Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Liz Truss μετά από 45 μέρες χάους - Φαβορί για τη διαδοχή ο Sunak, εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Liz Truss μετά από 45 μέρες χάους - Φαβορί για τη διαδοχή ο Sunak, εκλογές ζητούν οι Εργατικοί
Η πρωθυπουργός Liz Truss ανακοίνωσε την παραίτησή της
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Την παραίτησή της από την πρωθυπουργία και την προεδρία του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσε η Liz Truss, μόλις 45 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, μεσούσης της σφοδρής πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Μ. Βρετανία.
Πρόκειται για την πιο βραχύβια πρωθυπουργό στην ιστορία της Βρετανίας.
Θα γίνει εκλογή νέας ηγεσίας η οποία θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας και θα παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί ο διάδοχός της, όπως ανέφερε σε δήλωσή της από το Νούμερο 10 της Downing Street.
«Ανέλαβα τα καθήκοντά μου σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας», δήλωσε.
«Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Η Truss πρόσθεσε ότι εξελέγη «με εντολή να το αλλάξει αυτό» - λέγοντας: «Τα καταφέραμε στους λογαριασμούς ενέργειας και στη μείωση της εθνικής ασφάλισης».
Τόνισε ότι τώρα αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει την εντολή με την οποία εξελέγη «δεδομένης της κατάστασης».
Η Liz Truss μίλησε με τον βασιλιά Κάρολο για να υποβάλει την παραίτησή της.

Εκλογές ζητούν οι Εργατικοί

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Keir Starmer, ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Liz Truss.
Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ, ο Jeremy Hunt δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Φαβορί στα στοιχήματα για τη διαδοχή ο Rishi Sunak

Με την είδηση ότι η Liz Truss παραιτείται, οι εταιρείες στοιχημάτων προσφέρουν ήδη αποδόσεις για το ποιος θα είναι ο επόμενος.
Σύμφωνα με την Betfair, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak είναι το φαβορί με 11/10.
Ακολουθούν η Penny Mordaunt με 7/2 και ο Ben Wallace με 8/1.
Η απόδοση του Jeremy Hunt είναι 9/1 - αλλά είναι ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
Οι πρώην πρωθυπουργοί Boris Johnson και Theresa May βρίσκονται στο 13/1 και 16/1 αντίστοιχα.
Ακολουθούν ο Michael Gove με 31/1, ο Grant Shapps με 35/1 και η Suella Braverman με 55/1.

Macron: «Σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει σταθερότητα το συντομότερο δυνατόν»

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να βρει «σταθερότητα το συντομότερο δυνατό», σχολιάζοντας την παραίτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.
«Θέλουμε, πάνω απ' όλα, σταθερότητα», είπε ο Macron σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.
«Σε προσωπικό επίπεδο, πάντα στεναχωριέμαι βλέποντας έναν συνάδελφο να αποχωρεί», πρόσθεσε.

Τι προηγήθηκε της παραίτησης Truss

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr,
η βουλευτής των Τόρις Sheryll Murray ζήτησε από τη Liz Truss να παραιτηθεί και υπέβαλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Sir Graham Brady, με την οποία ζητά την υποβολή πρότασης μομφής κατά της Trass.
Η ίδια δήλωσε: «Είχα μεγάλες προσδοκίες για τη Liz Truss, αλλά μετά από αυτό που συνέβη χθες το βράδυ δεν μπορεί να παραμείνει στη θέση της. Ως εκ τούτου υπέβαλα επιστολή στον Sir Graham Brady».
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το βρετανικό ITV, μέλος της Επιτροπής 1922 (είναι αρμόδια για όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες των Συντηρητικών) εκτίμησε πως οι πιθανότητες για την Truss να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών θέλουν η Truss να παραμείνει στη θέση της έως τις 31 Οκτωβρίου, όταν και ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt θα έχει ξεκαθαρίσει ποιοι φόροι πρέπει να αυξηθούν και ποιες δαπάνες να περιοριστούν, έτσι ώστε να εκπονηθεί αυτό το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο χωρίς πολιτική αστάθεια.
Σε κάθε περίπτωση, και ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις που γίνονται, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πολύ δύσκολα η Liz Truss θα καταφέρει να παραμείνει στην εξουσία, αν και διατυπώνεται ανησυχία για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός αλλά και τι θα σήμαινε μια παρατεταμένη πολιτική και κυβερνητική κρίση, για την οικονομία και τις αντιδράσεις της αγοράς.

Downing Street: Συνάντηση Truss με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922

Διαψεύδει πληροφορίες και σενάρια που θέλουν την πρωθυπουργό Liz Truss να παραμένει στη θέση της έως τις 31 Οκτωβρίου του 2022 η Downing Street, η οποία πάντως επιβεβαίωσε πως η πρωθυπουργός συναντάται με τον Graham Brady, τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 που ρυθμίζει όλα τα εσωκομματικά ζητήματα.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η συνάντηση Truss – Brady γίνεται κατόπιν αιτήματος της πρωθυπουργού και εν μέσω πολλών αιτημάτων βουλευτών για να αλλάξει το καταστατικό που δίνει στην Truss μια περίοδο προστασίας τουλάχιστον 12 μηνών από την εκλογή της στην ηγεσία του κόμματος.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγές.
Η πρωθυπουργός θα συνεχίσει και μετά τις 31 Οκτωβρίου.
Η Truss αναγνωρίζει ότι η χθεσινή ημέρα ήταν δύσκολη.
Αναγνωρίζει ότι το κοινό ήθελε να δει την κυβέρνηση να εστιάζει λιγότερο στην πολιτική και περισσότερο στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων του.
Αυτό θέλει και h πρωθυπουργός.
Την είδατε να αναλαμβάνει δράση χθες και να παίρνει μια σειρά από δύσκολες αποφάσεις.
Διασφάλισε ότι η κοινή γνώμη μπορεί να εμπιστευτεί τη σημασία του υπουργικού κώδικα, παρείχε διαβεβαιώσεις στους συνταξιούχους που ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Και έκανε περαιτέρω βήματα για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Συνεργάζεται επίσης με τον υπουργό Οικονομικών για την επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση από τη Downing Street.

Ήδη 14 βουλευτές ζητούν την παραίτηση της

Κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στις θέσεις που διατυπώνουν ολοένα και περισσότεροι βουλευτές των Συντηρητικών.
Ήδη 14 βουλευτές έχουν ζητήσει δημόσια την απομάκρυνση της Truss από την πρωθυπουργία.
«Δυστυχώς, μου φαίνεται πως πρέπει να αλλάξουμε ηγεσία.
Το κόμμα πρέπει να ξαναβρεί επειγόντως την πειθαρχία, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ομαδική εργασία, εάν θέλουμε να κυβερνήσουμε καλά το Ηνωμένο Βασίλειο και να αποφύγουμε τη σφαγή στις επόμενες εκλογές» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Gary Streeter.

Δύσκολο να παραμείνει

Αλλά και η υπουργός Μεταφορών Anne-Marie Trevelyan σε σημερινές δηλώσεις της στο BBC και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις για το εάν πιστεύει πως η Liz Truss πρέπει να οδηγήσει το κόμμα έως τις επόμενες εκλογές, αρνήθηκε να δώσει μια σαφή απάντηση.
«Η ιδέα ότι η Liz Truss μπορεί να συνεχίσει για πολύ καιρό και ότι θα καταφέρει να επιστρέψει την ηρεμία σε αυτήν την κυβέρνηση - ιδιαίτερα υπό την κολοσσιαία πίεση των διεθνών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει - φαίνεται τόσο, τόσο δύσκολη. Και αυτή είναι η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών των Τόρις με τους οποίους μίλησα» αναφέρει ο Chris Mason, πολιτικός συντάκτης του BBC.
Ίδια είναι η εκτίμηση και στις τάξεις των Εργατικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Truss μετρά αν όχι ώρες, τουλάχιστον ημέρες στην πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.

Πηδάνε ένας - ένας από το καράβι

Όπως μεταδίδει το βρετανικό ITV, εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή 1922 για την κρίση ηγεσίας στο κόμμα.
Άλλωστε η Επιτροπή είναι αυτή που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα εάν λάβει κάποια απόφαση που θα ανατρέπει τον κανονισμό που προβλέπει πως η Truss για 12 μήνες τυγχάνει προστασίας από οποιαδήποτε ψηφοφορία δυσπιστίας στο πρόσωπο της.
Πάντως, τα πράγματα εξελίσσονται αρκετά δραματικά για την Truss, η οποία μετρά περίπου έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία της Βρετανίας και στην προεδρία του κόμματος.
Αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει σχεδόν το σύνολο του οικονομικού της προγράμματος, το οποίο προκάλεσε τεράστια αναστάτωση στις αγορές, αφού απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών, χθες έχασε και την υπουργό Εσωτερικών Suella Braverman, η οποία υποστήριξε ότι παραβίασε τους κυβερνητικούς κανόνες (χρησιμοποίησε το προσωπικό της mail για να στείλει επίσημα έγγραφα), αν και εξέφρασε παράλληλα «τη βαθιά της ανησυχία» για την προσήλωση της κυβέρνησης Truss στην εφαρμογή των προεκλογικών της δεσμεύσεων, υπογραμμίζοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις», κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης