Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή στάσης από την Κίνα στη Ρωσία; - Η απάντηση στο ανακοινωθέν της G20 - Αποστάσεις και από Ινδία

Αλλαγή στάσης από την Κίνα στη Ρωσία; - Η απάντηση στο ανακοινωθέν της G20 - Αποστάσεις και από Ινδία
Παραμένουν οι διαφωνίες για το τελικό ανακοινωθέν - Παρέμβαση και από Ινδία για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το εάν η Κίνα θα υιοθετήσει το κοινό ανακοινωθέν της G20, στο οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, τα κράτη – μέλη επικρίνουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θεωρώντας πως αυτός είναι η βασικότερη αιτία για τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία, με την εκτίναξη τουι πληθωρισμού, αλλά και για την ενεργειακή και τη διατροφική κρίση.
Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή της στάσης της Κίνας απέναντι στη Ρωσία, κάτι που θα σημαίνει πως η Μόσχα δεν θα απολαμβάνει της στήριξης του Πεκίνου, το οποίο και προφανώς θα αλλάξει τον τόνο του απέναντι στο Κρεμλίνο, στέλνοντας σαφές μήνυμα πως δεν θέλει να διαταράξει άλλο τις σχέσεις του με τη Δύση και να παρατείνει τις οικονομικές συνέπειες από τον πόλεμο.
Όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, έως την περασμένη Παρασκευή οι Κινέζοι διπλωμάτες ήταν στο πλευρό της Ρωσίας, διαμηνύοντας πως θα μπλόκαραν οποιοδήποτε ανακοινωθέν της G20 περιέχει κριτική για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο δεν αναμένεται νωρίτερα από αύριο Τετάρτη 16/11, όταν και ολοκληρώνονται οι εργασίες, προκειμένου να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα.

Διαφωνίες

Όπως μεταδίδει το Reuters, υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με το περιεχόμενο του ανακοινωθέντος.
«Υπήρχαν διάφορες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις» αναφέρει το Reuters σχετικά με το προσχέδιο των 16 σελίδων του ανακοινωθέντος, το οποίο είναι στην κατοχή του.
Όπως αναφέρεται, αυτό δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τους ηγέτες ενώ είναι πολύ πιθανό να εναντιωθεί σε αυτό η Ρωσία.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η απόφαση επί του ανακοινωθέντος αναμένεται αύριο Τετάρτη 16/11
«Αναγνωρίζοντας ότι η G20 δεν είναι το φόρουμ για την επίλυση ζητημάτων ασφάλειας, αναγνωρίζουμε ότι τα θέματα ασφάλειας μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία» αναφέρει το προσχέδιο.
Σημειώνεται πως οι συναντήσεις των υπουργών των κρατών – μελών της G20 στο παρελθόν απέτυχαν να παράγουν κοινές δηλώσεις λόγω διαφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και άλλων κρατών σχετικά με τον τρόπο που περιγραφόταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Πάντως οι επαφές του προέδρου της Κίνας Xi Jinping τόσο με τον Αμερικανό ομόλογό του, Joe Biden όσο και με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron έχουν δημιουργήσει ένα θετικό έδαφος.

Lavrov: Ευελπιστούμε στη συνέχιση της συνεργασίας με το Πεκίνο

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, αφού χαιρέτισε την επανεκλογή του Xi Jinping στην ηγεσία του Κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, εξέφρασε την ελπίδα πως θα συνεχιστεί η συνεργασία Μόσχας - Πεκίνου.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Wang Yi, ο Lavrov υπογράμμισε πως κατά την πρόσφατη συνάντηση των Putin - Xi Jinping, επιβεβαιώθηκαν οι στόχοι που πρέπει από κοινού να επιδώξουν οι δύο πλευρές.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανανέωση της κομματικής-κρατικής διοίκησης και η επερχόμενη σύνοδος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου θα διασφαλίσουν τη συνέχιση της κοινής προσέγγισης και της στρατηγικής αλληλεπίδρασης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε νέες ευκαιρίες για να ξεκλειδώσουμε πληρέστερα τις δυνατότητες των διμερών δεσμών» υποστήριξε ο Lavrov.

Γαλλία: Οι γραμμές της Κίνας μετακινούνται

Να παρέμβει στον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο, Xi Jinping o Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στην Ινδονησία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία, ο Macron ζήτησε από τον Xi Jinping «να συμβάλει ώστε να περάσουν στον πρόεδρο Putin μηνύματα προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση και να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης ο πρόεδρος Xi εξέφρασε τη στήριξή του στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης, ειδικά αυτές του Γάλλου προέδρου, και «επανέλαβε την σθεναρή αντίθεσή του στη χρήση ατομικών όπλων από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας», πάντα σύμφωνα με το Ελιζέ.
«Επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην αποκλιμάκωση, στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη βούλησή του να τερματιστεί αυτή η σύρραξη» επισημαίνει η γαλλική προεδρία, τονίζοντας πως «οι γραμμές έχουν αρχίσει να μετακινούνται» σε ό,τι αφορά την Κίνα, καθώς το Πεκίνο αναζητεί «ισορροπία» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«O Xi Jinping είπε καθαρά πως αυτή η περίπλοκη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγοντα τρόπο» επισημαίνει η γαλλική προεδρία, επισημαίνοντας πως οι δύο πλευρές συζήτησαν και διμερή θέματα στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας τους.

Παρέμβαση και από Ινδία για κατάπαυση πυρός

Την ίδια στιγμή και η Ινδία, ένας ακόμα σύμμαχος της Ρωσίας που κρατά ίσες αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ινδία, ζήτησε να υπάρξει κατάπαυση πυρός.
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Naredra Modi υποστήριξε πως οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες καταστρέφονται ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στο μονοπάτι «της κατάπαυσης του πυρός και της διπλωματίας στην Ουκρανία».
Μιλώντας στη Σύνοδο για την διατροφική και την ενεργειακή ασφάλεια, ο Modi υποστήριξε ότι οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν καταστραφεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της πανδημίας του κορωνοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ επισήμανε το ρόλο των ηγετών των κρατών – μελών της G20 στη «δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας τάξης» μετά την πανδημία.
«Τον τελευταίο αιώνα, ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έσπειρε τον πανικό σε όλο τον κόσμο.
Μετά από αυτόν, οι ηγέτες εκείνης της εποχής έκαναν μια σοβαρή προσπάθεια για να ακολουθήσουν το δρόμο της ειρήνης.
Τώρα είναι η σειρά μας» υποστήριξε ο Modi, ο οποίος έχοντας στο ακροατήριο τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden και τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, επισήμανε πως η ενεργειακή ασφάλεια της Ινδίας ήταν κρίσιμη για την παγκόσμια ανάπτυξη.
«Δεν πρέπει να προωθήσουμε κανέναν περιορισμό στην παροχή ενέργειας και η ασφάλεια στην αγορά ενέργειας πρέπει να διασφαλιστεί» υποστήριξε ο Modi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης