Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μises Institute - Τι διδάσκει η Ιστορία: Πώς οι Σοβιετικοί «θεράπευσαν» τον υψηλό πληθωρισμό «σκοτώνοντας» την οικονομία

Μises Institute -  Τι διδάσκει η Ιστορία: Πώς οι Σοβιετικοί «θεράπευσαν» τον υψηλό πληθωρισμό «σκοτώνοντας» την οικονομία

: Η νομισματική πολιτική, ο κρατικός έλεγχος της οικονομίας και οι αυξήσεις των τιμών των αγαθών

Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός των τιμών και οικονομικοί κύκλοι είναι νομισματικά φαινόμενα και χωρίς αυξήσεις της προσφοράς χρήματος -δηλαδή νομισματικό πληθωρισμό- δεν υπάρχει πληθωρισμός τιμών.
Εάν ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος ήταν απλός, θα βλέπαμε αυτή τη σχέση να αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη πραγματικότητα: όταν αυξανόταν η προσφορά χρήματος, θα βλέπαμε επίσης μια γενική αύξηση των τιμών να ακολουθεί άμεσα.
Ο κόσμος, ωστόσο, δεν είναι ένα πολύ απλό μέρος και μια οικονομία μπορεί να περιλαμβάνει αμέτρητους παράγοντες που μπορούν να συγκαλύψουν, να καθυστερήσουν και με άλλο τρόπο να συσκοτίσουν τη σύνδεση μεταξύ νομισματικού πληθωρισμού και πληθωρισμού στις τιμές των αγαθών επισημαίνει ο Ryan McMaken σε μελέτη του για λογαριασμό του Mises Institute.
Για παράδειγμα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ επωφελήθηκαν από καιρό από τις αποπληθωριστικές επιπτώσεις του παγκόσμιου εμπορίου και την αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.
Αυτό σημαίνει ότι, επί δεκαετίες, οι καταναλωτές θα έπρεπε να έχουν δει τις τιμές των περισσότερων αγαθών και υπηρεσιών να πέφτουν.
Αντίθετα, ο αμείλικτος νομισματικός πληθωρισμός κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (δηλαη΄η σύνετη εκτύπωση χρήματος) οδήγησε σε αύξηση των τιμών που είναι φαινομενικά ήπια και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού.
Επιπλέον, το νέο χρήμα μπορεί να εισέλθει στην οικονομία με διάφορους τρόπους, συχνά ως πληθωρισμός στις τιμές  των περιουσιακών στοιχείων και όχι ως αισθητά υψηλές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων ή των οικιακών αγαθών.
Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης πολλά εργαλεία στη διάθεσή τους για να καθυστερήσουν ή να κρύψουν τις επιπτώσεις του νομισματικού πληθωρισμού, μερικές φορές για πολλά χρόνια.
Οι έλεγχοι τιμών και οι επιδοτήσεις, για παράδειγμα, μπορούν να κρύψουν το πραγματικό κόστος των αγαθών και των υπηρεσιών για τον τελικό καταναλωτή.
Αυτές οι τακτικές προκαλούν ελλείψεις, φούσκες και άλλα προβλήματα, αλλά συχνά μπορεί να χαρακτηριστούν  με τα επίθετα της επενδυτικής «απληστίας» ή του «ακραίου καπιταλισμού».
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση για το πώς οι κυβερνήσεις μπορούν να κρύβουν τον πληθωρισμό στις τιμές των αγαθών για δεκαετίες είναι η Σοβιετική Ένωση.

Σοβιετική Ένωση και προσφορά χρήματος

Κάτω από το σοβιετικό καθεστώς, η προσφορά χρήματος - που εκφραζόταν σε μη υποστηριζόμενο νόμιμο χρήμα, φυσικά - επεκτεινόταν συνεχώς για να αυξήσει τους μισθούς και να δημιουργήσει την εντύπωση της ευημερίας.
Αυτό θα είχε οδηγήσει σε πληθωρισμό των τιμών, αλλά λόγω της έλλειψης οικονομικής δραστηριότητας (μεγάλο μέρος της μεταφέρθηκε στη «μαύρη αγορά) και των κυβερνητικών πολιτικών που καταστρέφουν τη ζήτηση που άντεξε ο μέσος σοβιετικός πολίτης.
Όπως συμβαίνει συχνά, το καθεστώς μπόρεσε να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού για ένα διάστημα, αλλά οι πολιτικές αποδείχθηκαν τελικά καταστροφικές.

Καταστολή του πληθωρισμού μέσω του κρατικού ελέγχου

Καθώς ένα κράτος αυξάνει την προσφορά χρήματος, η ζήτηση θα αυξάνεται γενικά μεταδιδόμενη σε ολοκληρη την οικονομία.
Ωστόσο, η αύξηση των τιμών θα γίνει εντονότερη και αισθξητή στην κοινωνία μόνο εάν υπάρχουν πραγματικά προϊόντα και υπηρεσίες στα οποία οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να ξοδέψουν τα νέα τους χρήματα.
Έτσι, ένα καθεστώς που επιθυμεί να αποφύγει τον πληθωρισμό των τιμών μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει την προσφορά χρήματος, εφόσον μειώνει επίσης τη ζήτηση περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα αγαθών.
Αυτό αποτρέπει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, αλλά μπορεί πράγματι να συγκρατήσει τον πληθωρισμό των τιμών.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα σε μια χώρα όπου ο πληθυσμός αναμένει να ζήσει σε μια σχετικά ανελεύθερη οικονομία.
Σε μια ανεμπόδιστη ή μερικώς παρεμβατική οικονομία, η έλλειψη εκτεταμένων ελέγχων τιμών σημαίνει συχνά ότι ένας μεγάλος αριθμός αγαθών και υπηρεσιών θα συνεχίσει να παρέχεται, αν και σε υψηλότερες τιμές, σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον.
Όμως, επειδή η ΕΣΣΔ διέθετε μια έντονα ελεγχόμενη οικονομία, το καθεστώς θα μπορούσε πιο εύκολα να υπαγορεύσει τις τιμές, να περιορίσει τις εισαγωγές και να αναγκάσει τους καταναλωτές να αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν.
Τελικά, όμως, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το καθεστώς αναγκάστηκε να «ανοίξει» την οικονομία του στις δυνάμεις της αγοράς, καθώς ένας ανήσυχος πληθυσμός απαιτούσε ολοένα και περισσότερο ένα βιοτικό επίπεδο περισσότερο σύμφωνο με αυτό που υπήρχε στη Δύση.
Ωστόσο, μόλις το καθεστώς έπαψε τον έλεγχο οι τιμές εκτινάχθηκαν, τα κρατικά έσοδα μειώθηκαν και το σοβιετικό καθεστώς τελείωσε σε ένα όργιο τυπώματος χρήματος και υπερπληθωρισμού.

Πώς το σοβιετικό καθεστώς χειραγωγούσε τις τιμές των αγαθών

Το γεγονός ότι το σοβιετικό καθεστώς προτιμούσε τις ελλείψεις από τον πληθωρισμό έχει τις ρίζες του στην υπερπληθωριστική ιστορία της σοβιετικής οικονομίας.
Στα μέσα του εικοστού αιώνα, οι Σοβιετικοί οπαδοί του κεντρικού σχεδιασμού γνώριζαν ήδη καλά τους κινδύνους του υπερπληθωρισμού.
Με το τέλος του τσαρικού καθεστώτος και του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το νέο σοσιαλιστικό καθεστώς κατέλαβε μια χώρα και μια οικονομία που ήταν ήδη διαλυμένη και εξαιρετικά δυσλειτουργική.
Σύντομα ακολούθησε υπερπληθωρισμός.
Οι Μπολσεβίκοι προσπάθησαν να καταργήσουν εντελώς τα χρήματα, αλλά αυτό φυσικά απέτυχε και ακολούθησαν μια σειρά από νομισματικές μεταρρυθμίσεις.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1920, ωστόσο, το καθεστώς προχώρησε σε εκτεταμένες προσπάθειες ελέγχου των τιμών, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά ασυνήθιστης τακτικής  του ελέγχου ακόμη και τω αποθεμάτων.
Αυτός ο περιορισμένος πληθωρισμός τιμών για πολλά αγαθά και έθεσε τις βάσεις για τον λεγόμενο «κατεσταλμένο πληθωρισμό» που θα γινόταν βασικός πυλώνας του σοβιετικού συστήματος για δεκαετίες.
Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται γρήγορα σε πολλές περιοχές και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφερε ένα νέο κύμα πληθωρισμού των τιμών.
Ακολούθησε μια άλλη νομισματική μεταρρύθμιση -δηλαδή υποτίμηση- του σοβιετικού ρουβλίου το 1947.
Οι προσπάθειες για έλεγχο των τιμών διπλασιάστηκαν και οι συνολικές τιμές μειώθηκαν στην πραγματικότητα κατά τη δεκαετία του 1950.

Δεν υπάρχει... ο πληθωρισμός

Σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του '60, το καθεστώς ανησυχούσε διαρκώς για τον πληθωρισμό.
Στην πραγματικότητα, η σοβιετική ιδεολογία όριζε ότι ο πληθωρισμός δεν υπήρχε στην πραγματικότητα στην ΕΣΣΔ.
Όπως ισχυρίστηκε ο Vasily Garbuzov, ο σοβιετικός υπουργός Οικονομικών το 1960:
Στη Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει πληθωρισμός. η πιθανότητα πληθωρισμού αποκλείεται πλήρως από το ίδιο το σύστημα της κεντρικά σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας.
Στη χώρα μας, τόσο οι τιμές χονδρικής όσο και λιανικής καθορίζονται από την κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, η αγοραστική δύναμη του ρουβλίου ελέγχεται σε προγραμματισμένη βάση.
...Η σταθερότητα του σοβιετικού νομίσματος εγγυάται το μονοπώλιο του νομίσματος και το μονοπώλιο του εξωτερικού εμπορίου που είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του σοσιαλιστικού οικονομικού συστήματος.
Αυτό είναι προπαγάνδα, φυσικά, αλλά κατά μία έννοια, ο Garbuzov είχε δίκιο.
Ένα σοσιαλιστικό κράτος θα μπορούσε πραγματικά να μετριάσει τις επιπτώσεις του νομισματικού πληθωρισμού στις τιμές, περιορίζοντας το βιοτικό επίπεδο και τις επιλογές κατανάλωσης όποτε φαινόταν ότι οι τιμές αυξάνονταν.

Η πλεονάζουσα προσφορά χρήματος

Αυτό ήταν απαραίτητο γιατί η προσφορά χρήματος διευρυνόταν συνεχώς καθώς οι μισθοί αυξάνονταν.
Στη μελέτη τους το 1985 για τη σοβιετική οικονομία, ο Igor Birman και ο Roger Clarke έγραψαν:
Ο λόγος για την πλεονάζουσα προσφορά χρήματος είναι ότι το κράτος «επιβαρύνει» σταθερά τον πληθυσμό με τη μορφή μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ., που υπερβαίνουν την οικονομικ΄ παραγωγή (συν τις καθαρές εισαγωγές και μείον τις καθαρές εξαγωγές) καταναλωτικών αγαθών στο επί του παρόντος ισχύουσες τιμές λιανικής (που καθορίζονται από το κράτος).
Αν και υπήρξε πράγματι μια σταθερή άνοδος στις τιμές λιανικής (παρά τη σταθερότητα του επίσημου δείκτη), αυτή δεν ήταν καθόλου επαρκής για να εξισώσει την πραγματική πραγματική ζήτηση του πληθυσμού με τη διαθέσιμη προσφορά αγαθών.
Με άλλα λόγια, το κράτος παράγει υπερβολική αγοραστική δύναμη για τους πολίτες\
Σε μια ελεύθερη οικονομία οι μισθοί είναι στενά συνδεδεμένοι με την παραγωγικότητα των εργαζομένων, επομένως οι μισθοί δεν θα αυξάνονταν δυσανάλογα με την ποσότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που διατίθενται στην οικονομία.
Σε μια σοσιαλιστική οικονομία, ωστόσο, η τιμή της εργασίας -δηλαδή οι μισθοί- καθορίστηκαν αυθαίρετα όπως όλες οι άλλες τιμές.
Οι μισθοί στο σοσιαλισμό καταβάλλονται επίσης από το δημόσιο ταμείο και μπορούν να αυξηθούν κατά τις προτιμήσεις του ίδιου του καθεστώτος.
Αυτό συχνά σήμαινε αύξηση των μισθών επειδή οι υψηλότεροι μισθοί ήταν πολιτικά δημοφιλείς.
Η αύξηση των μισθών δυνητικά δημιούργησε την εντύπωση της ευημερίας, ακόμη και όταν η οικονομία δεν ήταν στην πραγματικότητα πιο παραγωγική. Επίσης, όπως σημειώνουν οι Birman και Clarke.

Προσφορά χρήματος και παραγωγικότητα

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών [δηλαδή το διάστημα1965 έως 1985] ακολούθησε την προσπάθειας να τονωθεί η παραγωγικότητα με υψηλότερους μισθούς σε χρήμα χωρίς να αυξήσει την προσφορά καταναλωτικών αγαθών κατά σχεδόν επαρκή για να μεταφράσει την αύξηση των χρηματικών μισθών σε αυξημένες πραγματικές εισοδήματα.
Όλο και περισσότερο, μετά το 1965, η σοβιετική προσφορά χρήματος ήταν δυσανάλογη με την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.
Σε μια σχετικά ελεύθερη οικονομία, αυτό θα οδηγούσε γρήγορα σε πληθωρισμό δτιε τιμές των αγαθών, αλλά το σοβιετικό καθεστώς είχε τρόπους να μεταφέρει το οικονομικό βάρος αλλού.
Έτσι, οι τιμές διατηρήθηκαν υπό έλεγχο όχι μέσω φορολογικών μέτρων, αλλά μέσω ελέγχων τιμών / διατίμηση.
Αυτό οδήγησε σε ελλείψεις επειδή, εάν οι μισθοί αυξάνονταν ενώ οι τιμές των αγαθών δεν μπορούσαν, η ζήτηση υπερέβαινε γρήγορα την προσφορά.
Οι Σοβιετικοί πολίτες συχνά ανακάλυπταν ότι είχαν πολύ λίγα αγαθα για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, με αποτέλεσμα τις μεγάλες ουρές και τα άδεια ράφια των καταστημάτων που τώρα συνδέουμε με τη σοβιετική οικονομία.
Με αυτόν τον μηχανισμό, το καθεστώς μπορεί να συνεχίσει να διοχετεύει νέα χρήματα στην οικονομία, αλλά και να αποτρέπει τους απλούς ανθρώπους από το να ξοδεύουν «υπερβολικά» χρήματα.

Πτώση του βιοτικού επιπέδου 

Το μειονέκτημα, φυσικά, είναι ότι το βιοτικό επίπεδο μειώνεται σημαντικά, όπως σημειώνει ο ιστορικός Steven Efremov:
Το σύστημα ελέγχου των τιμών είχε καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους σοβιετικούς καταναλωτές όσο και για την οικονομία συνολικά. ...
Οι ελλείψεις των περισσότερων τροφίμων οδήγησαν σε δίαιτες χαμηλότερης ποιότητας και πολλά καταναλωτικά προϊόντα που ήταν συνήθως διαθέσιμα στη Δύση, όπως τηλέφωνα, αυτοκίνητα και σύγχρονα πλυντήρια ρούχων, ήταν εξαιρετικά σπάνια στη Σοβιετική Ένωση.
Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν λιγότερο άνετες από πολλές απόψεις, με λιγότερο χώρο στέγασης ανά άτομο, χωρίς κεντρική θέρμανση, χωρίς κλιματισμό και συχνά χωρίς συνδέσεις αποχέτευσης ή ζεστό νερό.
Το αποτέλεσμα ήταν ουσιαστικά αναγκαστική αποταμίευση.
Ο Efremov συνεχίζει:
Όταν οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να βρουν τίποτα που ήθελαν να αγοράσουν, πολλοί επέλεξαν να αποταμιεύουν ένα μέρος του εισοδήματός τους κάθε χρόνο.
Αυτή η επίδραση ήταν σωρευτική με την πάροδο των ετών, καθώς η μη ικανοποιημένη ζήτηση από κάθε έτος μεταφέρθηκε στο επόμενο και οι αποταμιεύσεις του πληθυσμού συνέχισαν να αυξάνονται.
Από ορισμένες απόψεις, αυτό ήταν καλό για το καθεστώς, επειδή αυτή η μη καταναλωθείσα αποταμίευση θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την αγορά του χρέους της κυβέρνησης.
Αλλά αυτό το αποθηκευμένο χρήμα αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, και ο Efremov καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η προσφορά χρήματος είχε αυξηθεί για να γίνει πολλές φορές μεγαλύτερη από ό,τι χρειαζόταν για την κανονική νομισματική κυκλοφορία».
Αυτό θα προκαλούσε κατασροφικά αποτελέσματα για το καθεστώς όταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει και οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να ξοδέψουν τα χρήματα, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών.

Επιδοτήσεις στα καταναλωτικά αγαθά

Μια πρόσθετη μέθοδος μείωσης των επίσημων αριθμών πληθωρισμού ήταν η επιδότηση καταναλωτικών αγαθών.
Οι επιδοτήσεις της λιανικής τιμής των αγαθών εισήχθησαν στη Σοβιετική Ένωση το 1965 ως μέρος μιας μεγάλης δέσμης οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Οι σοβιετικές αρχές άρχισαν τότε να εφαρμόζουν επιδοτήσεις τιμών για «βασικά τρόφιμα όπως το κρέας, το γάλα, το ψωμί, τα λουκάνικα, η ζάχαρη και το βούτυρο».
Ο σκοπός ήταν να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές.
Αυτές οι επιδοτήσεις επέζησαν των επακόλουθων προσπαθειών οικονομικής μεταρρύθμισης και έγιναν όλο και μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας που κατευθυνόταν προς τη δεκαετία του 1980, με τις κρατικές δαπάνες να αυξάνονται γρήγορα για να πιέσουν τις τιμές μέσω των επιδοτήσεων.

Οι δαπάνες αυξάνονται και η οικονομία λιμνάζει

Τίποτα από αυτά δεν λειτούργησε για να βοηθήσει πραγματικά το σοβιετικό βιοτικό επίπεδο.
Για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της νομισματικής επέκτασης και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου, το σοβιετικό καθεστώς προσπαθούσε διαρκώς να αυξήσει την παραγωγή για να μειώσει το χάσμα μεταξύ της αύξησης του κυκλοφορούντος χρήματος και της αύξησης της παραγωγικότητας.
Λόγω της αδυναμίας του οικονομικού υπολογισμού στον σοσιαλισμό, ωστόσο, ο σοβιετικός κεντρικός σχεδιασμός δεν μπορούσε να συντονίσει αποτελεσματικά τα αγαθά και το κεφάλαιο και η παραγωγικότητα των εργατών παρέμεινε στάσιμη.

Μείωση των εσόδων και δημοσιονομική ασφυξία

Ένα άλλο αποτέλεσμα ήταν η περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων.
Παρόλο που επιβλήθηκαν φόροι και ορισμένα έσοδα μπορούσαν να εισπραχθούν από τις εισαγωγές, τα κρατικά μονοπώλια -δηλαδή οι κρατικές επιχειρήσεις- που έλεγχαν μια ποικιλία αγαθών και υπηρεσιών παρήγαγαν μεγάλο μέρος του εισοδήματος στο οποίο βασιζόταν το καθεστώς. Αυτές οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν θεωρητικά να αυξήσουν τα έσοδα με αυξημένη παραγωγή, αλλά η παραγωγή συχνά παρέμενε στάσιμη καθώς οι μισθοί —δηλαδή το κόστος παραγωγής— αυξάνονταν.
Έτσι, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν παράλληλα με τη μείωση των εσόδων.
Ο Byung-Yeon Kim σημειώνει, για παράδειγμα, ότι «οι επιδοτήσεις λιανικής τιμής... αυξήθηκαν από 4 τοις εκατό των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού το 1965 σε 20 τοις εκατό στα τέλη της δεκαετίας του 1980».
Ωστόσο, η διαθεσιμότητα καταναλωτικών αγαθών σίγουρα δεν συμβάδιζε.
Αντίθετα, ο καταναλωτής είχε λίγα αγαθά και υπηρεσίες για να ξοδέψει τα χρήματά του και «το μερίδιο της αναγκαστικής αποταμίευσης στη συνολική χρηματική αποταμίευση αυξήθηκε από 9 τοις εκατό το 1965 σε 42 τοις εκατό το 1989».
Μετρημένη από την επικράτηση των ελλείψεων, είναι σαφές ότι η σοβιετική οικονομία βρισκόταν σε κατάσταση στασιμότητας στα τέλη της δεκαετίας του '70.
Οι ελλείψεις έγιναν ακόμη χειρότερες.
Ο Kim καταλήγει:
Οι συνθήκες της καταναλωτικής αγοράς στο επίσημο δίκτυο λιανικής επιδεινώθηκαν ραγδαία τα έτη 1965-78.
Αυτό είναι πολύ πιθανό να προκλήθηκε από σταθερές τιμές καταναλωτή που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Παρόλο που η ταχεία επιδείνωση σταμάτησε κατά την περίοδο 1979-83, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποκαταστήσει την ισορροπία.
Περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στη κατανάλωση σημειώθηκε μετά το 1984.
Ειδικότερα, οι ελλείψεις στην αγορά εντάθηκαν σημαντικά το 1989, επειδή το εισόδημα των νοικοκυριών αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα από τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών αγαθών.

Ο ψεύτικος πλούτος

Οι αυξήσεις των μισθών συνεχίστηκαν με μικρή θετική επίδραση. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, οι σοβιετικές κρατικές επιχειρήσεις αύξησαν τους μισθούς σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν «εικαζόμενο πλούτο» και να κατευνάσουν τους δυσαρεστημένους εργαζόμενους.
Ωστόσο, με λίγα αγαθά διαθέσιμα προς αγορά, οι αυξανόμενοι μισθοί έπαψαν να αποτελούν ένα μεγάλο κίνητρο για σκληρότερη εργασία.
Οι Birman και Clarke σημειώνουν ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, οι αυξανόμενοι μισθοί «γίνονται αναποτελεσματικοί - τα πρόσθετα μη δαπανηθέντα χρήματα δεν είναι πλέον κίνητρο για να εργαστεί κάποοιος σκληρότερα ή πιο παραγωγικά».
Αυτό το πρόβλημα επιταχύνθηκε μόνο καθώς περνούσε η δεκαετία και, όπως σημειώνουν οι Igor Filatochev και Roy Bradshaw, «οι μισθοί αυξάνονταν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από την παραγωγικότητα της εργασίας το 1989 και το 1990».
Όλες αυτές οι δαπάνες για μισθούς και επιδοτήσεις συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν συνθήκες υπό τις οποίες τα κρατικά ελλείμματα αυξήθηκαν, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη νομισματική επέκταση.
Ο Kim καταλήγει:
Αν και το δημοσιονομικό έλλειμμα καταγράφηκε επίσημα μόνο από το 1985 και μετά, πολλές αξιόπιστες σοβιετικές και δυτικές πηγές υποστήριξαν ότι ένα αρκετά μεγάλο έλλειμμα υπήρχε ήδη πολύ πριν από τη δεκαετία του 1980.
Μέχρι τη δεκαετία του 1970, υπήρχε μια σύνδεση μεταξύ εσόδων και δαπανών σε σημείο που τα ελλείμματα ήταν διαχειρίσιμα.
Καθώς περνούσε ο καιρός, ο δανεισμός για την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων γινόταν ολοένα και πιο ακριβός για το καθεστώς και η εκτύπωση χρημάτων —πέρα και πέρα από την ανάγκη για μισθούς— θεωρούνταν όλο και περισσότερο ως διέξοδος:
Το τύπωμα χρημάτων ξεκίνησε πολύ πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, δηλαδή από το 1977 και μετά, και έτεινε να αυξάνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Συνολικά, ο σοβιετικός προϋπολογισμός έτεινε να αποσταθεροποιήσει την καταναλωτική αγορά, τουλάχιστον μετά το 1977, θέτοντας χρήματα σε κυκλοφορία.
Συγκεκριμένα, ηαπότομη αύξηση στο τύπωμα χρήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1980 υποδηλώνει ότι η σοβιετική οικονομία ήταν τότε στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Ο υπερπληθωρισμός κυριαρχεί

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η σοβιετική οικονομία ήταν ήδη προετοιμασμένη για τον πληθωρισμό των τιμών, ωστόσο ο λεγόμενος καταπιεσμένος πληθωρισμός συνέχισε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που ωθούσε τους επίσημους ρυθμούς πληθωρισμού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Με την έλευση της Περεστρόικα και ορισμένες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά, οι σοβιετικοί πολίτες μπορούσαν ολοένα και περισσότερο να αγοράζουν περισσότερα αγαθά και να εισάγουν περισσότερα αγαθά.
Δεκαετίες καταναγκαστικής αποταμίευσης οδήγησαν σε εκτόξευση του πληθωρισμού καθώς οι ελλείψεις έγιναν λιγότερο έντονες σε πολλές περιπτώσεις.
Αυτή η «νομισματική υπερχείλιση» προέκυψε από λογαριασμούς ταμιευτηρίου και οδήγησε τον πληθωρισμό των τιμών σε καταστροφικά ύψη.

Τα επίσημα νούμετα και η πραγματικότητα

Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να συμβιβστούν…. τα επίσημα νούμερα με την πραγματικότητα.
Οι επίσημοι αριθμοί του καθεστώτος είχαν από καιρό υποτιμήσει ακόμη και τα μέτρια επίπεδα πληθωρισμού τιμών σε προηγούμενες περιόδους, αλλά μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80, το χάσμα μεταξύ του επίσημου πληθωρισμού και του εκτιμώμενου πραγματικού πληθωρισμού αυξήθηκε σημαντικά.
Ο Efremov συνοψίζει την απόκλιση, σημειώνοντας ότι το 1988 ο επίσημος πληθωρισμός ήταν 0,6 τοις εκατό αλλά 6 τοις εκατό στην πραγματική αγορά. Μέχρι το 1989, ο επίσημος πληθωρισμός ήταν 2 τοις εκατό, αλλά ήταν πραγματικά 8 τοις εκατό. Τ
Το 1990, ήταν 5,3 τοις εκατό, αλλά πραγματικά 20 τοις εκατό.
Και τότε οι τροχοί άρχισαν να ξεκολλούν πραγματικά το 1991, με 96,3 «επίσημο» πληθωρισμό που ήταν πραγματικά 200 τοις εκατό....

Η πορεία προς την κατάρρευση - Ο σοσιαλιστικός οδηγός 

Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε λίγο αργότερα και το νέο καθεστώς δεν εξέδιδε πια παραποιημένα στοιχεί για τον πληθωρισμό.
Αντίθετα, το πραγματικό ποσοστό πληθωρισμού το 1992 εκτιμήθηκε ότι ήταν πάνω από 2.300%.
Ο υπερπληθωρισμός συνεχίστηκε για τρία ακόμη χρόνια έως ότου το παλιό σοβιετικό ρούβλι έπαψε τελικά να υπάρχει.

Η σοβιετική εμπειρία παρέχει ένα παράδειγμα για το πώς η επέκταση της προσφοράς χρήματος αναγκάζει σε μια καταστροφική  επιλογή.
Σε απάντηση, ένα πληθωριστικό καθεστώς μπορεί να δεσμευτεί να περιορίσει τον νομισματικό πληθωρισμό για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές.
Ή, ένα καθεστώς μπορεί να «λύσει» ένα πρόβλημα πληθωρισμού καταστρέφοντας τη ζήτηση μέσω ελέγχων τιμών και ελλείψεων.
Η τελευταία επιλογή απαιτεί μείωση του βιοτικού επιπέδου και σταδιακή μείωση των επιλογών των καταναλωτών σε διαδοχικούς κύκλους.
Ωστόσο, ακόμη και αυτή η δρακόντεια επιλογή αποτυγχάνει να αποτρέψει τον υπερπληθωρισμό στο τέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης