Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ) για αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας: Είναι ανεύθυνο να πάμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο

Georgieva (ΔΝΤ) για αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας: Είναι ανεύθυνο να πάμε σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο
Επικίνδυνη για την παγκόσμια οικονομία η αντιπαλότητα ΗΠΑ - Κίνας και αντιπαραγωγικοί οι δασμοί στα κινεζικά προϊόντα τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ
Σχετικά Άρθρα

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, λόγω της αντιπαλότητας μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζοντας αντιπαραγωγικούς τους δασμούς που επιβλήθηκαν στις κινεζικές εισαγωγές από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
"Μπορεί να βρεθούμε να υπνοβατούμε προς έναν κόσμο που θα είναι φτωχότερος και λιγότερο ασφαλής ως αποτέλεσμα", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην Washington Post, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Έζησα τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο στην άλλη πλευρά του Σιδηρού Παραπετάσματος.
Και, ναι, έχει αρκετό κρύο εκεί έξω", δήλωσε στη συνέντευξη η Georgieva, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία.
"Και το να πάμε σε έναν δεύτερο ψυχρό πόλεμο για μια άλλη γενιά είναι πολύ ανεύθυνο".

Πολιτικό πρόβλημα οι δασμοί

Ο πρόεδρος Joe Biden δεν έχει ακόμη επιλύσει το βασικό πολιτικό ζήτημα γύρω από τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε ο προκάτοχός του και που κόστισαν στους αμερικανούς εισαγωγείς δισεκατομμύρια δολάρια.
"Είναι σημαντικό να σκεφτούμε προσεκτικά τις ενέργειες και το τι μπορεί να δημιουργήσουν ως αντίποινα, διότι όταν αφήσεις το τζίνι να βγει από το λυχνάρι, είναι δύσκολο να το ξαναβάλεις μέσα", δήλωσε η Georgieva για τους δασμούς της εποχής Trump.
Η ομάδα του Biden πάλευε επί μήνες με διάφορους τρόπους για να μειώσει το κόστος των δασμών που επιβάλλονται στις κινεζικές εισαγωγές, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό.
Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν οδήγησαν τους αξιωματούχους της κυβέρνησης Biden να αναπροσαρμόσουν τη σκέψη τους σχετικά με το αν θα πρέπει να καταργήσουν ορισμένους δασμούς ή ενδεχομένως να επιβάλουν άλλους στο Πεκίνο, δήλωσαν στο Reuters τον Αύγουστο άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης