Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ αγορών χρυσού το γ' 3μηνο του 2022 - Εκτός από τις κεντρικές τράπεζες, αύξησαν τις συμμετοχές και οι ιδιώτες

Ρεκόρ αγορών χρυσού το γ' 3μηνο του 2022 - Εκτός από τις κεντρικές τράπεζες, αύξησαν τις συμμετοχές και οι ιδιώτες
Σχεδόν 400 τόνοι αγοράστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο
Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσότητες ρεκόρ χρυσού το περασμένο τρίμηνο, καθώς διαφοροποίησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα, με ένα μεγάλο μέρος των αγορών να προέρχεται από άγνωστους μέχρι στιγμής αγοραστές.
Σχεδόν 400 τόνοι αγοράστηκαν από τις κεντρικές τράπεζες το τρίτο τρίμηνο, ποσότητα υπερτετραπλάσια από την αντίστοιχη του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.
Αυτό ανεβάζει το συνολικό ποσό μέχρι στιγμής φέτος στο υψηλότερο από το 1967, όταν το δολάριο εξακολουθούσε να υποστηρίζεται από το μέταλλο.
6b4ee4a377ec033615221d3eab7c3257.jpg
Πιέσεις στην τιμή του χρυσού

Οι τιμές των ράβδων έχουν πιεστεί φέτος από τις επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, γεγονός που ώθησε τους επενδυτές των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων να πουλήσουν το μη αποδοτικό περιουσιακό στοιχείο.
Ωστόσο, η στήριξη έχει προέλθει από άλλους τομείς, όπως οι αγοραστές λιανικής στην Ασία και οι κεντρικές τράπεζες.
Κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας και του Κατάρ, ήταν μεταξύ των πρόσφατων αγοραστών, καθώς και μη αναφερόμενες αγορές από ιδρύματα - οι οποίες, σύμφωνα με την WGC, αν και δεν είναι ασυνήθιστες, σημείωσαν μια "σημαντική" άνοδο.
Δεν αναφέρουν όλες οι χώρες τακτικά τις αγορές χρυσού τους, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία.
"Δεν αναφέρουν δημοσίως όλα τα επίσημα ιδρύματα τις αγορές τους σε χρυσό, ή μπορεί να το κάνουν με καθυστέρηση", ανέφερε η WGC στην τριμηνιαία έκθεση.
"Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω μη αναφερόμενες αγορές".

Μειώνονται οι επενδύσεις

Το Συμβούλιο αναμένει ότι οι συνολικές επενδύσεις για χρυσό θα μειωθούν φέτος, καθώς η χαμηλότερη ζήτηση ETF και εξωχρηματιστηριακών προϊόντων αντισταθμίζει την ισχυρή αγορά λιανικής.
Παρά την ισχυρή ζήτηση, οι τιμές των ράβδων εξαρτώνται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες, όπως το μακροοικονομικό κλίμα και η κατεύθυνση του δολαρίου, δήλωσε ο Gnanasekar Thiagarajan, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services.
Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται υπό πίεση ενόψει της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη, πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης