Τελευταία Νέα
Διεθνή

Alert από την αγορά πετρελαίου - Ο δείκτης που έπεσε 80% σε ένα μήνα και δίχνει κραχ ενόψει

Alert από την αγορά πετρελαίου - Ο δείκτης που έπεσε 80% σε ένα μήνα και δίχνει κραχ ενόψει
Τελευταία φορά που τα σημάδια ήταν τόσο ανησυχητικά από την αγορά πετρελαίου ήταν τον Απρίλιο του 2021
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου συνεχίζει να στέλνει ανησυχητικά σήματα σχετικά με τις προοπτικές της ζήτησης.
Ένας στενά παρακολουθούμενος δείκτης της ασιατικής κατανάλωσης αργού έπεσε σε χαμηλό επτά μηνών, καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα ιού στην Κίνα προκαλούν περιορισμούς που μοιάζουν με lockdown στον μεγαλύτερο εισαγωγέα του κόσμου.
Το ασφάλιστρο των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Ομάν έναντι των swaps του Ντουμπάι έπεσε κάτω από το 1 δολάριο το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Ντουμπάι, διευρύνοντας στο 80% τη βουτιά αυτό το μήνα.

Ανησυχίες για τη ζήτηση

Οι αγορές πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί τον Νοέμβριο, με μια σειρά από ευρέως παρακολουθούμενες μετρήσεις να αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια και να συμπαρασύρουν τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων προς τα κάτω.
Μεταξύ αυτών, τα prompt spreads τόσο για το αργό τύπου Brent όσο και για την κορυφαία αμερικανική ποιότητα West Texas Intermediate έχουν βυθιστεί, ακολουθώντας ένα πτωτικό μοτίβο τιμολόγησης που υποδηλώνει άφθονη βραχυπρόθεσμη προσφορά.
Καθώς οι κόκκινες σημαίες πολλαπλασιάζονται, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο στις αρχές της εβδομάδας.
Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου ξεθωριάζουν, καθώς τα ημερήσια κρούσματα Covid-19 έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας τους αξιωματούχους να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων.
Εν μέσω του δύσκολου σκηνικού, ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια απέχουν από την αγορά φορτίων ρωσικής ποιότητας, μειώνοντας τη ζήτηση, καθώς οι έμποροι περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της Ομάδας των Επτά (G7) για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό πετρέλαιο παράλληλα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινούν στις 5 Δεκεμβρίου.


Πιέσεις στα συμβόλαια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent οδεύουν προς την τρίτη εβδομαδιαία πτώση, εν μέσω περαιτέρω ενδείξεων από την Κίνα ότι οι περιορισμοί κατά του ιού σε πόλεις-κλειδιά πολλαπλασιάζονται, καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα κρούσματα του Covid-19.
Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα που φιλοξενεί 22 εκατομμύρια ανθρώπους, υπήρξε νέος γύρος περιορισμών, με τους κατοίκους να καλούνται να μείνουν στα σπίτια τους.
Ο δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Ομάν-Ντουμπάι, ο οποίος διολίσθησε κάτω από το 1 δολάριο για μία ημέρα τον Απρίλιο, είχε αυξηθεί σημαντικά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Εκτοξεύτηκε στα 15 δολάρια τον Μάρτιο, καθώς πολλοί αγοραστές άρχισαν να αποφεύγουν το ρωσικό πετρέλαιο, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του αργού της Μέσης Ανατολής και ενισχύοντας το ασφάλιστρο.
Καθώς οι φυσικές συναλλαγές αυτόν τον μήνα ολοκληρώθηκαν κυρίως για φορτία Ιανουαρίου, τα ασφάλιστρα spot για τις βασικές ποιότητες του Περσικού Κόλπου μειώθηκαν απότομα.
Ενώ η κινεζική Rongsheng Petrochemical αγόρασε περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια στα μέσα του μήνα, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αναπτερώσει το κλίμα, δήλωσαν οι αναλυτές της αγοράς.
Εν τω μεταξύ, ένας άλλος δείκτης της φυσικής αγοράς - οι διαμηνιαίες ανταλλαγές Ντουμπάι - μετατράπηκαν σε contango σήμερα, σηματοδοτώντας πτωτική τάση για τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της PVM Oil Associates.
Πριν από αυτή την εβδομάδα, η τελευταία φορά που βρισκόταν σε contango ήταν τον Απρίλιο του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης