Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση – Παγκόσμιο οικονομικό σοκ βιβλικών διαστάσεων θα φέρει ένας πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας στον Ειρηνικό

Δραματική προειδοποίηση – Παγκόσμιο οικονομικό σοκ βιβλικών διαστάσεων θα φέρει ένας πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας στον Ειρηνικό
Η αυστηρή προειδοποίηση των ΗΠΑ κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι αρχίζουν να σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις κατά της Κίνας
Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα προκαλέσει μία σύγκρουση για την Ταϊβάν, όπως προειδοποιούν οι ΗΠΑ τις ευρωπαϊκές χώρες σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για στρατιωτική δράση στον Ινδο-Ειρηνικό.
Το State Department
μοιράστηκε έρευνα με εταίρους και συμμάχους στη Δύση που εκτιμούν ότι ένας κινεζικός αποκλεισμός της Ταϊβάν θα προκαλέσει ετήσιες οικονομικές απώλειες 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με έξι άτομα που γνωρίζουν το υλικό της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στην εταιρεία Rhodium Group.
Η αυστηρή προειδοποίηση κοινοποιήθηκε σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ευρωπαϊκών κυβρνήσεων, καθώς οι ΗΠΑ και οι εταίροι αρχίζουν να σκέφτονται πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κυρώσεις κατά της Κίνας για οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια εναντίον της Ταϊβάν, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Έκτακτος σχεδιασμός

Η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την έκθεση για να τονίσει στις ευρωπαϊκές χώρες ότι μια σύγκρουση στην Ταϊβάν θα είχε σημαντικές επιπτώσεις και για αυτές.
Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για το πώς να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύγκρουση για την Ταϊβάν.
Οι Financial Times νωρίτερα φέτος ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ είχαν πραγματοποιήσει συνομιλίες για τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης με το Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά.
Δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις ΗΠΑ-ΕΕ είπαν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η προετοιμασία των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και η δημόσια κοινοποίησή τους θα μπορούσε να γίνει μέρος μιας στρατηγικής για την αποτροπή της Κίνας.
Ορισμένοι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το φάσμα της τεράστιας παγκόσμιας οικονομικής ζημίας από μια σύγκρουση στην Ταϊβάν είναι απαραίτητο για να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για την αποτροπή της Κίνας.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν επίσης το παράδειγμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για να τονίσουν την ανάγκη να εξεταστούν ενδεχόμενα.
Η κοινή χρήση της έρευνας έρχεται καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και στρατιωτικοί αξιωματούχοι μιλούν όλο και περισσότερο για την απειλή που διατρέχει η Ταϊβάν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σημείωσε δύο φορές τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Κίνα έχει εντείνει τις προσπάθειες για την «επανένωση» με την Ταϊβάν.
Ο Joe Biden και ο Xi Jiping αναμένεται να συζητήσουν για την Ταϊβάν όταν οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους προσωπική συνάντηση ως ηγέτες στο Μπαλί τη Δευτέρα (14/11) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο Biden έχει αναφέρει σε τέσσερις περιπτώσεις ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν από μια απρόκλητη κινεζική επίθεση.
Το State Department αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.
Ένας εκπρόσωπός του υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν «διαρκές συμφέρον για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν, κάτι που αποτελεί ζήτημα διεθνούς ενδιαφέροντος».

Ανατριχιαστικές ομοιότητες με Ουκρανία

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ συνέκρινε την κοινοποίηση της έκθεσης με την κίνηση των ΗΠΑ πέρυσι να διανείμουν πληροφορίες σχετικά με τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, όταν ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ απέρριπταν την ιδέα ότι ο Vladimir Putin θα εισέβαλε.
«Πήραμε ένα μάθημα από αυτό», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Daniel Rosen συνεργάτης της Rhodium, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η συμβουλευτική εταιρεία είχε συντάξει έκθεση για το State Department.
Ωστόσο, είπε ότι η εταιρεία είχε εργαστεί για οικονομικά σενάρια που σχετίζονται με την Ταϊβάν για χρόνια.
Η έκθεση ανέφερε ότι η Ταϊβάν θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αλλά οι οικονομικές συνέπειες στην Κίνα θα ήταν επίσης τεράστιες και οι επιπτώσεις θα αντηχούν σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Είπε πως η νοτιοανατολική Ασία - μια περιοχή όπου πολλές χώρες θέλουν να αποφύγουν να πάρουν θέση και ισχυρίζονται πως μια σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν δεν έχει καμία σχέση με αυτές - θα είχε μεγάλη οικονομική ζημιά.

Ανυπολόγιστο οικονομικό πλήγμα για τον κόσμο

Όσον αφορά στις βιομηχανίες, τις αλυσίδες εφοδιασμού που εξαρτώνται από ημιαγωγούς με επικεφαλής τους τομείς των αυτοκινήτων, των διακομιστών και των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων θα υποστούν τη μεγαλύτερη διαταραχή, προβλέπει η έκθεση.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια για την εξάρτησή τους από την Ταϊβάν για chips.
Η έκθεση προειδοποιεί ότι η χρηματοδότηση του εμπορίου για τις κινεζικές εταιρείες θα στερέψει τη στιγμή που το Πεκίνο θα περάσει τη γραμμή της σύγκρουσης για την Ταϊβάν, προκαλώντας σοβαρό σοκ στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ανέφερε επίσης ότι λόγω της σημασίας της Κίνας ως οικονομικού εταίρου για τις αναπτυσσόμενες χώρες, ένα τέτοιο σοκ θα μπορούσε να ωθήσει περισσότερες από δώδεκα αναδυόμενες αγορές σε οικονομική κρίση.

financial.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης