Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Τουρκία – Πλήγμα από τη μείωση επιτοκίων

ΔΝΤ: Ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Τουρκία – Πλήγμα από τη μείωση επιτοκίων
Σχόλιο του ΔΝΤ για την Τουρκία
Οι κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας -έπειτα από πιέσεις του προέδρου Recep Tayyip Erdogan- να μειώσει τα επιτόκια, προκάλεσε πλήγμα στην οικονομία, αναφέρει σε σχόλιό -με αφορμή την ολοκλήρωση του Άρθρου 4- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Όπως σημειώνεται, η οικονομία ανέκαμψε έντονα από τον αντίκτυπο της πανδημίας, αντανακλώντας έναν δυναμικό ιδιωτικό τομέα και πολιτικές τόνωσης. Οι μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής στα τέλη του 2021 προστέθηκαν στις υπάρχουσες ευπάθειες και ακολουθήθηκαν από υποτίμηση της λίρας και υψηλό πληθωρισμό. Οι πιέσεις στη λίρα μειώθηκαν έπειτα από συναλλαγματικές παρεμβάσεις, ένα νέο σύστημα καταθέσεων «προστατευμένο από συνάλλαγμα» και, πιο πρόσφατα, με μια σειρά ρυθμιστικών μέτρων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις οικονομικές πιέσεις, ειδικά μέσω των υψηλότερων τιμών ενέργειας.
«Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας», το ΔΝΤ συστήνει «αυξήσεις επιτοκίων συνοδευόμενες από κινήσεις για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας. Τέτοιες κινήσεις θα συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού πιο διαρκώς και θα επιτρέψουν την ανασυγκρότηση των αποθεματικών με την πάροδο του χρόνου. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα βοηθούσε επίσης, δεδομένων των αυξανόμενων δημοσιονομικών κινδύνων και του υψηλού πληθωρισμού, με πρόβλεψη για στοχευμένη βοήθεια προς τα ευάλωτα άτομα. Εάν αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονταν και καθώς επικρατεί ο αποπληθωρισμός, τα μακροπροληπτικά και ρυθμιστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων που προστατεύονται από συνάλλαγμα, θα πρέπει να καταργηθούν προσεκτικά, έτσι ώστε το κράτος να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στην κατανομή πιστώσεων», σημειώνει το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης