Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ενεργειακή κρίση θα σκοτώσει επιπλέον 100.000 Ευρωπαίους - Economist: Γραφική η Ευρώπη, είναι το κορόιδο ΗΠΑ - Κίνας

Η ενεργειακή κρίση θα σκοτώσει επιπλέον 100.000 Ευρωπαίους - Economist: Γραφική η Ευρώπη, είναι το κορόιδο ΗΠΑ - Κίνας
Το ενεργειακό όπλο του Vladimir Putin θα έχει δραματικές επιπτώσεις πέραν της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
Για τον κίνδυνο 100.000 επιπλέον θανάτων ηλικιωμένων Ευρωπαίων τον χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης προειδοποιεί ο Economist, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία δεν προστατεύει τα συμφέροντά της έναντι ΗΠΑ και Κίνας.
«Μην ξεγελιέστε από τις καλές ειδήσεις για την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι τιμές της ενέργειας έχουν μειωθεί σε σχέση με το καλοκαίρι και οι καλές καιρικές συνθήκες σημαίνουν ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου είναι σχεδόν γεμάτες.
Αλλά η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους.
Οι τιμές του φυσικού αερίου είναι έξι φορές υψηλότερες από τον μακροχρόνιο μέσο όρο τους.
Στις 22 Νοεμβρίου η Ρωσία απείλησε να στραγγαλίσει τον τελευταίο λειτουργικό αγωγό προς την Ευρώπη, ακόμη και όταν οι πυραυλικές επιθέσεις προκάλεσαν έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία.
Οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα πρέπει να ξαναγεμίσουν το 2023, αυτή τη φορά χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο από αγωγούς», προειδοποιεί ο Economist.

Δραματικές οι επιπτώσεις και χιλιάδες επιπλέον θάνατοι

Το ενεργειακό όπλο του Vladimir Putin θα έχει επιπτώσεις πέραν της Ουκρανίας.
Το μοντέλο του Economist δείχνει ότι, σε έναν κανονικό χειμώνα, μια αύξηση 10% στις πραγματικές τιμές ενέργειας συνδέεται με μια αύξηση 0,6% στους θανάτους.
Ως εκ τούτου, η ενεργειακή κρίση φέτος θα μπορούσε να προκαλέσει πάνω από 100.000 επιπλέον θανάτους ηλικιωμένων σε όλη την Ευρώπη.
Αν είναι έτσι, το ενεργειακό όπλο του Putin θα μπορούσε να αφαιρέσει περισσότερες ζωές εκτός Ουκρανίας από ό,τι το πυροβολικό, οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του απευθείας εντός της Ουκρανίας.
Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η αντίσταση της Ουκρανίας στη Ρωσία είναι και αγώνας της Ευρώπης.

Οικονομικό πλήγμα

Ο Economist σημειώνει ότι ο πόλεμος δημιουργεί τρωτά σημεία στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο ενεργειακός πληθωρισμός διαχέεται δημιουργώντας ένα σοβαρό δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει τις τιμές. Α
Αλλά αν το παρακάνει, θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης, και ειδικά την υπερχρεωμένη Ιταλία.
Την ίδια ώρα, καθώς μαίνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος έχει αποκαλύψει μια ευπάθεια στο επιχειρηματικό μοντέλο της Ευρώπης.
Πάρα πολλές από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις της Ευρώπης, ιδίως οι γερμανικές, έχουν βασιστεί σε άφθονες ενεργειακές εισροές από τη Ρωσία.
Πολλές εταιρείες έχουν επίσης εξαρτηθεί περισσότερο από μία άλλη απολυταρχική χώρα, την Κίνα.
Η προοπτική της διακοπής των σχέσεων με τη Ρωσία, του διαρθρωτικά υψηλότερου κόστους και της αποσύνδεσης της Δύσης από την Κίνα σήμανε μια αναμέτρηση σε πολλά διοικητικά συμβούλια.
Το έγκριτο περιοδικό ασκεί κριτική και στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ.
Όπως σημειώνεται, αυτός ο φόβος έχει ενισχυθεί από τον οικονομικό εθνικισμό της Αμερικής, ο οποίος απειλεί να τραβήξει τη δραστηριότητα πέρα από τον Ατλαντικό σε μια δίνη επιδοτήσεων και προστατευτισμού.
Ο νόμος του προέδρου Joe Biden για τη μείωση του πληθωρισμού περιλαμβάνει επιδόματα ύψους 400 δισ. δολαρίων για την ενέργεια, τη μεταποίηση και τις μεταφορές και περιλαμβάνει διατάξεις για την παραγωγή στην Αμερική.
Από πολλές απόψεις το σχέδιο μοιάζει με τις βιομηχανικές πολιτικές που ακολουθεί η Κίνα εδώ και δεκαετίες. Καθώς οι άλλοι δύο πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται όλο και πιο παρεμβατικοί και προστατευτικοί, η Ευρώπη, με τη γραφική επιμονή της στην τήρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το ελεύθερο εμπόριο, μοιάζει με κορόιδο.

Με μαζική αποβιομηχανοποίηση απειλείται η Ευρώπη

Ήδη, οι εταιρείες αντιδρούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Northvolt, μια βραβευμένη σουηδική νεοφυής επιχείρηση μπαταριών, δήλωσε ότι θέλει να επεκτείνει την παραγωγή στην Αμερική.
Η Iberdrola, μια ισπανική εταιρεία ενέργειας, επενδύει διπλάσια ποσά στην Αμερική από ό,τι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ενεργειακός κλάδος προειδοποιεί ότι ο συνδυασμός ακριβής ενέργειας και αμερικανικών επιδοτήσεων αφήνει την Ευρώπη σε κίνδυνο μαζικής αποβιομηχάνισης.
Η BASF, ο γερμανικός γίγαντας χημικών προϊόντων, παρουσίασε πρόσφατα σχέδια για τη "μόνιμη" συρρίκνωση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της.
Δεν βοηθάει το γεγονός ότι η Ευρώπη γερνάει ταχύτερα και από την Αμερική.

Η απώλεια επενδύσεων κάνει την Ευρώπη φτωχότερη και τροφοδοτεί την αίσθηση της φθίνουσας οικονομικής ευρωστίας.
Σε σύγκριση με την πορεία του ΑΕΠ της πριν από την εποχή του ψυχρού πολέμου, η Ευρώπη τα πήγε χειρότερα από οποιοδήποτε άλλο οικονομικό μπλοκ.
Από τις 100 πολυτιμότερες επιχειρήσεις του κόσμου, μόνο 14 είναι ευρωπαϊκές.
Οι πολιτικοί θα μπουν στον πειρασμό να απορρίψουν τους κανόνες και να απαντήσουν με δικές τους επιδοτήσεις σε μια κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών εταιρικών παροχών.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας κατηγόρησε την Αμερική ότι "μαζεύει τις επενδύσεις".
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron ζήτησε "να ξυπνήσει η Ευρώπη".
Έτσι, η διαμάχη για τις επιδοτήσεις τροφοδοτεί επίσης τις εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης.
Η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Αμερικής προς την Ουκρανία υπερβαίνει κατά πολύ την ευρωπαϊκή, και καθώς στρέφεται προς την Ασία για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της Κίνας, η Αμερική δυσανασχετεί με την αποτυχία της ΕΕ να πληρώσει για τη δική της ασφάλεια. Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ απέτυχαν να επιτύχουν τον στόχο να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η ΕΕ ήταν απίστευτα αφελής όσον αφορά τη ρωσική επιθετικότητα.
Αν και ο πόλεμος έκανε την Αμερική και την Ευρώπη να ενωθούν μετά τη ρήξη που προκάλεσε η διακυβέρνηση Trump, ο κίνδυνος είναι ότι μια μακρά σύγκρουση και οι οικονομικές εντάσεις θα τους απομακρύνουν σταδιακά και πάλι.
Ο Putin και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, θα το λάτρευαν αυτό.

Πως θα αποφευχθεί μία επικίνδυνη ρήξη ΗΠΑ - Ευρώπης

Για να αποφευχθεί μια επικίνδυνη ρήξη, η Αμερική πρέπει να δει τη μεγαλύτερη εικόνα.
Ο προστατευτισμός του κ. Biden απειλεί να στραγγίξει την Ευρώπη από ζωτικότητα, ακόμη και όταν η Αμερική στηρίζει τον στρατό της Ουκρανίας και αρμάδες δεξαμενόπλοιων διασχίζουν τον Ατλαντικό για να προμηθεύουν την ενέργεια της Ευρώπης.
Ο κύριος στόχος των Bidenomics είναι να σταματήσει η Κίνα να κυριαρχεί σε βασικές βιομηχανίες: Η Αμερική δεν έχει κανένα στρατηγικό συμφέρον να αποσπάσει τις ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Θα πρέπει να καταστήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επιλέξιμες για τις ενεργειακές επιδοτήσεις της και να ενσωματώσει βαθύτερα τις διατλαντικές αγορές ενέργειας.
Η Ευρώπη, εν τω μεταξύ, πρέπει να προστατεύσει την οικονομία της από την ενεργειακή συμπίεση.
Τα συστήματα που δικαίως αποσκοπούν στην επιδότηση των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για τις βασικές ενεργειακές τους ανάγκες θα πρέπει να περιορίσουν τη ζήτηση με την επιβολή υψηλότερων τιμών στο margin όπως στη Γερμανία.
Για να μειωθούν οι μακροπρόθεσμες τιμές της ενέργειας, η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει την επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τις αγορές ενέργειας ανοικτές στον ανταγωνισμό, σημειώνει ο Economist.
Πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα της ασφάλειας.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα, ώστε να μπορέσει να σηκώσει το βάρος καθώς η Αμερική στρέφει το βλέμμα της προς την Ασία.
Η Αμερική είναι ενοχλημένη από τον οικονομικό λήθαργο της Ευρώπης και την αποτυχία της να υπερασπιστεί τον εαυτό της- η Ευρώπη είναι εξοργισμένη από τον οικονομικό λαϊκισμό της Αμερικής.
Αλλά όπως ακριβώς η Ευρώπη δεν πρέπει να διχαστεί από τον πόλεμο, έτσι είναι ζωτικής σημασίας η πιο ισχυρή δημοκρατική συμμαχία στην ιστορία να προσαρμοστεί -και να αντέξει


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης