Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Borne - Πύρρειος η νίκη για τον αποδυναμωμένο πολιτικά Macron

Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Borne - Πύρρειος η νίκη για τον αποδυναμωμένο πολιτικά Macron
Aπορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Macron που κατέθεσε η αριστερή αντιπολίτευση ΝUPES και υποστήριξε το κόμμα της Lepen
Σχετικά Άρθρα
(upd). Aπορρίφθηκε όπως ήταν αναμενόμενο  η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Macron που κατέθεσε η αριστερή αντιπολίτευση ΝUPES και την υποστήριξε το κόμμα της Le Pen αφού τα δύο κόμματα μαζί δεν συγκέντρωναν την απατούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την πρόταση δυσπιστίας ψήφισαν 239 βουλευτές.
Για την έγκρισή της έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι.
Κατά συνέπεια εγκρίνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2023, που πέρασε με βάση  το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος και η κυβέρνηση μειοψηφίας που όρισε ο Γάλλος πρόεδρος Macron μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο, με το Γάλλο πρόεδρο όμως πιο αποδυναμωμένο πολιτικά παρά ποτέ.
Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Τρεις προτάσεις μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης


Αντιμέτωπη με τρεις προτάσεις μομφής, εκ των οποίων καμιά δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να προκαλέσει την πτώση της,  θα βρεθεί σήμερα 24/10/22 η γαλλική κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα η πρωθυπουργός Elizabeth Borne  - και στο παρασκήνιο ο Γάλλος πρόεδρος Macron που τη διόρισε ως πρωθυπουργό της κυβέρνησης μειοψηφίας του κόμματος του μετά τις εκλογές του Ιουνίου - για έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023, όχι διά της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως κανονικά θα έπρεπε, αλλά με βάση το άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος που δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να παρακάμψει, υπό προϋποθέσεις, την Εθνοσυνέλευση.

Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023 είχαν ξεκινήσει κανονικά από την περασμένη εβδομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, όμως η κυβέρνηση διέκοψε τις συζητήσεις και ενεργοποίησε το άρθρο 49.3, απορρίπτοντας  στην πράξη τις προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να περάσουν μέτρα υψηλού συμβολισμού, όπως ο φόρος στα λεγόμενα υπερ-μερίσματα, που στοχεύει  έμμεσα τα κέρδη που συνδέονται με την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ως αντάλλαγμα για να δώσουν την ψήφο τους στον προϋπολογισμό που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Macron.
Η συγκεκριμένη εξελιξη δεν αποτέλεσε έκπληξη, επιβεβαιώνει όμως την αποτυχία της δηλωμένης προσπάθειας του Macron  να οικοδομήσει συμμαχίες και να συνεργαστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού το κόμμα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας τον περασμένο Ιούνιο.

Αδύνατο να επιτευχθούν πολιτικοί συμβιβασμοί

Ο Macron είχε ξεκινήσει τότε μια σειρά συνομιλιών με ηγέτες της αντιπολίτευσης και υποσχέθηκε να επιδιώξει «νέους συμβιβασμούς» μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Η αδυναμία όμως να επιτευχθούν συμβιβασμοί έγινε ιδιαίτερα ορατή κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό  και οδήγησε σε ένα παιχνίδι ευθυνών με την πρωθυπουργό Elizabeth Borne να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι δημιούργησε «μπλόκο» και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση απέτυχε να αποδεχτεί και κάποιες προτάσεις των αντιπάλων.
«Είναι η κυβέρνηση που ήταν ανίκανη να οικοδομήσει τους συμβιβασμούς που λέει ότι θέλει και [ήταν] η πρώτη που άρχισε να απειλεί με το άρθρο 49.3», δήλωσε ο σοσιαλιστής βουλευτής Boris Vallaud.
Η χρήση του άρθρου 49.3 επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδιο χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.
Πλέον για να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό 2023, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έπρεπε να υποβάλουν πρόταση δυσπιστίας που εφόσον εγκριθεί, οδηγεί σε ανατροπή της κυβέρνησης - όπως και πράγματι έκαναν.

Έκπληξη από την Marine Le Pen: Ανακοίνωσε ότι θα υπερψηφίσει πρόταση μομφής της αριστεράς

Η κυβέρνηση Macron όμως δεν πρόκειται να ανατραπεί, κι αυτό γιατί αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είναι περισσότεροι από αυτούς που υποστηρίζουν τον Macron, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατέθεσαν μία   πρόταση μομφής από κοινού αλλά καθένα τη δική του.
Έτσι  μία  πρόταση μομφής έχει υποβληθεί από την Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen, ενώ άλλες δύο προτάσεις μομφής έχουν υποβληθεί από τα δύο
κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης

Η Marine Le Pen αν και αρχικά είχε ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει τις προτάσεις της αριστεράς τελικά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 24/10, έκανε την έκπληξη ανακοινώνοντας ότι θα υπερξηφίσει την πρόταση μομφής του ενός εκ των δύο κομμάτων της αριστεράς.
Ακόμη κι έτσι όμως οι βουλευτές των δύο παρατάξεων δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την έγκριση της πρότασης μομφής.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης