Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η οικονομία της Ρωσίας άντεξε τις κυρώσεις - Κινδυνεύει να πληγεί όμως από την επιστράτευση

Η οικονομία της Ρωσίας άντεξε τις κυρώσεις - Κινδυνεύει να πληγεί όμως από την επιστράτευση
Ο αρχικός αντίκτυπος της επιστράτευσης μπορεί να είναι ανάμεικτος
Σχετικά Άρθρα

Η νέα φάση στην οποία εισέρχεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την επιστράτευση 300.000 Ρώσων ανδρών, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, πλήττει δύο από τα αδύναμα σημεία της ρωσικής οικονομίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Καταρχήν επειδή η επιστράτευση σημαίνει ότι ένας στους εκατό εργαζόμενους της χώρας πρέπει να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να πάει στο μέτωπο, στη στιγμή που το γεγονός ότι η ανεργία στη Ρωσία βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά κι αυτό - σε συνδυασμό με την έξοδο των Ρώσων που εγκατέλειψαν ή εγκαταλείπουν τη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση - σημαίνει ότι υπάρχουν λίγοι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν όσους φεύγουν για το μέτωπο.
Η συνθήκη αυτή αναμένεται στη συνέχεια να πλήξει τα ήδη εύθραυστα οικονομικά των Ρώσων πολιτών, καθώς οι οικογένειες κάποιων επιστρατευμένων είναι πιθανό να μείνουν με περιορισμένα εισοδήματα.
«Η επιστράτευση προκαλεί ισχυρό αρνητικό σοκ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη», δήλωσε η οικονομολόγος της Renaissance Capital Sofya Donets.
«Προσεχώς θα δούμε τους Ρώσους να περιορίζουν τις αγορές των μη αναγκαίων αγαθών και θα έχουμε βαθιά πτώση της ζήτησης», προσθέτει, προβλέποντας ότι η πτώση της ζήτησης θα προσθέσει άλλη μια πτώση κατά  0,5% του ΑΕΠ.
Το Bloomberg Economics αναμένει επίσης ότι η επιστράτευση θα βαθύνει την πτώση του ΑΕΠ και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό εντός του 2022.
«Στη χειρότερη περίπτωση, οι τάσεις αυτές είναι πιθανό να επιμείνουν τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Ρώσος οικονομολόγος Alexander Isakov.
Η οικονομία της Ρωσίας χώρας άντεξε καλύτερα τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% το 2022 και 1% το 2023, με τον πληθωρισμό να είναι πολύ πάνω από τον στόχο.

Πολλές εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν τη στράτευση των υπαλλήλων τους

Η επιστράτευση όμως είναι μια εντελώς άλλη υπόθεση, με επιπτώσεις που επί του παρόντος είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.
Ήδη πολλές εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν την επιστράτευση των υπαλλήλων τους, δεδομένης της στενότητας της αγοράς εργασίας.
Οι κυβερνητικοί κανονισμοί επιτρέπουν την εξαίρεση από την επιστράτευση ορισμένων σημαντικών κατηγοριών εργαζομένων, αλλά οι μηχανισμοί με τους οποίους γίνονται οι εξαιρέσεις δεν είναι πλήρως λειτουργικοί. 
Και είναι χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν ότι η ένωση που εκπροσωπεί τις ρωσικές επιχειρήσεις απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να διευρύνει τον κατάλογο εκείνων που παίρνουν εξαίρεση από την επιστράτευση, καθώς πολλοί μεγάλοι βιομηχανικούς τομείς μένουν ακάλυπτοι.
Ορισμένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων προσπαθούν να συμβουλεύσουν τους εργοδότες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα αποφύγουν την επιστράτευση του προσωπικού τους.
Αλλά κάποιες εταιρείες απλά συστήνουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται από το σπίτι τις ημέρες που αναμένεται να έρθουν στα γραφεία τα χαρτιά της στροτολόγησης.
«Οι αρχές έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε η Natalya Zubarevich, ειδικός στην οικονομία των ρωσικών περιοχών στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.
Οι περισσότεροι από τους επιστρατευμένους είναι πιθανό να προέρχονται από αγροτικές περιοχές, πλήττοντας τον αγροτικό και τον κατασκευαστικό τομέα».
Οι επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, στις οποίες ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί ότι το προσωπικό τους δεν θα επιστρατευθεί, διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ίσχυε ή ίσχυε εν μέρει.
Για το λόγο αυτό ορισμένες εταιρείες ναύλωσαν ιδιωτικά τζετ για να απομακρύνουν το προσωπικό που λαμβάνει χαρτιά επιστράτευσης, ανέφερε η εφημερίδα Kommersant.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους...

Το πλήγμα στην κατανάλωση αναμένεται να προέλθει και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ήδη να αυξήσει τους φόρους.
Ο προϋπολογισμός απαιτεί ένα μεγάλο άλμα στις εισπράξεις φόρων τα επόμενα δύο χρόνια, προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να πληρωθεί το κόστος του πολέμου.
Οι τιμές των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που ρυθμίζονται από το κράτος κινούνται ήδη ανοδικά.

... αλλά και τις δαπάνες

Απο την άλλη μεριά η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τα επιδόματα για τις οικογένειες των επιστρατευμένων για όσο καιρό αυτοί βρίσκονται στο μέτωπο.
Και η Tatiana Orlova από την Oxford Economics αναμένει ότι αυτά τα επιδόματα και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών θα «τονώσουν την οικονομία φέτος και του χρόνου».
Ο αρχικός αντίκτυπος της επιστράτευσης μπορεί να είναι ανάμεικτος, σύμφωνα με τον Donets της Renaissance.
«Μερικοί από τους επιστρατευμένους θα μετρήσουν ως μισθωτοί και οι μισθοί τους θα φαίνονται πραγματικά υψηλότεροι, ενώ οι κρατικές δαπάνες θα παραμείνουν αυξημένες και κάποιοι κλάδοι της βιομηχανίας που παράγουν για τις ανάγκες του πολέμου θα παρουσιάσουν ανάπτυξη», είπε.
Μακροπρόθεσμα, όμως η επιστράτευση και ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών και τραυματιών του πολέμου θα μειώσει την ήδη μικρή ομάδα των Ρώσων που βρίσκονται στις βέλτιστες ηλικίες εργασίας, σύμφωνα με την Zubarevich.
«Το κύριο πράγμα δεν είναι η απώλεια εργαζομένων, είναι η διαρροή εγκεφάλων», προειδοποιεί.
«Οι άνθρωποι που φεύγουν κατά κανόνα είναι οι πιο πλούσιοι, οι πιο μορφωμένοι. Δεν μπορείς να φύγεις με άδειο πορτοφόλι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης