Τελευταία Νέα
Διεθνή

Habeck (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την Κίνα, αλλά δεν είμαστε και ηλίθιοι

Habeck (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με την Κίνα, αλλά δεν είμαστε και ηλίθιοι
Ο Habeck απαρρίθμησε επίσης ποιες βιομηχανίες πρέπει και δεν πρέπει να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα
Η Γερμανία είναι ανοιχτή στην ενίσχυση των δεσμών με την Κίνα, αλλά θα πρέπει να είμαστ προσεκτικοί ως προς το πού θα κατευθυνθούν οι όποιες επενδύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της χώρας, Robert Habeck.
"Είμαστε μια ανοικτή αγορά.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μια ηλίθια αγορά, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί", δήλωσε ο Habeck στο CNBC.
Δεν υπάρχει "τίποτα κακό" με τις κινεζικές εταιρείες που επενδύουν στη Γερμανία και το αντίστροφο, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δείξει ότι "αυτό που φαίνεται αξιόπιστος εταίρος μπορεί πολύ σύντομα να αποδειχθεί ότι είναι αυτός που σε καταλαμβάνει", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας στο CNBC, κάνοντας μια νύξη για την εισβολή της Ρωσίας και την Ευρώπη που προσπαθεί να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό.
Η κινεζική πρεσβεία στη Γερμανία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του CNBC για σχολιασμό.

Αμφιλεγόμενες οι επαφές Scholz

Τα σχόλια του Habeck έρχονται μετά το αμφιλεγόμενο ατομικό ταξίδι που πραγματοποίησε ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz στην Κίνα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Xi Jinping στις αρχές Νοεμβρίου.
Ήταν ο πρώτος ηγέτης της G-7 που ταξίδεψε στη Λαϊκή Δημοκρατία από την έναρξη της πανδημίας του Κόβιντ-19.
Ο Habeck απαρρίθμησε επίσης ποιες βιομηχανίες πρέπει και δεν πρέπει να δημιουργήσουν στενότερους δεσμούς με την Κίνα, λέγοντας ότι υπάρχουν ορισμένοι τομείς "που δεν είναι ανοιχτοί προς πώληση".
Τμήματα των υπηρεσιών υγείας της Γερμανίας, οι ημιαγωγοί, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι κρίσιμες υποδομές, όπως τα λιμάνια του Αμβούργου, ήταν μεταξύ των τομέων στους οποίους η Γερμανία θα έβλεπε "με σκεπτικισμό" τα χρήματα από το εξωτερικό, δήλωσε ο Habeck.
Μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού του Scholz στο Βερολίνο έχουν εκφράσει ανησυχία για τους δεσμούς της Γερμανίας με την Κίνα και ο Habeck δήλωσε ότι ενώ υπάρχει "ενότητα όσον αφορά την Κίνα", "δεν μπορεί να υποσχεθεί" ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες για το θέμα στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι πολιτικές της Κίνας

Το ιστορικό της Κίνας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας λόγος για τον οποίο οι χώρες διστάζουν να έρθουν πιο κοντά στη χώρα.
Τον Αύγουστο, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η μεταχείριση των Ουιγούρων και άλλων μειονοτικών εθνοτικών ομάδων από την Κίνα θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενώ η κυβέρνηση Biden έθεσε εμπορικούς περιορισμούς σε περισσότερες από 30 κινεζικές οντότητες τον Δεκέμβριο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων.
Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις εκτός Κίνας έχουν επίσης γίνει πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις συναλλαγές με τη χώρα τα τελευταία χρόνια, αφού οι αυστηροί αποκλεισμοί του Covid 19 έπνιξαν τις αλυσίδες εφοδιασμού και το Πεκίνο κατέστειλε τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας, κάτι που είναι απίθανο να αλλάξει τώρα που ο πρόεδρος Xi Jinping έχει θέσει τα σχέδιά του για μια τρίτη θητεία στην εξουσία.

Συνεργασία με την Κίνα

Η σχέση μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας "πρέπει να είναι εταιρική σχέση" λόγω της εξέχουσας θέσης της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με τον Arancha Gonzalez, κοσμήτορα του PSIA στο Sciences Po, και τον Philippe Varin, αντιπρόεδρο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου.
"Τώρα υπάρχει χώρος για συνεργασία και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε", δήλωσε ο Gonzalez στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού.
"Αν θέλουμε να εγγυηθούμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε τις πανδημίες, αν θέλουμε να πετύχουμε στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να μιλήσουμε και να συζητήσουμε με την Κίνα", δήλωσε ο Gonzalez.
Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί επίσης να πρέπει να μιλήσει με την Κίνα "αν θέλουμε να αποφύγουμε... τη χρήση ενός πυρηνικού όπλου στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης