Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρωτικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ενεργειακό black out στην Ουκρανία και ενώ... άρχισε ο βαρύς χειμώνας

Σαρωτικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ενεργειακό black out στην Ουκρανία και ενώ... άρχισε ο βαρύς χειμώνας
Εκρήξεις αντήχησαν σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Κίεβο, το νότιο λιμάνι της Οδησσού, η κεντρική πόλη Dnipro και η νοτιοανατολική περιοχή της Zaporizhzhia
Σχετικά Άρθρα

(upd) Μπαράζ σαρωτικών βομβαρδισμών σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις καταγράφηκε την Πέμπτη (17/11/2022), καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι επιθέσεις στην Ανατολική Ουκρανία είναι πιο σφοδρές και αποτελεσματικές, καθώς οι Ρώσοι είναι ενισχυμένοι από τις δυνάμεις που αποσύρθηκαν από την Kherson.
Εκρήξεις αντήχησαν σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα Κίεβο, το νότιο λιμάνι της Οδησσού, η κεντρική πόλη Dnipro και η νοτιοανατολική περιοχή της Zaporizhzhia.
«Η τιμωρία για όλες τις ρωσικές θηριωδίες - τόσο του παρόντος όσο και του παρελθόντος - είναι αναπόφευκτη», έγραψε ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky στο Twitter.
Οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε ποσοστό 50% και σήμερα ίσως και περισσότερο.
Στην πόλη Lviv  η οποία ήταν μία πόλη σχετικά μακριά από τα πεδία των μαχών, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σήμερα μετά τους νέους βομβαρδισμούς η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι σχεδόν αδύνατη.

 

Επίθεση σε εργοστάσιο πυραύλων

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Denys Shmyhal, η ρωσική πυραυλική επίθεση έπληξε και μεγάλο εργοστάσιο πυραύλων στο Dnipro.
«Πύραυλοι πετούν αυτή τη στιγμή πάνω από το Κίεβο.
Τώρα βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις μας παραγωγής αερίου, βομβαρδίζουν τις επιχειρήσεις μας στο Dnipro και το Pivdenmash» υπογράμμισε ο Shmyhal, o οποίος ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιες εγκαταστάσεις αερίου αναφερόταν.
Πάντως, το Κίεβο ανακοίνωσε πως τα αντιαεροπορικά συστήματα λειτούργησαν, καταρρίπτοντας πολλούς από τους ρωσικούς πυραύλους, οι οποίοι για ακόμα μια φορά στόχευσαν τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, Andriy Yermak υποστήριξε ότι με αυτές τις επιθέσεις, «ο εχθρός πιστεύει ότι θα εξασθενήσει την άμυνα μας και ότι θα μας κτυπήσει πισώπλατα».
«Πρόκειται για μια αφελής τακτική δειλών ηττημένων, για την οποία είμαστε έτοιμοι.
Η Ουκρανία έχει ήδη αντέξει εξαιρετικά δύσκολα χτυπήματα του εχθρού, τα οποία δεν είχαν τα αποτελέσματα που ανέμεναν οι Ρώσοι δειλοί.
Προχωράμε.
Μην αγνοείτε τις σειρήνες για τις αεροπορικές επιθέσεις.
Δεν θα τα καταφέρουν.
Θα τους συντρίψουμε» ανέφερε ο Yermak

Άρχισε ο βαρύς χειμώνας

Καθώς το πρώτο χιόνι του χειμώνα έπεσε στο Κίεβο, οι αρχές ανακοίνωσε ότι εργάζονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε εθνικό επίπεδο, αφού η Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξαπέλυσε, όπως είπε η Ουκρανία, τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό μη στρατιωτικών υποδομών του εννεάμηνου πολέμου.
Τουλάχιστον 15 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Dnipro, τρεις τραυματίστηκαν στη βορειοανατολική πόλη Kharkov και τουλάχιστον ένας στην Οδησσό.
Το ανθρωπιστικό γραφείο των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) προειδοποίησε για μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, με εκατομμύρια να αντιμετωπίζουν «συνεχείς διακοπές ρεύματος».

Οι Ρώσοι κατέλαβαν σημαντικό οχυρό στο Donetsk

Πολιτοφύλακες από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk (DPR) κατέλαβαν ένα προπύργιο ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στη Yasinovataya, ανέφερε την Πέμπτη (17/11/2022) η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας
«Η 100η Ταξιαρχία κατέλαβε ένα σημαντικό προπύργιο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Αναπτύσσοντας μια επίθεση προς την κατεύθυνση του οικισμού Nevelskoye, οι μαχητές της 100ηςΤαξιαρχίας κατέλαβαν αστραπιαία ένα σημαντικό προπύργιο του ουκρανικού στρατού», έγραψε το υπουργείο. το κανάλι του στο Telegram.
Ένας μαχητής της ταξιαρχίας είπε ότι το οχυρό είναι στρατηγικής σημασίας.

Νέο αίτημα για όπλα


Η Ουκρανία επιμένει στην ανάγκη να σταλούν περισσότερα αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα από τη Δύση.
«Σήμερα το πρωί η Ρωσία εξαπέλυσε άλλη μια ομοβροντία πυραύλων εναντίον κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας.
Ο Putin θέλει να στερήσει από εκατομμύρια ανθρώπους το ηλεκτρικό και τη θέρμανση, εν μέσω θερμοκρασιών κάτω από το μηδέν.
Στείλτε στην Ουκρανία περισσότερα αντιαεροπορικά και πυραυλικά αμυντικά συστήματα για να αποφευχθεί αυτή η τραγωδία.
Οι καθυστερήσεις κοστίζουν ζωές» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Oleg Nikolenko.

Pasechnik: Οι Ουκρανοί ελέγχουν μόλις το 1% του Luhansk

Πέρα από τα πυραλικά χτυπήματα, σφοδρές μάχες εκτυλίσσονται στα ανατολικά της Ουκρανίας, στο Donbass.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης του Luhansk, Leonid Pasechnik υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί ελέγχουν μόλις το 1% του εδάφους του Luhansk, επαρχία που από τα τέλη Σεπτεμβρίου έχει προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Σύμφωνα με τον Pasechnik, ο ουκρανικός στρατός ελέγχει το χωριό Belogorovska και δύο ακόμα οικισμούς.

16november2022_Ukraine_map.jpg

Κύμα τρομοκρατίας στην Kherson

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας εξαπέλυσαν «απροκάλυπτο κύμα τρομοκρατίας και γενοκτονία» εναντίον όσων μιλούν ρωσικά στην Kherson, δήλωσε στο Tass, ανεξάρτητος σύμβουλος του ασκούντα καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής, Alexander Malkevich.
«Η λεγόμενη εκκαθάριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Απειλές τρόμος, ακόμη και γενοκτονία έχει εξαπολυθεί εναντίον όλων όσοι μιλούν απλώς ρωσικά», είπε.
Ο Malkevich. τόνισε ότι πολλοί ρωσόφωνοι «κλέβονται» από τους ίδιους τους γείτονές τους.
Υπήρξαν αρκετοί λογαριασμοί ανθρώπων που κατασχέθηκαν με βάση συμβουλές πληροφοριοδοτών, σημείωσε.
Επίσης, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, «ιδιωτικές κατοικίες έχουν αρχίσει να καταστρέφονται για τον μοναδικό λόγο ότι οι κάτοικοί τους είναι ύποπτοι για συνεργασία με τη Ρωσία».
«Επιπλέον, άνθρωποι που μπορεί να μην συμμερίζονται καν τις απόψεις μας - απλώς άνθρωποι που ήθελαν να εργαστούν στην πατρίδα τους - βλέπουν τα σπίτια τους να ανατινάζονται και να καταστρέφονται. Δεν θα εκπλαγώ αν μας κατηγορήσουν αργότερα για αυτό», είπε ο Malkevich.
Στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu συμφώνησε με πρόταση του διοικητή της ομάδας ρωσικού στρατού στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, Sergey Surovikin, για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Kherson από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου προς την αριστερή όχθη.
Ο Surovikin τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός απέκρουσε με επιτυχία όλες τις ουκρανικές επιθέσεις.
Η απόφαση να μετακινηθούν οι δυνάμεις πίσω οφειλόταν στον κίνδυνο απομόνωσής τους, σε περίπτωση που πλημμυρίσουν εδάφη από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, αναφέρει το Tass.
Ο Surovikin είπε ότι όλοι οι άμαχοι που ήθελαν να φύγουν - περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι - είχαν ήδη εκκενωθεί από τη δεξιά όχθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης