Τελευταία Νέα
Διεθνή

G20: Κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου – Οι όροι Zelensky για ειρήνη - Όχι από Ρωσία

G20: Κίνδυνος παγκόσμιου πολέμου – Οι όροι Zelensky για ειρήνη - Όχι από Ρωσία
Οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών – μελών έχουν συμφωνήσει στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης είπε ο πρόεδρος της ΕΕ, Charles Michel
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Για τον κίνδυνο ενός παγκοσμίου πολέμου προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της G20 που πραγματοποιείται στο Μπαλί της Ινδονησίας, κάλεσε τους ηγέτες των κρατών – μελών των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη σε ενότητα και σε κοινή δράση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην παγκόσμια οικονομία παρά τις βαθιές ρήξεις λόγω του πολέμου.
Στη σύνοδο παρενέβη και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος ζήτησε να σταματήσει τώρα ο πόλεμος της Ρωσίας, αναφέροντας πως έχει ήδη προτείνει ειρηνευτικό σχέδιο.
Στα κύρια θέματα της Συνόδου είναι προφανώς η ουκρανική κρίση, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό καθώς και για τη διατροφική και ενεργειακή κρίση.

Παρέμβαση Zelensky

Όπως είπε ο Zelensky, ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει «δίκαια και βάσει των όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου», ζήτησε να αποκατασταθεί η «ασφάλεια της ραδιενέργειας» όσον αφορά τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, να εισαχθούν περιορισμοί στους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας και να επεκταθεί η πρωτοβουλία για την εξαγωγή των σιτηρών.
Επιπλέον, ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι Ουκρανοί κρατούμενοι, και κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «επιλέξουν το δρόμο τους» και «όλοι μαζί να εφαρμόσουμε τη φόρμουλα της ειρήνης».

Το ειρηνευτικό σχέδιο της Ουκρανίας

«Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη.
Ειρήνη για την Ουκρανία, για την Ευρώπη και τον κόσμο.
Και υπάρχει μια δέσμη λύσεων που μπορεί να εφαρμοστεί και να εγγυηθεί εν τοις πράγμασι την ειρήνη» υποστήριξε ο Zelensky, αναφέροντας πως τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθούν οι πιέσεις για ειρήνη μετά την ήττα της Ρωσίας στην Kherson.
Μάλιστα υποστήριξε πως η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει στο ρωσικό στρατό να ανασυνταχθεί, κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να επιβεβαιώσει την εδαφική ακεραιότητα της και εξέφρασε την άρνηση του Κιέβου σε μια νέα συμφωνία τύπου Μινσκ 3.

Η «ουκρανική φόρμουλα» για την ειρήνη, περιλαμβάνει τα εξής:

  1. Ασφάλεια με τα πυρηνικά
  2. Επισιτιστική ασφάλεια
  3. Ενεργειακή ασφάλεια
  4. Απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και των απελαθέντων
  5. Εφαρμογή του Χάρτη του ΟΗΕ και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της παγκόσμιας τάξης
  6. Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και διακοπή όλων των εχθροπραξιών
  7. Αποκατάσταση της Δικαιοσύνης
  8. Αντιστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος
  9. Αποτροπή κλιμάκωσης
  10. Καθορισμός του τέλος του πολέμου

Peskov (Ρωσία): Το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky στη G20 και η τοποθέτηση του ότι δεν θα υπάρξει μια συμφωνία «Μινσκ 3» δείχνουν πως το Κίεβο δεν θέλει να διαπραγματευτεί, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Όπως είπε ο Peskov, το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.
Ο Zelensky απέκλεισε μια τρίτη συμφωνία τύπου «Μινσκ» όπως οι δύο προηγούμενες που υπεγράφησαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας σχετικά με την κατάπαυση πυρός στο Donbass, στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν θα επιτρέψουμε να περιμένουμε τη Ρωσία, να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της και τότε να αρχίσει ένα νέο γύρο τρομοκρατίας και παγκόσμιας αστάθειας.
Δεν θα υπάρξει κανένα Μινσκ – 3, το οποίο η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μετά τη συμφωνία» είπε ο Zelensky.
Ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti για το εάν οι δηλώσεις αυτές δείχνουν την απροθυμία του Κιέβου να διαπραγματευτεί ο Peskov απάντησε: «απολύτως».

Μην μοιράσουμε τον κόσμο σε στρατόπεδα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo υποστήριξε πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνεργασία για να σωθεί ο κόσμος.
«Η G20 πρέπει να είναι ο καταλύτης για την οικονομική ανάκαμψη.
Δεν πρέπει να μοιράσουμε τον κόσμο σε στρατόπεδα.
Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να ολισθήσει σε νέο παγκόσμιο πόλεμο, ψυχρό ή θερμό» υπογράμμισε ο Ινδονήσιος πρόεδρος χωρίς πάντως να αναφερθεί ρητά στη σύρραξη στην Ουκρανία.
«Δεν πρέπει να αποτύχουμε» υπογράμμισε ο Joko Widodo.

Κοινό ανακοινωθέν

Η σύνοδος άνοιξε με την τρίωρη και πλέον συνάντηση των πρόεδρων των ΗΠΑ, Joe Biden και της Κίνας, Xi Jinping, η οποία αποτιμήθηκε θετικά με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να έχουν περισσότερη επικοινωνία παρά τις διαφορές τους.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η σύνταξη του κειμένου της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της G20, η οποία γίνεται για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως τη Ρωσία εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει πως ο πρόεδρος Putin ήταν ιδιαίτερα απασχολημένος και ήταν προτεραιότητα του να παραμείνει στη Ρωσία.
Αμερικάνος αξιωματούχος υπογράμμισε και αναφερόμενος στο τελικό κείμενο της Συνόδου, πως η πλειοψηφία των κρατών μελών «θα καταδικάσει ξεκάθαρα τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο».
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται να υπερασπιστεί την πολιτική του στην Ουκρανία
Όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες θα καταδικάζουν οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων.
Πληροφορίες από το Reuters αναφέρουν πάντως πως σε επίπεδο υπουργών η G20 δεν κατάφερ να φτάσει σε ένα κοινό ανακοινωθέν μεταξύ της Ρωσίας και των υπόλοιπων κρατών κυρίως ως προς τον τρόπο που πρέπει να περιγραφεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συμφωνία και με Ρωσία

Πάντως, ο Charles Michel, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές των κρατών-μελών της G20, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν στο προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής στην Ινδονησία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, παρά την αντίσταση που πρόβαλε αρχικά η Μόσχα, οι δυτικές χώρες κατάφεραν να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο απόσπασμα που καταδικάζει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron υποστήρξε ότι η Κίνα είναι υπέρ της κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία και των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τελικό ανακοινωθέν, αν και θα πρέπει να επισημανθεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι στην επίσημη ατζέντα της Συνόδου.
Σημειώνεται πως τα κράτη μέλη της G20 παράγουν πάνω από το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75% του διεθνούς εμπορίου ενώ διαθέτουν το 60% του πληθυσμού της υφηλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης