Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Απορριπτική και η Κομισιόν

ΕΕ: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο - Απορριπτική και η Κομισιόν
Βουλιάζει η πρόταση περί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το πώς η Ευρώπη θα καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την ενεργειακή κρίση, με τα κράτη που ζητούν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου να κατηγορούν την Κομισιόν ότι κινείται πολύ αργά κατά τις προσπάθειές της να καταθέσει μια πρόταση που θα περιορίσει την αύξηση των τιμών του καυσίμου.
Η Κομισιόν από την πλευρά της αυτή την εβδομάδα έστειλε το μήνυμα ότι δεν θεωρεί πως το πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο αποτελεί το καλύτερο εργαλείο για τη χαλιναγώγηση της ενεργειακής κρίσης και αντίθετα επανέρχεται προτείνοντας ένα μηχανισμό που θα περιορίζει τις υπερβολικές αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου και θα κατανέμει το αυξανόμενο κόστος στο χρόνο.
Η συγκεκριμένη προσέγγιση υποστηρίζεται από τη Γερμανία και την Ολλανδία που στάθηκαν επί μακρόν αντίθετες στην επιβολή κάθε τύπου πλαφόν στiς τιμές του φυσικού αερίου, ενώ η έτερη ομάδα χωρών, με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, επιμένουν ακόμη σε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που θα περιορίζει το κόστος του φυσικού αερίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel από την πλευρά του ζήτησε από την προέδρο της Κομισιόν Ursυla fon der Leyen να προτείνει επιτέλους ορισμένα απτά νομοθετικά μέτρα μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν, η οποία είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος σε κάθε πρόταση παρέμβασης στην αγορά, υποχώρησε στις πιέσεις 14 κρατών μελών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και πρότεινε  ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που άνοιγε τον δρόμο για έναν κανονισμό που θα προέβλεπε περιορισμό των αυξήσεων των τιμών στο ολλανδικό TTF, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για όλο το φυσικό  αέριο που διακινείται στην ήπειρο.
Σήμερα Δευτέρα 8/11 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανάλυσή της αναφορικά με τις πιθανές ενέργειες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου σε μια συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες και το έγγραφο που παρουσίασε έδειξε πως τουλάχιστον η ίδια δεν ευνοεί τις προτάσεις περί επιβολής πλαφόν σττς τιμές του φυσικού αερίου.
Τα μπρος-πίσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μια γρήγορη συμφωνία των κυβερνήσεων για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποφυγή της ακραίας αστάθειας στα ενεργειακά παράγωγα και τη χρήση της κοινής αγοραστικής δύναμης της ΕΕ ως μοχλού στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, σύμφωνα με τους διπλωμάτες.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ προγραμματίζουν να συναντηθούν με στόχο μια συμφωνία για την χαλιναγώγηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης στις 24 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης