Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές 8/11 στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι επανήλθαν, ελέγχουν τη Βουλή - Αντέχουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία

Ενδιάμεσες εκλογές 8/11 στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι επανήλθαν, ελέγχουν τη Βουλή - Αντέχουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία
Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν την Βουλή, θρίλερ στη Γερουσία  - Και τα δύο σώματα τα έλεγχαν οι Δημοκρατικοί στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2022 και ειδικά στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου η υπεροχή τους είναι εμφανής, μια και εκεί εκδηλώθηκε η δυσαρέσκεια των Αμερικάνων πολιτών για τις πολιτικές που ακολούθησε ο πρόεδρος Biden όσον αφορά τη διαχείριση της οικονομίας, του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο στη Γερουσία εκτυλίσσεται ένα θρίλερ, με τους Δημοκρατικούς μετά την επικράτηση τους στην Πολιτεία της Πενσιλβάνια, να έχουν πιθανότητες να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και εδώ η ανατροπή, με τους Ρεπουμπλικάνους να είναι ακόμα στο παιχνίδι προκειμένου να αποκτήσουν έστω και οριακά τον έλεγχο της.

Επί της ουσίας, τα πάντα θα κριθούν σε 4 Πολιτείες (Νεβάδα, Αριζόνα, Τζόρτζια και Ουισκόνσιν) με τους Ρεπουμπλικάνους να επιδιώκουν τη νίκη στις τρεις από αυτές.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι επέστρεψαν με τη νίκη τους στη Βουλή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει λόγος για το «κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις καθώς οι Δημοκρατικοί όχι μόνο απέφυγαν την εκλογική συντριβή, αλλά φαίνεται να αντέχουν.

Σημειώνεται ότι 45,9 εκατ πρόωρες ψήφοι συμμετείχαν στην εκλογική αναμέτρηση εκ των οποίων οι 25,43 εκατ ψήφοι ήταν επιστολικές και οι 20,48 εκατ με συμμετοχή στην κάλπη.

Η δήλωση του Trump του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ είναι χαρακτηριστική «λοιπόν νομίζω ότι εάν κερδίσουν θα πρέπει να πάρω όλα τα εύσημα, εάν χάσουν δεν θα πρέπει να κατηγορηθώ καθόλου»…
Σε κάθε περίπτωση η νίκη των Ρεπουμπλικάνων αποτελεί θετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ και το διεθνές σκηνικό...
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία ο Ron DeSantis των Ρεπουμπλικάνων στην Φλόριντα κερδίζει όπως αναμενόταν.
Ο Trump ο οποίος στις 15 Νοεμβρίου 2022 θα ανακοινώσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2024 δήλωσε ότι ο Ron DeSantis θα κάνει λάθος εάν θέσει και αυτός υποψηφιότητα…

Με βάση την ροή των αποτελεσμάτων που ακόμη δεν είναι τελικά αφού η καταμέτρηση συνεχίζεται:

Στη Γερουσία οι Δημοκρατικοί λαμβάνουν 48 έδρες
(στις 51 έδρες η πλειοψηφία) ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 48 έδρες (προστίθεται η έδρα της Αλάσκας μια και οι δύο υποψήφιοι προέρχονται από τους Ρεπουμπλικάνους).
Την Γερουσία έλεγχαν οι Δημοκρατικοί καθώς αν και τα δύο κόμματα είχαν από 50 έδρες, είχαν την πλειοψηφία και τον έλεγχο χάρη στην ενισχυμένη ψήφο της αντιπροέδρου Kamala Harris.

Στην Βουλή των Αντιπροσώπων
(στις 218 έδρες η πλειοψηφία), οι Ρεπουμπλικάνοι λαμβάνουν 200 έδρες έναντι 179 των Δημοκρατικών.
Την Βουλή την έλεγχαν οι Δημοκρατικοί με 222 έδρες έναντι 213 των Ρεπουμπλικάνων.


Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα;


Τα πρώτα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι οι νικητές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την αναμέτρηση στη Γερουσία να εκτυλίσσεται σε θρίλερ.
Αν και τις προηγούμενες ημέρες οι προβλέψεις έλεγαν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κέρδιζαν ακόμα και με 53 ή 54 έδρες στην Γερουσία, πλέον είναι άγνωστο εάν θα καταφέρουν να πάρουν τη νίκη καθώς οι Δημοκρατικοί είναι σε τροχιά να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους.
Στις εκλογές του 2020 οι Δημοκρατικοί έλεγξαν και τα δύο εκλεκτορικά σώματα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Clinton έχασε 54 έδρες στη Βουλή το 1994, o Obama έχασε 63 το 2010 και η Rabobank προβλέπει ότι οι Δημοκρατικοί θα χάσουν 75 έδρες στις εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2022.

Θρίλερ για τη Γερουσία

Με τους Ρεπουμπλικάνους να φέρονται να εξασφαλίζουν σχετικά άνετα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όλα τα βλέμματα για τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ είναι τι θα συμβεί στη Γερουσία, όπου το διακύβευμα αφορά 35 έδρες.
Από τις 35 έδρες, οι 14 είναι στα χέρια των Δημοκρατικών και οι υπόλοιπες 21 στους Ρεπουμπλικάνους.
Στην Πολιτεία του Οχάιο, ο Ρεπουμπλικάνος JD Vance κατάφερε να διατηρήσει την έδρα για το κόμμα του, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι επικράτησαν τόσο στη Βόρεια Καρολίνα όσο και στην Αϊόβα.
Από την πλευρά τους οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διατηρήσουν υπό τον έλεγχο τους τις έδρες στο Νιου Χαμσάιρ και στην Ουάσινγκτον.

Νίκη Δημοκρατικών στην Πενσιλβάνια, ανατροπή στη Νεβάδα

Πάντως, μεγάλη νίκη κατέγραψαν οι Δημοκρατικοί στην Πενσιλβάνια,
όπου ο Δημοκρατικός John Fetterman επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου Mehmet Oz με τουλάχιστον 100.000 ψήφους διαφορά.
Την ίδια στιγμή σε απόλυτο θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στη Νεβάδα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος Adam Laxalt ανέτρεψε μια διαφορά 11 ποσοστιαίων μονάδων και πλέον προηγείται της Δημοκρατικής Catherine Cortez Masto, όπως και στην Τζόρτζια όπου προηγείται με ελάχιστη διαφορά ο Δημοκρατικός Raphael Warnock του Ρεπουμπλικάνου Herschel Walker.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναμετρήσεις στο Ουισκόνσιν, όπου προηγείται με μόλις 40.000 ψήφους διαφορά ο Ρεπουμπλικάνος Ron Johnson του Δημοκρατικού Mandela Barnes αλλά και στην Αριζόνα όπου προηγείται ο Mark Kelly με 15 μονάδες διαφορά του Ρεπουμπλικάνου Blake Masters.
Όσον αφορά την Πολιτεία της Αλάσκα, εκεί το αποτέλεσμα είναι κλειδωμένο, μια και οι δύο υποψήφιοι για τη θέση της Γερουσίας προέρχονται από το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα.

Η επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων

Η καθυστέρηση ανάδειξης του εκλογικού αποτελέσματος θα οδηγήσει σχεδόν σίγουρα σε επανάληψη του χάους του 2020 και θα προκαλέσει περισσότερους ισχυρισμούς από τους Ρεπουμπλικάνους για νοθείες ψηφοφορίας και κλεμμένες εκλογές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου το 61% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι ο Biden δεν κέρδισε νόμιμα το 2020, ενώ σχεδόν το 33% των Αμερικανών συνολικά πιστεύει ότι ο Biden κέρδισε χάρη στην νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.
Μια πρόσφατη έρευνα της Pew διαπίστωσε επίσης ότι μια πλειοψηφία του 56% των Ρεπουμπλικάνων πιστεύει ότι «οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ θα διεξαχθούν πολύ ή κάπως καλά, με μόλις το 11% να λέει ότι θα διεξαχθούν πολύ καλά».
Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της Washington Post, οι Ρεπουμπλικάνοι πρόκειται να ανακτήσουν εύκολα τον έλεγχο της Βουλής και θα ανατρέψουν επίσης τις ισορροπίες στην Γερουσία, όπου χρειάζεται μόνο να κερδίσουν μία έδρα για να εκλέξουν συνολικά την Γερουσία.

Τι σηματοδοτεί η νίκη των Ρεπουμπλικάνων για τις ΗΠΑ

Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2022 θα αποτελέσει εφαλτήριο ώστε ο Trump ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ να δηλώσει στις 15 Νοεμβρίου 2022 ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.
Η νίκη των Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στις αγορές αλλά και στην οικονομία αφού αποδείχθηκε ότι επί θητείας Trump οι ΗΠΑ τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με την προεδρία Biden που έχει κάνει σωρεία λαθών, πολιτικών και στρατηγικών.
Ο Trump αναμένεται να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξει στις ΗΠΑ, αφού οι δημοκρατικοί με τις αλλοπρόσαλλες στρατηγικές τους… ούτε τον πληθωρισμό μείωσαν, ούτε την ενεργειακή κρίση αντιμετώπισαν και το Ουκρανικό παραμένει άλυτο πρόβλημα… αν και διαφαίνονται ψήγματα… διάθεσης για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων…

Για την Ουκρανία… έρχονται πιο δύσκολες ημέρες…και έλεγχος στην ροή όπλων και χρημάτων 

Το καθεστώς Zelensky στην Ουκρανία έχοντας την στήριξη του Biden και των δημοκρατικών στις ΗΠΑ έχει λάβει μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα ελέγξουν τις συνεχείς χρηματοδοτήσεις της Ουκρανίας και την συνεχή στήριξη σε οπλικά συστήματα.
Είναι προφανές ότι οι δημοκρατικοί εάν δεν λάβουν την συγκατάβαση των Ρεπουμπλικάνων δεν θα καταφέρουν σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση να ανακοινώνουν προγράμματα στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας…
Ο ενισχυμένος ρόλος των Ρεπουμπλικάνων θα κλείσει τις κάνουλες παροχής κεφαλαίων και οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει τον Zelensky σε διαπραγματεύσεις με τον Putin και τους ρώσους…

Η ενεργειακή κρίση θα αντιμετωπιστεί διαφορετικά

Εάν παρακολουθήσει κανείς τις κατά καιρούς δηλώσεις των Ρεπουμπλικάνων δεν εμμένουν στην εμμονική πράσινη ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια των δημοκρατικών που υποστηρίζεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που δεν έχουν αποδείξει την επάρκεια τους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι σταθερά υποστηρίζουν τις πιο παραδοσιακές μορφές ενέργειας… εξέλιξη που θα υποχρεώσει και τους δημοκρατικούς να διαφοροποιηθούν σε σχέση με την ισχύουσα πολιτική τους…

Ο Trump έχει δηλώσει ότι εάν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Ρωσία δεν θα εισέβαλλε στην Ουκρανία…

Το επιχείρημα του Trump είναι σωστό, όχι γιατί οι αμερικανοί θα ήταν πιο επιθετικοί με την Ρωσία αλλά γιατί ο Trump θα επιδίωκε συνεργασία με τον Putin τον ρώσο Πρόεδρο, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της Ρωσίας και να μην χρειαζόταν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση…

Οι σχέσεις ΗΠΑ με Ευρώπη…

Οι αμερικανοί έχουν παρασύρει την Ευρώπη… σε μια στρατηγική κατά της Ρωσίας που είναι αδιέξοδη.
Το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις οικονομίες και η ύφεση πλησιάζει.
Οι Ευρωπαίοι ακολούθησαν το άρμα των αμερικανών, δέχθηκαν να υποβάλλουν σοβαρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αλλά στην πράξη… δεν απέδωσε αυτή η στρατηγική.
Η Ρωσία αντέχει οικονομικά, αντέχει στρατιωτικά και η Ευρώπη παραπαίει…
Οι δημοκρατικοί χρησιμοποίησαν τους ευρωπαίους κατά τρόπο απαράδεκτο…
Στην Ευρώπη όλη αυτή η στρατηγική με τις κυρώσεις και την αντιρωσική υστερία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, δεν απέδωσε αποδεδειγμένα…

Οι Ρεπουμπλικάνοι πιο φιλικοί προς τις αγορές…

Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι πιο φιλικοί προς τις αγορές.
Μπορεί οι δημοκρατικοί να ασκούν ακόμη εξουσία… έως τον Νοέμβριο του 2024… ωστόσο η μεγάλη ισχυροποίηση των Ρεπουμπλικάνων και ο έλεγχος των δύο σωμάτων… στις ενδιάμεσες εκλογές θα υποχρεώσει τους δημοκρατικούς να διαφοροποιήσουν τις αποτυχημένες πολιτικές τους συνταγές.
Για τις αγορές… οι Ρεπουμπλικάνοι είναι credit positive.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης