Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: «Παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων μόνο με βαθιά ύφεση - Με ευρεία πλειοψηφία η αύξηση 75 μ.β. (27/10)

ΕΚΤ: «Παύση» στις αυξήσεις επιτοκίων μόνο με βαθιά ύφεση - Με ευρεία πλειοψηφία η αύξηση 75 μ.β. (27/10)
Τα πρακτικά της ΕΚΤ αποκάλυψαν ότι η ευρεία πλειοψηφία των μελών του δ.σ. υποστήριξε την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
«Σήμα» για πιθανή παύση στη νομισματική σύσφιξη μόνο εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, στέλνει η ΕΚΤ σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.
Στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αύξησε τα επιτόκια αναφοράς της κατά 75 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος, όπως είπε, παραμένει "υπερβολικά υψηλός".
Τα πρακτικά αποκάλυψαν ότι μια "πολύ μεγάλη πλειοψηφία" υποστήριξε την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, αν και "λίγα" μέλη εξέφρασαν την προτίμησή τους για αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.
Τα μέλη συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ότι οι προοπτικές από την οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ είχαν επιδεινωθεί από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με την ίδια να υποστηρίζει ότι μια τεχνική ύφεση καθίσταται το "βασικό σενάριο και το πιο πιθανό αποτέλεσμα".
Η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% της ΕΚΤ κρίθηκε απίθανη χωρίς περαιτέρω αποφασιστική δράση νομισματικής πολιτικής.

Ανησυχία για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό

"Τα μέλη υπογράμμισαν ότι τα τελευταία αποτελέσματα του πληθωρισμού δεν ήταν καθόλου καθησυχαστικά.
Εκφράστηκαν ανησυχίες ιδίως όσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού και το ευρύτερο φάσμα των μέτρων του υποκείμενου πληθωρισμού, τα οποία φαίνεται να αυξάνονται σταδιακά περαιτέρω και - με λίγες εξαιρέσεις - δεν υποδεικνύουν τη σταθεροποίηση που ελπίζαμε και που είχε ενσωματωθεί στις προβολές των εμπειρογνωμόνων του Σεπτεμβρίου", αναφέρεται στα πρακτικά.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει την ομαλοποίηση και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, δήλωσαν ότι ίσως θελήσει να σταματήσει, εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η οποία "θα ήταν πιθανό να περιορίσει τον πληθωρισμό σε μεγαλύτερο βαθμό".
Ήταν ευρέως αποδεκτό ότι, με μια αύξηση 75 μονάδων βάσης, το διοικητικό συμβούλιο θα έκανε "ουσιαστική πρόοδο" στην απόσυρση των επιτοκίων προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής.
Ήταν επίσης "σαφές" στα μέλη ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω για να φθάσουν σε ένα επίπεδο που θα επιτύχει τον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ για το 2%, αναφέρεται στα πρακτικά.
Υπήρξε ευρεία υποστήριξη για μια προσέγγιση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής ανά συνεδρίαση, η οποία εξαρτάται από τα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης