταία πρόταση έχει το πλαφόν πολύ πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Explainer: Why price cap on Russian oil will not impact India - Times of  India

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης