Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ζημιές - σοκ για τη μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία ενέργειας, Uniper - Στα 40 δισ. λόγω κυρώσεων στη Ρωσία

Ζημιές - σοκ για τη μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία ενέργειας, Uniper - Στα 40 δισ. λόγω κυρώσεων στη Ρωσία
Από την αρχή του έτους, οι μετοχές της Uniper έχουν χάσει το 93% της αξίας τους
Σχετικά Άρθρα
Ζημιές - ρεκόρ 40 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Uniper, η οποία πρόκειται να κρατικοποιηθεί σύντομα, αντανακλώντας τη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί ο γερμανικός κλάδος της ενέργειας, στον απόηχο της κίνησης της Ρωσίας να σταματήσει τις προμήθειές της, λόγω των κυρώσεων που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι ζημιές στο 9μηνο του 2022, αναδεικνύουν περαιτέρω τον τρόπο με τον οποίο η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη δεκαετή σχέση προμήθειας με την Ευρώπη, κυρίως με τη Γερμανία, επηρεάζει τον ενεργειακό τομέα της ηπείρου, με την Uniper να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα μέχρι στιγμής.

Εξαϋλώθηκε η χρηματιστηριακή αξία

Από την αρχή του έτους, οι μετοχές της Uniper έχουν χάσει το 93% της αξίας τους, με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 1,14 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.
"Οι αριθμοί του εξαμήνου μας έδειξαν ήδη η κρίση έχει αφήσει τεράστια σημάδια στα οικονομικά μας αποτελέσματα", δήλωσε η οικονομική διευθύντρια Tiina Tuomela, προσθέτοντας ότι ένα συμφωνημένο πακέτο σταθεροποίησης που θα προβλέπει την ανάληψη της Uniper από τη Γερμανία βρίσκεται υπό ολοκλήρωση.
Η Uniper δήλωσε ότι η καθαρή ζημία συνυπολογίζει 10 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιών που υπέστη η εταιρεία από την αντικατάσταση όγκων ρωσικού φυσικού αερίου στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές, καθώς και 31 δισεκατομμύρια ευρώ μελλοντικών ζημιών που σχετίζονται με το πρόβλημα αυτό.
Οι μετοχές της Uniper σημείωσαν πτώση 4,5%.

uniper_1.JPG

Τεράστιες ζημιές για το γερμανικό δημόσιο

H Tuomela δήλωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώνονται τώρα στο πώς θα αντικατασταθεί η εισφορά φυσικού αερίου, η οποία ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, με ένα μέσο που θα μεταφέρει ουσιαστικά τις τεράστιες ζημίες στον μελλοντικό ιδιοκτήτη της Uniper: το γερμανικό δημόσιο.
Την ίδια στιγμή, η Uniper έχει απειλήσει με νομικές ενέργειες κατά του πρώην κύριου προμηθευτή της Gazprom και σταθμίζει τις διαδικασίες ενώπιον σουηδικού διαιτητικού δικαστηρίου για να διεκδικήσει αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.
"Εργαζόμαστε επίσης εντατικά για την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου φυσικού αερίου μας, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και να τερματίσουμε έως το 2024 τις απώλειες που προκύπτουν από την αναστολή των ρωσικών παραδόσεων φυσικού αερίου", δήλωσε η Tuomela.
Μεταξύ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του ομίλου παραμένει η προγραμματισμένη έξοδος από τη ρωσική αγορά, όπου κατέχει μερίδιο 83,7% στην Unipro, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες επιδόσεις του ρωσικού τμήματος έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον μεταξύ των πιθανών αγοραστών.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Βερολίνο, η Uniper έχει λάβει πιστωτικές γραμμές ύψους 18 δισ. ευρώ από τον κρατικό δανειστή KfW, εκ των οποίων τα 14 δισ. ευρώ έχουν αναληφθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης