Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Φόβοι για διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις σε 3 Πολιτείες – κλειδιά ενόψει ενδιάμεσων εκλογών

ΗΠΑ: Φόβοι για διαδηλώσεις και σφοδρές συγκρούσεις σε 3 Πολιτείες – κλειδιά ενόψει ενδιάμεσων εκλογών

Οι ειδικοί στην παραπληροφόρηση ανησυχούν ότι δυνητικά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ψηφοφόρων, αστυνομίας και εκλεγμένων αξιωματούχων είναι σχεδόν αναπόφευκτες

Σχετικά Άρθρα
Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις κάλπες των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου και δεκάδες τοπικές ομάδες σε πολιτείες-κλειδιά όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν και η Τζόρτζια διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας για υποτιθέμενη εκλογική απάτη και καλούν τους ψηφοφόρους να αναλάβουν δράση αυτοπροσώπως, σύμφωνα με την επισκόπηση της δραστηριότητας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατά τους τελευταίους τρεις μήνες από το POLITICO.

Τα ψεύδη, τα οποία εμφανίζονται σε κύρια δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter, καθώς και σε περιθωριακές πλατφόρμες, περιλαμβάνουν κατηγορίες ότι τα ψηφοδέλτια θα αλλοιωθούν και ότι οι δεξιοί ψηφοφόροι θα στερηθούν το δικαίωμα ψήφου, καθώς και απειλές για πραγματική βία.
Ορισμένοι από αυτούς τους ισχυρισμούς τροφοδοτούνται από προσωπικότητες υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Από πολλές απόψεις, η δραστηριότητα αυτή αντικατοπτρίζει το λεγόμενο κίνημα Stop the Steal για το 2020.

Τι είναι το κίνημα Stop the Steal

Μήνες πριν το κίνημα Stop the Steal ξεσπάσει σε διαδηλώσεις τον Νοέμβριο σε όλη τη χώρα και στο National Mall στις 6 Ιανουαρίου, ακτιβιστές της δεξιάς διακινούσαν ανυπόστατους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κατηγορούσαν τον Joe Biden και άλλους Δημοκρατικούς πολιτικούς για νοθεία και συνωμοσία με σκοπό την κλοπή των προεδρικών εκλογών.
Αυτή η ρητορική άρνησης των εκλογών, η οποία ξεκίνησε μήνες πριν από τις εκλογές του 2020, οδήγησε τελικά σε πανεθνικές διαμαρτυρίες - που οργανώθηκαν κυρίως διαδικτυακά από ομάδες που υποστηρίζουν το MAGA - οι οποίες προώθησαν τοπικούς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης σε δυσαρεστημένους ψηφοφόρους σε βασικές πολιτείες.
Οι ειδικοί στην παραπληροφόρηση ανησυχούν τώρα ότι παρόμοιες διαμαρτυρίες - και δυνητικά βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ψηφοφόρων, αστυνομίας και εκλεγμένων αξιωματούχων - είναι σχεδόν αναπόφευκτες, δεδομένου του επιπέδου των ψευδών αφηγήσεων που μοιράζονται ευρέως πριν από τις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.
"Οι εκκλήσεις για πραγματική βία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές είναι πραγματικές", δήλωσε ο Graham Brookie, ανώτερος διευθυντής του Εργαστηρίου Ψηφιακής Εγκληματολογικής Έρευνας του Atlantic Council, το οποίο παρακολουθεί επανειλημμένες προσπάθειες οργάνωσης πιθανής βίας στην Αριζόνα, το Μίσιγκαν και τη Τζόρτζια.
"Τα θεμελιώδη ψέματα που οδήγησαν στην 6η Ιανουαρίου κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην πορεία προς τις ενδιάμεσες εκλογές".
Το διακύβευμα είναι υψηλό: Ο έλεγχος και των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου κρέμεται από μια κλωστή και πολλαπλοί υποψήφιοι που αρνούνται τις εκλογές θέτουν υποψηφιότητα, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.
Μια άλλη επίθεση τύπου 6ης Ιανουαρίου εναντίον του Καπιτωλίου ή πανεθνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι απίθανες, σύμφωνα με τον Graham Brookie, του Ατλαντικού Συμβουλίου, επειδή οι ενδιάμεσες εκλογές επικεντρώνονται σε τοπικούς και πολιτειακούς υποψηφίους και όχι στο ποιος ελέγχει τον Λευκό Οίκο.
Όμως διαδικτυακές ομάδες σχεδιάζουν ήδη εκδηλώσεις σε συγκεκριμένες πολιτείες μετά τις εκλογές και καλούν και άλλους να συμμετάσχουν σε αυτές, βασιζόμενοι σε αβάσιμους ισχυρισμούς ότι κυρίως Δημοκρατικοί υποψήφιοι θα προσπαθήσουν να νοθεύσουν το αποτέλεσμα.

Τι διακινείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από τον Αύγουστο, το POLITICO εξέτασε δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην υπηρεσία κρυπτογραφημένων μηνυμάτων Telegram, Gab, Parler, Truth Social, Facebook και Twitter, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που γράφτηκαν από ψηφοφόρους κυρίως της δεξιάς που πιστεύουν ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ εκλάπησαν από τον Trump.
Η ανάλυση επικεντρώθηκε κυρίως σε ιδιωτικές ομάδες - ορισμένες από τις οποίες έχουν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς - που έχουν γίνει χωνευτήρια για θεωρίες συνωμοσίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Στη συνέχεια, το POLITICO συνεργάστηκε με το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, μια δεξαμενή σκέψης που παρακολουθεί τις αφηγήσεις περί εκλογικής απάτης σε συγκεκριμένες πολιτείες που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το Ουισκόνσιν, η Τζόρτζια και η Αριζόνα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν ομοίως δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε τουλάχιστον έξι κοινωνικά δίκτυα, όπως το Telegram, το Truth Social και το Rumble, μια περιθωριακή πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο.
Το έργο της ομάδας επικεντρώθηκε στον εντοπισμό του τρόπου με τον οποίο οι διαδικτυακές ομάδες συνωμοσίας που επικεντρώνονται στην πολιτεία προώθησαν ψευδείς ισχυρισμούς περί άρνησης των εκλογών, πρώτα σε τοπικό διαδικτυακό κοινό και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα.
Σε μια κλήση με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, ο Musk υποσχέθηκε να πατάξει την παραπληροφόρηση που σχετίζεται με τις εκλογές, σύμφωνα με τρία άτομα που συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση.
Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο, ο Nick Clegg, πρόεδρος της Meta για τις παγκόσμιες υποθέσεις, δήλωσε ότι η εταιρεία εστιάζει στην παύση της παρέμβασης στους ψηφοφόρους, στην παροχή αξιόπιστων πληροφοριών στους ψηφοφόρους και στην προσφορά εργαλείων διαφάνειας για την παρακολούθηση των διαδικτυακών πολιτικών διαφημίσεων.
Οι μικρότερες και περιθωριακές πλατφόρμες όπως η Gab, η Parler και η Telegram είτε δεν μετριάζουν το περιεχόμενο είτε σκόπιμα δεν αστυνομεύουν την παραπληροφόρηση, επειδή πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί άδικη παραβίαση της ελευθερίας του λόγου των ανθρώπων.

Τυμπανοκρουσίες άρνησης

Η σταθερή τυμπανοκρουσία της άρνησης των εκλογών δεν εμφανίστηκε εν μία νυκτί.
Μετά την ήττα του Trump το 2020, δημιουργήθηκε μια μικρή βιομηχανία διαδικτυακών επιρροών - από το κίνημα MAGA μέχρι εκείνους με πιο εξτρεμιστικές ιδεολογίες - οι οποίοι κατήγγειλαν αυτό που αποκαλούσαν συνωμοσία του "βαθέος κράτους" και ισχυρίζονταν ότι οι εκλογές εκλάπησαν.
Αυτή η αφήγηση - που είναι πλέον γνωστή ως "το μεγάλο ψέμα" - έχει αποκτήσει μεγαλύτερη προσοχή και επαναλαμβάνεται πλέον από πολλούς υποψήφιους των Ρεπουμπλικανών για τις ενδιάμεσες εκλογές.
Οι influencers που αρνούνται τις εκλογές έχουν αναπτύξει μεγάλες στρατιές ακολούθων σε περιθωριακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Gab, το Parler και το Telegram, αφού απαγορεύτηκαν από πιο mainstream πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, επειδή διέδιδαν ψεύδη.
Σε καθημερινές αναρτήσεις, πολλές από τις οποίες επαναδιαμοιράζονται από αυτοπροβαλλόμενους, ομοϊδεάτες χρήστες, αναμειγνύουν τους ισχυρισμούς για τις ενδιάμεσες εκλογές με άλλες θεωρίες συνωμοσίας, όπως αυτές που σχετίζονται με το COVID-19, το QAnon και τον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση τις ανασκοπήσεις του POLITICO σε δεκάδες χιλιάδες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
"Οι κινεζικές εταιρείες που αναπτύσσουν εκλογικό λογισμικό για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα με την Huawei, την China Telecom και την China Unicom δεν θα έπρεπε να κωδικοποιούν το εκλογικό λογισμικό των ΗΠΑ", υποστήριξε ένας από αυτούς τους influencers, γνωστός στο διαδίκτυο ως Kanekoa The Great, το κανάλι του οποίου στο Telegram έχει περισσότερους από 210.000 ακόλουθους.
Η ανάρτηση προβλήθηκε περισσότερες από 170.000 φορές.
Ο Kanekoa, ο οποίος δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα για σχολιασμό, δημοσιεύει σχεδόν αποκλειστικά δεξιούς ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης, συμπεριλαμβανομένου ότι το Πεκίνο ευθύνεται για την εκτεταμένη παραποίηση των εκλογικών μηχανημάτων.
Επίσης, δημοσιεύει επαίνους για την κατάληψη του Twitter από τον Elon Musk, προσωπικές επιθέσεις κατά του Biden και αβάσιμους ισχυρισμούς ότι το COVID-19 είναι ένας τεχνητός ιός.

Δομή από τη βάση

Αυτό το διαδικτυακό δίκτυο άρνησης των εκλογών, το οποίο δημιουργήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια και αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας οργίαζαν, εργάζεται για να προωθήσει τις τοπικές κατηγορίες για απάτη των ψηφοφόρων σε ένα εθνικό ακροατήριο, βασιζόμενο στην κουλτούρα του διαδικτύου, όπως τα memes και τους όγκους διαδικτυακού περιεχομένου που ισχυρίζονται μια εκτεταμένη συνωμοσία για την υπονόμευση της αμερικανικής δημοκρατίας.
"Πολλές από αυτές τις ομάδες είναι τοπικές, αλλά τα δίκτυα συντονίζονται από ανθρώπους που έχουν βάση σε εθνικό επίπεδο", δήλωσε η Renée DiResta, υπεύθυνη έρευνας στο Παρατηρητήριο Διαδικτύου του Στάνφορντ και μέλος της Σύμπραξης για την Ακεραιότητα των Εκλογών (Election Integrity Partnership), μιας ομάδας ακαδημαϊκών, δημόσιων λειτουργών και εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης που σχετίζεται με τις εκλογές.

Ανάπτυξη από τα κάτω

Για πολλούς οπαδούς θεωριών συνωμοσίας, η αλήθεια για την εκλογική απάτη βρίσκεται μπροστά στα μάτια τους.
Το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου εντόπισε μικρά δίκτυα διαδικτυακών χρηστών -κάποια με λιγότερα από 1.000 μέλη σε κανάλια Telegram σχεδόν αποκλειστικά αφιερωμένα στην εκλογική απάτη- σε ανταγωνιστικές πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια, το Ουισκόνσιν και η Τζόρτζια.
Ανέβασαν εικόνες από ύποπτους, αλλά αβάσιμους, ισχυρισμούς για αλλοίωση των ψηφοδελτίων.
Υπογράμμισαν τα νόμιμα σφάλματα εγγραφής ψηφοφόρων ως απόδειξη μιας συνωμοσίας για την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από τους δεξιούς ψηφοφόρους.
Κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους για επαναλαμβανόμενη εκλογική απάτη.
Στο Ουισκόνσιν, για παράδειγμα, ένας τοπικός αρνητής των εκλογών ισχυρίστηκε ψευδώς στο Telegram τον περασμένο μήνα ότι τα τοπικά μηχανήματα ψηφοφορίας ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί από μια αριστερή μη κερδοσκοπική οργάνωση, κερδίζοντας την προσοχή του Trump και άλλων εκλεγμένων αξιωματούχων.
Η αρχική κατηγορία κοινοποιήθηκε σε τοπικές ομάδες του Telegram με ονόματα όπως "Freedom Fighters of Central Wisconsin".
Στη συνέχεια την παρέλαβε η Janel Brandtjen, μια πολιτειακή αξιωματούχος που έχει προωθήσει απόψεις άρνησης των εκλογών και χρησιμοποίησε τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς για να υποστηρίξει τη μεγάλη επαγρύπνηση γύρω από τις ενδιάμεσες εκλογές.
Τέλος, έγινε reshared από τον ίδιο τον Trump στο Truth Social, το δικό του δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης.

Εθνική προβολή

Παρόμοιες ψευδείς ανακρίβειες από τη βάση έχουν επίσης αποκτήσει εθνική προβολή.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται παραπληροφόρηση σχετικά με λάθη στην εγγραφή ψηφοφόρων στην Αριζόνα που διαδόθηκε από τον επίσημο λογαριασμό Twitter του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της πολιτείας- ισχυρισμοί ότι νεκροί ψηφίζουν στις ενδιάμεσες εκλογές στο Μίσιγκαν που μοιράστηκε η Κριστίνα Καράμο, η υποστηριζόμενη από τον Trump υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών- και υποτιθέμενες παρατυπίες στα εκλογικά μηχανήματα Dominion στην Πενσιλβάνια που αναρτήθηκαν επανειλημμένα στο Truth Social.
Οι επιρροές και οι αξιωματούχοι που αρνούνται τις εκλογές έχουν ξαναμοιράσει αυτές τις ψευδείς πληροφορίες - που δημοσιεύτηκαν πρώτα σε πλατφόρμες του περιθωρίου - σε κύρια δίκτυα όπως το Twitter και το Facebook.
Ο Ciaran O'Connor, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, ο οποίος παρακολουθεί αυτές τις αφηγήσεις άρνησης των εκλογών, δήλωσε ότι αυτή η δραστηριότητα σε επίπεδο πολιτείας αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο ομάδες διέδωσαν ψεύδη κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εκστρατείας Stop the Steal και οργάνωσαν offline δραστηριότητα ως απάντηση σε υποτιθέμενες παρατυπίες στην ψηφοφορία.
Η διαφορά τώρα, πρόσθεσε, είναι ότι πολλοί αρνητές των εκλογών διεκδικούσαν αξιώματα με την πιθανότητα ότι, μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ορισμένοι από αυτούς τους υποψηφίους θα βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας είτε για να ανατρέψουν τα εκλογικά αποτελέσματα είτε για να βρουν άλλους τρόπους να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες.
"Οι ομοιότητες [με το Stop the Steal] είναι πολύ σαφείς", δήλωσε ο O'Connor.
"Οι ομάδες προσπαθούν να απονομιμοποιήσουν τύπους ψηφοφορίας που ευνοούν τους Δημοκρατικούς".

Από το διαδίκτυο στο... διαδίκτυο

Δεν οδηγούν όλες οι διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας σε βία.
Όμως τοπικές ομάδες άρνησης των εκλογών στην Αριζόνα, τη Τζόρτζια και το Μίσιγκαν καλούν δυσαρεστημένους ψηφοφόρους να κατέβουν σε εκλογικά τμήματα την επόμενη εβδομάδα και να εμφανιστούν σε σημεία που θα παραδώσουν ψηφοδέλτια για να διασφαλίσουν ότι οι Δημοκρατικοί δεν θα γείρουν άδικα τις εκλογές υπέρ τους, με βάση την εξέταση του POLITICO αυτής της δραστηριότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ξεχωριστή έρευνα του Atlantic Council.
Σε ένα κανάλι Telegram με λίγο κάτω από 10.000 μέλη και με επίκεντρο το Μίσιγκαν, οι αρνητές των εκλογών μοιράστηκαν χάρτες όπου, όπως υποστήριζαν, θα μπορούσε να λάβει χώρα εκλογική απάτη - κυρίως σε περιοχές της πολιτείας που ευνοούνται από τους Δημοκρατικούς - και προέτρεψαν τους ανθρώπους να προσέλθουν αυτοπροσώπως για να ξεριζώσουν τυχόν παρανομίες.
Στην Αριζόνα, οι δεξιοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν τακτικές για τη διοργάνωση διαδηλώσεων δια ζώσης κατά υποτιθέμενων παρατυπιών στην κομητεία Maricopa, που αποτελεί εστία άρνησης των εκλογών το 2020.
Στη Τζόρτζια, όπου μια στενή κούρσα για τη Γερουσία θα μπορούσε να καθορίσει τον έλεγχο της αίθουσας, τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι έχουν προειδοποιήσει για πιθανή νοθεία.
Αρκετά μέλη ενός καναλιού Telegram που ευνοείται από ακροδεξιούς εξτρεμιστές ανάρτησαν viral memes που υπεραμύνονται των δικαιωμάτων των όπλων της Δεύτερης Τροπολογίας και υποστηρίζουν ότι η βία μπορεί να χρειαστεί για την προστασία των δημοκρατικών ελευθεριών των ανθρώπων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης