Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φυσικό αέριο: Στις καλένδες το πλαφόν - Η έσχατη λύση της «μέγιστης δυναμικής τιμής» για το TTF - «Βουτιά» 8% στα 116 ευρώ

Φυσικό αέριο: Στις καλένδες το πλαφόν - Η έσχατη λύση της «μέγιστης δυναμικής τιμής» για το TTF - «Βουτιά» 8% στα 116 ευρώ

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της πρότασης της Κομισιόν

Σχετικά Άρθρα

Επ' αόριστον αναβολή παίρνει η απόφαση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα (18/10/2022) ακόμα μία δέσμη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας. Ωστόσο, από το προσχέδιο προκύπτει ότι στο νέο πακέτο δεν θα περιλαμβάνεται άμεσο ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ παραμένουν διχασμένα ως προς αυτό το σενάριο.
Η Κομισιόν θα προτείνει ότι η ΕΕ θα μπορούσε, ως «έσχατη λύση» να ορίσει μια προσωρινή «μέγιστη δυναμική τιμή» στην οποία θα μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να τελεί υπό διαπραγμάτευση το φυσικό αέριο στις αγορές spot TTF, που χρησιμεύει ως τιμή αναφοράς για τις ευρωπαϊκές συναλλαγές φυσικού αερίου.
Άλλοι κόμβοι διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου της ΕΕ θα συνδέονται με τη διορθωμένη τιμή spot του TTF μέσω ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών», σύμφωνα με το προσχέδιο εγγράφου, που θα μπορούσε να αλλάξει πριν δημοσιευθεί. Ωστόσο, στο προσχέδιο της πρόταση της Κομισιόν υπογραμμίζεται ότι το μέτρο δεν πρέπει να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο, να προκαλέσει αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου ή να διαταράξει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου.
Ο περιορισμός των τιμών φυσικού αερίου TTF θα απαιτούσε ξεχωριστή πρόταση από τις Βρυξέλλες και θα χρειαζόταν έγκριση από τις χώρες της ΕΕ.
Το προσχέδιο της Κομισιόν αναφέρει, επίσης, ότι έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.
Οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της ΕΕ θα πρέπει επίσης να αναπτύξουν μια νέα τιμή αναφοράς για το LNG έως το τέλος Μαρτίου και οι Βρυξέλλες θα δρομολογήσουν ένα «εργαλείο» για τις χώρες της ΕΕ ώστε να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, σύμφωνα με το σχέδιο.

Η Σύνοδος Κορυφής

Σύμφωνα με το Reuters, η δέσμη μέτρων της ΕΕ είναι απίθανο να κατευνάσει και τις 27 χώρες της ΕΕ, των οποίων οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις σε Σύνοδο Κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ζητήσει από την Κομισιόν να προτείνει επειγόντως ένα ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν ως προς τον σχεδιασμό του.
Η Κομισιόν και χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει ότι η θέσπιση ανώτατων τιμών φυσικού αερίου θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ, εάν άφηνε τις χώρες της ΕΕ να αγωνίζονται να προσελκύσουν προμήθειες από τις παγκόσμιες αγορές κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα με σπάνια ρωσικά καύσιμα.
Η δέσμη μέτρων της ΕΕ περιλαμβάνει και άλλα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των επιπτώσεων των υψηλών τιμών στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

«Βουτιά» στα 116 ευρώ για το ολλανδικό TTF

Πάντως οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν ραγδαία αποκλιμάκωση, εν αναμονή των ευρωπαϊκών αποφάσεων.
Το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF υποχωρεί 8,5% στα 116 ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4 μηνών.

TTF1_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης