Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς νέο πολεμικό μέτωπο; - Πρωτοφανούς κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν

Προς νέο πολεμικό μέτωπο; - Πρωτοφανούς κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν
Οι ασκήσεις, που φέρουν την κωδική ονομασία «Ισχυρό Ιράν», ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου 2022
Σχετικά Άρθρα

Ο ιρανικός διεξάγει μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά του με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της πρακτικής διέλευσης του ποταμού Aras ο οποίος ορίζει ένα μεγάλο μέρος των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών.
Οι ασκήσεις, που φέρουν την κωδική ονομασία «Ισχυρό Ιράν», ξεκίνησαν στις 17 Οκτωβρίου 2022.
Η ακριβής τοποθεσία δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τις τοποθέτησαν μεταξύ των επαρχιών του Ιράν Αρνταμπίλ και του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, το τμήμα του Ιράν πέρα από το Aras από την περιοχή Fuzuli της γειτονικής χώρας.
Ένας ειδικός σε θέματα πληροφοριών, ωστόσο, ανέλυσε φωτογραφίες και τοποθέτησε τις ασκήσεις απέναντι από τον θύλακα του Αζερμπαϊτζάν, το Ναχτσιβάν.

Οι ιρανικές προειδοποιήσεις

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται καθώς το Ιράν εντείνει τις διπλωματικές του προειδοποιήσεις προς το Μπακού σχετικά με τις προθέσεις του Αζερμπαϊτζάν για μια νέα συγκοινωνιακή σύνδεση που θα συνδέει τον θύλακα του Ναχτσιβάν του Αζερμπαϊτζάν με την ηπειρωτική χώρα, μια διαδρομή που το Μπακού αποκαλεί «διάδρομο Ζανγκεζούρ».
Η διαδρομή θα περνά κατά μήκος των συνόρων της Αρμενίας με το Ιράν, με αβέβαιες συνέπειες για το εμπόριο Αρμενίας-Ιράν.
«Το Ιράν δεν θα επιτρέψει το μπλοκάρισμα της οδού σύνδεσής του με την Αρμενία και για να διασφαλίσει αυτόν τον στόχο, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ξεκίνησε επίσης έναν πόλεμο πολέμου σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Hossein Amir-Abdollahian σε συνέντευξή του στις 19 Οκτωβρίου στην Πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Πρωτοφανείς ασκήσεις

Ο Amir-Abdollahian σχεδίαζε να επισκεφθεί την Αρμενία στις 20 Οκτωβρίου για να ανοίξει επίσημα το νέο προξενείο του Ιράν στο Kapan, στην επαρχία Syunik, που συνορεύει με το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας.
Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν τις ασκήσεις ως «μαζικές».
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν μεγάλες σειρές από άρματα μάχης και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης.
Στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις στις ασκήσεις έχουν εξασκήσει προσομοιώσεις αερομεταφερόμενων δυνάμεων, καθώς και τη χρήση drones αυτοκτονίας του τύπου που έκανε το ντεμπούτο της η Ρωσία πρόσφατα στην Ουκρανία.
iran_b.jpg

Προσομοίωση απόβασης

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο της άσκησης μέχρι στιγμής ήταν η πρακτική της διέλευσης του ποταμού Aras χρησιμοποιώντας πλωτές γέφυρες, για την οποία ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ήταν η πρώτη φορά που οι δυνάμεις του ακολούθησαν αυτή την πρακτική.
Η άσκηση δείχνει ότι «η αποφασιστικότητα των ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε καθεστώς θέλει να κόψει τη χερσαία σύνδεση του Ιράν με την Αρμενία είναι σοβαρή», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός στρατιωτικός αναλυτής Hossein Daliran.
Η άσκηση πραγματοποιείται και ενώ οι εντάσεις στην περιοχή αυξάνονται σε πολλά μέτωπα.
Τον Αύγουστο, προφανώς ως απάντηση στις τακτικές προειδοποιήσεις του Ιράν για τον διάδρομο Zangezur, τα φιλοκυβερνητικά μέσα του Αζερμπαϊτζάν άρχισαν να επιτίθενται στο Ιράν για ένα βαθιά ευαίσθητο θέμα, ενθαρρύνοντας τη μεγάλη εθνοτική μειονότητα του Αζερμπαϊτζάν στη χώρα να αποσχιστεί.

Αντιφατικά μηνύματα

Τον Σεπτέμβριο 2022, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον ενός μεγάλου τμήματος των αρμενικών συνόρων, προκαλώντας φόβους για μεγαλύτερη εισβολή. Η ένταση συνέχισε να φουντώνει, με πρόσφατη αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας.
Το Ιράν, εν τω μεταξύ, έχει κατακλυστεί από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ ενισχύει τη συμμαχία του με τη Ρωσία μέσω της αποστολής drones.
Η πρεσβεία του Ιράν στο Μπακού εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα σχετικά με τις ασκήσεις.
Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επέμεινε ότι οι ασκήσεις ήταν προσχεδιασμένες και ότι το Αζερμπαϊτζάν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων, «λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές και αδελφικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών.
Ο ίδιος ο πρεσβευτής, ωστόσο, ανήρτησε στο Twitter ένα βίντεο από τις ασκήσεις με πολεμική μουσική και γράφοντας ότι ήταν μια επίδειξη της «ετοιμότητας του Ιράν να υπερασπιστεί την ασφάλεια των συνόρων της χώρας και μια αποφασιστική απάντηση σε οποιεσδήποτε απειλές και επεμβάσεις από χώρες και καθεστώτα της περιοχής».


www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης