Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική προειδοποίηση: Οι 5 πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου βρίσκονται στα πρόθυρα μιας απόλυτα καταστροφικής σύγκρουσης

Δραματική προειδοποίηση: Οι 5 πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου βρίσκονται στα πρόθυρα μιας απόλυτα καταστροφικής σύγκρουσης
Πολύ κοντά σε μία σύγκρουση βρίσκονται οι πυρηνικές δυνάμεις με καταστροφικά αποτελέσματα για ολόκληρη την ανθρωπότητα
Σχετικά Άρθρα

H Ρωσία κατηγορεί ευθέως τη Δύση ότι «ενθαρρύνουν προκλήσεις με όπλα μαζικής καταστροφής» και την καλεί να σταματήσει την προοπτική «καταστροφικών συνεπειών».
Οι δυτικές δυνάμεις, αντίθετα, έχουν κατηγορήσει τη Μόσχα για επανειλημμένες απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, καθώς η εισβολή της στην Ουκρανία αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Το Κρεμλίνο εγκάλεσε πρόσφατα το Κίεβο ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια ραδιενεργή «βρόμικη βόμβα», ισχυρισμούς που οι ουκρανικές αρχές διέψευσαν.

«Απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες»

Μετά την ουκρανική επίθεση στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Κριμαία την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε δήλωση την Πέμπτη προειδοποιώντας το Ηνωμένο Βασίλειο για «απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες», αφού νωρίτερα κατηγόρησε το Λονδίνο ότι βοήθησε το Κίεβο να οργανώσει μια επίθεση με drone στα πλοία του στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
«Τέτοιες συγκρουσιακές ενέργειες από τους Βρετανούς συνιστούν απειλή κλιμάκωσης και μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο η Ρωσία έχει επίσης κατονομάσει ως εμπλεκόμενο στις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream τον Σεπτέμβριο, είναι μία από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε σε δήλωσή του στις 2 Νοεμβρίου πως θεωρεί βασικό στόχο την αποφυγή ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων εν μέσω εντάσεων που σιγοβράζουν γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι στην παρούσα περίπλοκη και ταραχώδη κατάσταση, που προκαλείται από ανεύθυνες ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στην υπονόμευση της εθνικής μας ασφάλειας, το πιο άμεσο καθήκον είναι να αποφευχθεί οποιαδήποτε στρατιωτική σύγκρουση πυρηνικών δυνάμεων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

«Ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί»

Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει μια κοινή δήλωση που εκδόθηκε τον Ιανουάριο, στην οποία η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποφύγουν μια πυρηνική σύγκρουση.
«Δηλώνουμε ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί», αναφέρει η κοινή δήλωση του Ιανουαρίου 2022.
«Καθώς η πυρηνική χρήση θα είχε εκτεταμένες συνέπειες, επιβεβαιώνουμε επίσης ότι τα πυρηνικά όπλα -για όσο συνεχίζουν να υπάρχουν- θα πρέπει να εξυπηρετούν αμυντικούς σκοπούς, να αποτρέπουν την επιθετικότητα και να αποτρέπουν τον πόλεμο», ανέφερε.
Την ίδια μέρα που το Κρεμλίνο εξέδωσε την προειδοποίηση ότι οι πέντε πυρηνικές δυνάμεις παρασύρονται στα πρόθυρα ένοπλης σύγκρουσης, το Πεντάγωνο ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κανένα σημάδι ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου John Kirby κατήγγειλε τη ρητορική της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων.
«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο Kirby.
«Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση».
Εν μέσω αυτού που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει επανειλημμένα υπαινιχθεί την πιθανότητα πυρηνικής επίθεσης, ενώ αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας επιτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων εάν η εδαφική ακεραιότητα της χώρας βρίσκεται υπό απειλή.
Η Μόσχα προσπάθησε να παρουσιάσει τις ενέργειές της στην Ουκρανία ως προληπτικές, κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Ουκρανία ως στρατιωτικό προπύργιο κατά της Ρωσίας, ισχυρισμούς που το ΝΑΤΟ και το Κίεβο έχουν αρνηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης