Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολλαπλές πιέσεις στην Ουκρανία για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – Αυστηρές συστάσεις Blinken στο καθεστώς του Κιέβου

Πολλαπλές πιέσεις στην Ουκρανία για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία –  Αυστηρές συστάσεις Blinken στο καθεστώς του Κιέβου
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις
Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken σε συνάντηση με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba. επιβεβαίωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποφασίσει μόνο του πότε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με με ανακοίνωση του State Departmenτ το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022
«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι ο χρόνος και το περιεχόμενο οποιωνδήποτε συνομιλιών παραμένει απόφαση της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Ο Blinken και ο Kuleba συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Καμπότζης , όπου έφτασε αμερικανική αντιπροσωπεία για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής του ASEAN.
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergei Ryabkov δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο για την Ουκρανία χωρίς προϋποθέσεις.
Σημείωσε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη για κάτι τέτοιο στο παρελθόν, αλλά «το Κίεβο, κατόπιν εντολής των δυτικών καθοδηγητών του, διέκοψε τον διάλογο, ο οποίος, γενικά, προχωρούσε».

Διαπραγματεύσεις
.
«Ο υπουργός (Blinken) επανέλαβε ότι ο χρόνος και το περιεχόμενο οποιουδήποτε διαπραγματευτικού πλαισίου παραμένει απόφαση της Ουκρανίας", επανέλαβε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ned Price.
Η Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Biden ενθάρρυνε κατ' ιδίαν τους ηγέτες της Ουκρανίας να σηματοδοτήσουν ένα άνοιγμα σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψουν τη δημόσια άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες εκτός εάν ο πρόεδρος Vladimir Putin απομακρυνθεί από την εξουσία.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε μη κατονομαζόμενους ανθρώπους με γνώση των συζητήσεων, οι οποίοι δήλωσαν ότι το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων δεν αποσκοπούσε στο να ωθήσει την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μια υπολογισμένη προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα διατηρήσει την υποστήριξη άλλων κρατών που υπάρχουν επιφυλάξεις σε πολλές κοινωνικές ομάδες για την τροφοδότηση ενός πολέμου για πολλά χρόνια ακόμη.

Συμφωνια για τα σιτηρά

Επίσης Blinken και Kuleba επιβεβαίωσαν τη σημασία της ανανέωσης της συμφωνίας που επιτρέπει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας, πριν λήξει το ερχόμενο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2022.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.
Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας, επαναλαμβάνοντας την επιμονή της στην απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Αιχμές Gutterres για Zelensky

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres δήλωσε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνθήκες για ειρήνευση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία Τύπου του ΟΗΕ.
«Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αποκατασταθεί ο διάλογος και σταδιακά να αρχίσουμε να κοιτάμε ένα μέλλον όπου θα επικρατεί η ειρήνη», επισήμνε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της 12ης συνόδου κορυφής ASEAN-ΟΗΕ στην Καμπότζη.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ σημείωσε ότι κάθε είδους ειρήνη θα πρέπει να βασίζεται στις αξίες του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.
Στις 4 Οκτωβρίου 2022, ο Ουκρανός πρόεδρος Vladimir Zelensky ενέκρινε απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας να μην διεξάγει καμία διαπραγμάτευση με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin.
Με τη σειρά του, ο Putin απάντησε στις 31 Οκτωβρίου ότι δεν είδε καμία ευκαιρία να συζητήσει κανενός είδους συμφωνία με την Ουκρανία, εφόσον η κυβέρνηση του Κιέβου δεν δείχνει καμία επιθυμία να το κάνει.
Ωστόσο, τόνισε ο Putin, η καλή θέληση της Μόσχας είναι γνωστή και δεν υπόκειται σε καμία μεταστροφή.
Το μόνο που χρειάζεται για να επιτευχθούν συμφωνίες είναι να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης