Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Οι κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων - Το 2024, αισθητές οι θετικές επιπτώσεις

Georgieva (ΔΝΤ): Οι κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων - Το 2024, αισθητές οι θετικές επιπτώσεις

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει αύριο (27/10/2022) σε νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Σχετικά Άρθρα

Υπέρ των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες τάσσεται η επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, επισημαίνοντας ότι το θετικό αποτύπωμα θα είναι εμφανές από το 2024.
Ειδικότερα, η Georgieva δήλωσε -μιλώντας στο Reuters- ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν περαιτέρω τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό μέχρι (τα επιτόκια) να φτάσουν σε «ουδέτερο» επίπεδο, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο.
Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις της Georgieva έγιναν ένα 24ωρο πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αύριο (27/10/2022), οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί ακόμα μία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.
Η ΕΚΤ έλεγε εδώ και μήνες ότι το πρώτο της βήμα θα είναι να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα «ουδέτερο» περιβάλλον, όπου δεν οδηγούσε ούτε περιόριζε την ανάπτυξη, αλλά ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τάσσονται υπέρ μιας πιο επιθετικής δράσης, λέγοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει περισσότερο για να θέσει υπό έλεγχο τις πληθωριστικές πιέσεις.
«Σε αυτό το σημείο αναζητούμε να φτάσουμε σε ένα "ουδέτερο" επίπεδο και στα περισσότερα μέρη δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε η Georgieva σε συνέντευξή της στο Reuters.

«Ο πληθωρισμός πλήττει τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού»

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ανεβάσουν τα επιτόκια γιατί «όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός, που υπονομεύει την ανάπτυξη, πλήττει περισσότερο τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού».
Οι πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ ήρθαν στο πλαίσιο της επιδείνωσης του οικονομικού outlook και του πληθωρισμού, που έφθασε το 9,9% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, λόγω της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ερωτηθείσα για πόσο καιρό περίμενε οι κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, η Georgieva είπε ότι το ΔΝΤ προέβλεψε ότι «μέχρι το 2024 θα φτάσει σε ένα σημείο που οι κεντρικές τράπεζες θα δουν τον αντίκτυπο των ενεργρειών τους».
«Τα οφέλη θα έρθουν, αλλά δεν είναι ακαριαία, αυτό απαιτεί λίγη υπομονή στην κοινωνία», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης