Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Απέχουμε από τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό - Το μέγιστο επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο

Powell (Fed): Απέχουμε από τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό - Το μέγιστο επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο
Σήμα για περαιτέρω σύσφιξη από τον προέδρο της Fed, Jerome Powell...

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πιο πάνω από τον στόχο, ήτοι το 2%» και ως εκ τούτου η Federal Reserves θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες ελέγχου του με περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, σημειώνοντας ότι «τα εισερχόμενα δεδομένα από την τελευταία μας συνάντηση υποδηλώνουν ότι το μέγιστο επίπεδο για τα επιτόκια θα είναι υψηλότερο από το αναμενόμενο». 
«Οι αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.


Eπιβράδυνση…

Σε κάθε περίπτωση, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ επεσήμανε πως μπορεί να υπάρξει σχετική επιβράδυνση του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο…
«Καθώς προχωράμε σε περιοριστικό έδαφος, το ζήτημα της ταχύτητας γίνεται λιγότερο σημαντικό.
Όπως έχω πει και στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις Τύπου, κάποια στιγμή θα είναι σημαντικό να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των αυξήσεων.
Έρχεται λοιπόν αυτή η ώρα, και μπορεί να έρθει μόλις η επόμενη συνάντηση ή η επόμενη.
Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. 
Είναι πολύ νωρίς για να σταματήσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι αγορές όταν ακούν επιβράδυνση σκέφτονται μια παύση.
Είναι πολύ πρόωρο, κατά την άποψή μου, να σκεφτόμαστε ή να μιλάμε για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων μας.
Έχουμε δρόμο μπροστά μας» είπε ο Powell. 
Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δεδομένα για την αγορά εργασίας, ο Powell είπε: «Δεν βλέπω ακόμη πραγματική χαλάρωση στην αγορά εργασίας.
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σπείρα μισθού-τιμής στα τρέχοντα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά ότι η Fed θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν εμφανιστεί».

«Ήπια προσγείωση»

Αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, ο Jerome Powell επεσήμανε πως το περιθώριο της ήπιας προσγείωσης έχει στενέψει επικίνδυνα, προεξοφλώντας ύφεση.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell παραδέχτηκε αυτό που πολλοί Αμερικανοί φαίνεται ήδη να πιστεύουν.
H αποκαλούμενη «ήπια προσγείωση» για την οικονομία μπορεί να είναι ανέφικτη.
Αν και το παράθυρο για ομαλή προσγείωση έχει «στενέψει», είναι «ακόμα δυνατή».

Τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκιών


Νωρίτερα, σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75%, στο εύρος 3,75% με 4%, προχώρησε στις 2 Νοεμβρίου 2022 η Federal Reserves.
Eιδικότερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενέκρινε την τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, σηματοδοτώντας, ταυτόχρονα, μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσει τη νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον προκειμένου να καταφέρει να μειώσει τον πληθωρισμό.
Έτσι, σε μια καλά μελετημένη κίνηση, που ανέμεναν οι αγορές εδώ και εβδομάδες, αύξησε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού της κατά 0,75% στο εύρος στόχου 3,75%-4% - στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2008.
Πρόκειται για την έκτη αύξηση επιτοκίων της Fed από τον Μάρτιο, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να έχει αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης (αύξηση 0,25% τον Μάρτιο, 0,50% τον Απρίλιο, 0,75% τον Ιούνιο, 0,75% τον Ιούλιο, 0,75% τον Σεπτέμβριο και επιπλέον 0,75% σήμερα).
Πάντως, πέρα από την ανακοίνωση αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές αναζητούν σημάδια που θα δείχνουν ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία κίνηση 0,75 ποσοστιαίων μονάδων ή 75 μονάδων βάσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η δήλωση των Αμερικανών policymakers αφήνει να εννοηθεί πως αυτή η αλλαγή πολιτικής μπορεί να υπάρξει, αναφέροντας ότι η Fed «θα λάβει υπόψη τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής σωρευτικά, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».
Οι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι αυτή η φράση έχει να κάνει με το πολυσυζητημένο «pivot», που θα μπορούσε να φέρει μια μικρότερη αύξηση επιτοκίων, ίσως κατά μισή μονάδα, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και ακόμα μικρότερες αυξήσεις το 2023.
Σύμφωνα με τη FOMC, «οι συνεχιζόμενες αυξήσεις, προϊόντος του χρόνου, θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%.
Επιπλέον, θα συνεχιστεί η ποσοτική συρρίκνωση, με τη μείωση των ομολόγων που έχουν εγγραφεί στον ισολογισμό της Federal Reserve, όπως περιγράφεται στη δήλωση του Μαΐου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης