Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί οι Ουκρανοί φοβούνται ότι θα χάσουν τα δισεκατομμύρια των ΗΠΑ - «Κλειδί» οι ενδιάμεσες εκλογές (8/11)

Γιατί οι Ουκρανοί φοβούνται ότι θα χάσουν τα δισεκατομμύρια των ΗΠΑ - «Κλειδί» οι ενδιάμεσες εκλογές (8/11)
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy προειδοποίησε ότι δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» στους Ουκρανούς
Οι Ουκρανοί ανησυχούν ότι θα χάσουν τη στήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση που το Ρεπουμπλικανό Κόμμα επικρατήσει στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και αναλάβει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού National Public Radio.
Καθισμένη σε ένα παγκάκι στο πάρκο δίπλα σε μια στάση του τραμ στην πλατεία Κοντράκτοβα, η Marta Makarova, μια 21χρονη εκκολαπτόμενη influencer των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάνει ένα διάλειμμα από τη συζήτηση με δύο φίλους της για το Instagram για να μιλήσει αντ' αυτού για τον πόλεμο.
Η Makarova εξηγεί πόσο πολύ η ασφάλειά τους εξαρτάται από την υποστήριξη των ΗΠΑ.
«Έχουμε κάποια προβλήματα στη χώρα μας», λέει, «και χρειαζόμαστε βοήθεια, πάρα, πάρα, πάρα πολύ».
Ο φίλος της Kyrylo Bessarab, 20 ετών, φωτογράφος, κουνάει το κεφάλι του. Κρατάει το τηλέφωνό του.
Λέει ότι τα κορυφαία θέματα που κυριαρχούν στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης είναι οι επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και τα αμφιλεγόμενα σχόλια του δισεκατομμυριούχου Elon Musk σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου.
«Ξέρω ότι στις ΗΠΑ θα γίνουν εκλογές», λέει ο Bessarab.
«Σύντομα μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές και η κοινωνία μπορεί να κλονιστεί».
Οι Ουκρανοί παρακολουθούν στενά τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.
Η πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας.

kiev.JPG
H Marta Makarova, o Kyrylo Bessarab και η Chistyakova Valeriya, στην πλατεία Κοντράκτοβα στο Κίεβο στις 11 Οκτωβρίου.
Ανησυχούν για την πιθανή απώλεια της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του επόμενου μήνα.

Franco Ordoñez /NPR


«Όχι» σε λευκή επιταγή από τους Ρεπουμπλικάνους

Αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy προειδοποίησε μιλώντας στο στο Punchbowl News, ότι τα μέλη του κόμματός του δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» στην Ουκρανία.
Πολλοί Ουκρανοί - εκλεγμένοι αξιωματούχοι και πολίτες - ανησυχούν για το πόσο καιρό θα συνεχίσουν να ρέουν τα χρήματα.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η υποστήριξη θα γίνει μικρότερη», λέει ο Mykola Kniazhytskyi, βουλευτής που εκπροσωπεί τη δυτική Ουκρανία.
Δεκάδες Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν κατά ενός νομοσχεδίου για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία τον Μάιο.
Και τον περασμένο μήνα, όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκτός από 10, ψήφισαν κατά ενός πακέτου χρηματοδότησης της κυβέρνησης που περιλάμβανε δισεκατομμύρια δολάρια προοριζόμενα για την Ουκρανία.

Θα συνεχιστεί η οικονομική στήριξη των ΗΠΑ;

Μια σειρά από Ουκρανούς πολιτικούς, ακτιβιστές - ακόμη και στρατιώτες - ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές για να διατηρήσουν τις σχέσεις και να πιέσουν για περισσότερη βοήθεια.
Η Yevheniia Kravchuk είναι βουλευτής με το κόμμα «Υπηρέτης του Λαού» του προέδρου Volodymyr Zelensky.
Έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Ουάσινγκτον από την αρχή του πολέμου για να συναντηθεί με την κυβέρνηση και τους ηγέτες του Κογκρέσου, φροντίζοντας να συναντηθεί τόσο με τους ηγέτες των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικάνων.
«Κάθε φορά, και από τα δύο κόμματα, λαμβάνουμε επιβεβαίωση ότι η διακομματική υποστήριξη θα συνεχιστεί», σημειώνει.
Αλλά η Kniazhytskyi ανησυχεί για την επιρροή μιας ισχυρής ομάδας Ρεπουμπλικανών, πολλοί από τους οποίους συντάσσονται με τον πρώην πρόεδρο Donald Trump, καθώς και συντηρητικών τηλεοπτικών προσωπικοτήτων που έχουν μιλήσει εναντίον της βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταλήγει στην Ουκρανία.
«Όταν βλέπουμε σχολιαστές του Fox News, από τη δική μας οπτική γωνία, να προωθούν απομονωτικές θέσεις - αυτό μοιάζει με υποστήριξη προς τη Ρωσία», τονίζει.
Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το 32% των Ρεπουμπλικανών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέχουν υπερβολική υποστήριξη στην Ουκρανία στον πόλεμο.
Πρόκειται για αύξηση από μόλις 9% τον Μάρτιο.
Την ίδια περίπου περίοδο, το ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν ότι ανησυχούν εξαιρετικά ή πολύ για την ήττα της Ουκρανίας μειώθηκε από 55% τον Μάιο σε 38% τον Σεπτέμβριο.
Η πολιτική που περιβάλλει τη βοήθεια προς την Ουκρανία δεν είναι ένα εύκολο θέμα να συζητηθεί στο Κίεβο, όπου κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η αποφυγή της κομματικής πολιτικής στις ΗΠΑ αποτελεί βασικό πυλώνα της ουκρανικής εξωτερικής πολιτικής.
Αυτό ήταν το μάθημα που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών του Trump, σημειώνει ο Petro Burkovskiy, ανώτερος συνεργάτης του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών, ο οποίος πέρασε χρόνια στην ουκρανική κυβέρνηση.
Μιλώντας σε εμπορικό κέντρο που άνοιξε ξανά μετά τον βομβαρδισμό, ο Burkovskiy λέει ότι οι ηγέτες δεν θέλουν ποτέ να φαίνεται ότι παίρνουν θέση.
«Αυτό σημαίνει ότι αντισταθμίζεις τα στοιχήματά σου, συνεργάζεσαι και με τις δύο πλευρές», τονίζει.
Ο Burkovskiy θρηνεί για το πώς η Ουκρανία παρασύρθηκε επί διακυβέρνησης Trump, καθώς ο Zelenskyy λίγο έλλειψε να υποκύψει στην απαίτηση του Trump να ανακοινώσει έρευνα για την οικογένεια του τότε υποψηφίου Joe Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης