Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περίεργες συναλλαγές: Πώς κρύβονται από τις κυρώσεις οι φίλοι - μεγιστάνες της οικογένειας Lukashenko - Τα 700 εκατ. και η Κύπρος

Περίεργες συναλλαγές: Πώς κρύβονται από τις κυρώσεις οι φίλοι - μεγιστάνες της οικογένειας Lukashenko - Τα 700 εκατ. και η Κύπρος
Η BIC έστειλε ένα επίσημο αίτημα για σχόλια από τους αδελφούς Karić σχετικά με τις περίεργες συναλλαγές τους μεταξύ της Dana Astra, της Dana Holdings και των πέντε εταιρειών της στην Κύπρο καθώς και με την El-Togby's Enterprise Developments Holding και τα ακίνητά τους στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο
Σχετικά Άρθρα

Οι Σέρβοι αδερφοί Bogoljub και Dragomir Karić έχουν (μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά τους) οικοδομικές επιχειρήσεις σε όλα τα Βαλκάνια και τις μετασοβιετικές χώρες στα ανατολικά από το 1991. 
Στην τελευταία κοινή τους έρευνα , το Λευκορωσικό Ερευνητικό Κέντρο (BIC) και το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) περιέγραψε τις διασυνδέσεις των αδελφών με το καθεστώς του Μινσκ και ερεύνησε τις πωλήσεις και τις μεταβιβάσεις των διαφόρων ακινήτων της οικογένειας.
Οι αδερφοί Karić έγιναν γνωστοί τη δεκαετία του 1990 ως χορηγοί του καθεστώτος του Slobodan Milosević και οι Bogoljub και Dragomir έχουν προχωρήσει στην πολιτική τους καριέρα στο πλευρό των επιχειρηματικών τους εγχειρημάτων.
Το 2004, ο Bogoljub Karić ίδρυσε το πολιτικό κόμμα κίνημα Strength of Serbia, στο οποίο προσχώρησε ο αδελφός του Dragomir την ίδια χρονιά. 
Ο Ντράγκομιρ κατείχε έκτοτε θέση στη δημοτική συνέλευση του Βελιγραδίου και είναι μέλος του κοινοβουλίου της Σερβίας από το 2012.
Η πολιτική τους σταδιοδρομία συμβαδίζει με τα επιχειρηματικά τους εγχειρήματα και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντράγκομιρ είτε προήδρευσε είτε ήταν μέλος της κοινοβουλευτικής φιλίας της Σερβίας ομάδες για τις χώρες στις οποίες έχει κάνει τις περισσότερες δουλειές, όπως οι μετασοβιετικές χώρες και η Κύπρος.

Συνδέσεις με την οικογένεια του Alexander Lukashenko

Το 2006, ο Bogoljub ίδρυσε την ολοκληρωμένη εταιρεία ακινήτων, επενδύσεων και ανάπτυξης Dana Holdings, και έκτοτε τα κατασκευαστικά έργα της Dana Holdings είναι ένα κοινό θέαμα στο Μινσκ, και συχνά επικρίνονται για τις αρνητικές επιπτώσεις τους στον αστικό σχεδιασμό.
Όπως το έθεσε η BIC στην έρευνά της, «είναι γνωστό ότι δεν μπορεί κανείς να διευθύνει μια μεγάλη επιχείρηση στη Λευκορωσία χωρίς την υποστήριξη του Aleksander Lukashenka», υποστήριξη την οποία κέρδισαν γρήγορα οι αδερφοί Karić.
Το 2006, ο Bogoljub κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος στη Σερβία. Ωστόσο, κατέφυγε στον φίλο του, τον ισχυρό άνδρα της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος τον βοήθησε να αποφύγει τη δίωξη στη Σερβία μέχρι να αποσυρθεί η υπόθεση. Το 2010 απέκτησε Λευκορωσικό διαβατήριο. Το 2009 ο Ντράγκομιρ έγινε επίτιμος πρόξενος της Λευκορωσίας στη Σερβία και επαινέθηκε από τον Λουκασένκο για τη συμβολή του στην «ανάπτυξη» των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.
Τα δύο αδέρφια έχουν συχνές συναντήσεις με τον Λουκασένκο και 
οι συναντήσεις τους έχουν παρουσιαστεί ακόμη και στο κρατικό μέσο ενημέρωσης της Λευκορωσίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της BelTA.
Επί του παρόντος, η εταιρεία τους Dana Astra βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη του οικιστικού έργου Minsk-Mir,  το οποίο διατίθεται σε μεγάλο βαθμό από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας
Κάποια στιγμή το 2021 , ο Lukashenko παρέδωσε γη σε τρεις εταιρείες που σχετίζονται με τους αδελφούς Κάριτς αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, εξαιρώντας την εταιρεία από την απαραίτητη διαδικασία πλειστηριασμού γης.
 
Επιπλέον, ο Λουκασένκο απάλλαξε την εταιρεία από ορισμένους φόρους και επέτρεψε τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για την πληρωμή νερού, ηλεκτρισμού και οδικών υποδομών στις οικιστικές εγκαταστάσεις των εταιρειών. 

Οι οικογένειες Κ Karic και Lukashenko έχουν επίσης στενούς δεσμούς.

Η Dana Holdings είναι σημερινός χορηγός της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας, της οποίας επικεφαλής δεν είναι άλλος από τον γιο του Alexander Lukashenko, Viktor Lukashenko. Η σύζυγος του Viktor Liliya Lukashenko εργάστηκε στη Dana Astra, θυγατρική της Dana Holdings, μεταξύ 2014-2016. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Dana Astra, η Liliya ήρθε επίσης κοντά με τη σύζυγο του Bogoljub και ταξίδεψαν μαζί στην Ελλάδα και την Κύπρο αρκετές φορές μεταξύ 2011 και 2016, συχνά συνοδευόμενες από τον Viktor Lukashenko, τα παιδιά τους και τη μητέρα του Viktor (την πρώην σύζυγο του Alexander Lukashenko). . Μετά το 2016, η Liliya συνέχισε να διευθύνει την «Art Chaos», μια γκαλερί τέχνης που βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Dana Mall που ανήκει στην Dana Astra.

Φορολογικές απαλλαγές

Η πώληση του Dana Astra και η διαφυγή από τις κυρώσεις 

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις στις Dana Holdings (Κύπρος) και Dana Astra (Λευκορωσία) τον Δεκέμβριο του 2020 λόγω των στενών δεσμών του αδελφού Karić με την οικογένεια Lukashenko. 
Τον Αύγουστο του 2021, οι ΗΠΑ ακολούθησαν τις κυρώσεις της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και κυρώσεις σε έναν από τους γιους του Bogoljub, Nebojsa Karić, και σε δύο offshore εταιρείες που ελέγχονται από τη Dana Holdings μέσω πέντε εταιρειών στην Κύπρο. 
Στην επίσημη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την οικογένεια Karić «το κατασκευαστικό πορτοφόλι του Lukashenko». 
Τον Ιούνιο του 2022, οι κυρώσεις κατά του Bogoljub Karić συμπεριλήφθηκαν στο έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για την υποστήριξή του και τα οφέλη του από το καθεστώς Lukashenko.
Για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, οι Karićs έκαναν τον οικογενειακό τους φίλο Nagip Behluli επικεφαλής της Dana Holdings τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, και ήδη πριν από τις κυρώσεις του 2020, οι αδελφοί Karić είχαν προβλέψει τις κυρώσεις και είχαν πουλήσει τις πέντε θυγατρικές τους στην Κύπρο σε μια εταιρεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ονομάζεται Enterprise Developments Holding δύο εβδομάδες πριν από τις κυρώσεις. 
Μεταξύ 2008 και 2020, οι Karićs μετέφεραν πάνω από 170 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της θυγατρικής τους στη Λευκορωσία Dana Astra σε αυτές τις πέντε θυγατρικές στην Κύπρο ως μερίσματα.
Ο επικεφαλής της Enterprise Developments Holding είναι επίσης οικογενειακός φίλος των Karićs. Ο 41χρονος Βρετανός επιχειρηματίας Mostafa El-Tobgy εργάστηκε σε μια εταιρεία συμβούλων που ανήκει στην κόρη του Bogoljub, Elena, αλλά το 2010 μεταβίβασε ξαφνικά όλες τις μετοχές του στην εταιρεία στην άλλη κόρη του Bogoljub, Danića. Κάποια στιγμή ήταν επίσης ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εταιρειών Dana Holdings και εμφανίστηκε σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα μέλη της οικογένειας Karić. Επιπλέον, ο El-Tobgy είναι κάτοικος Λευκορωσίας, όπου έχει «ειδική άδεια εργασίας» και ζει σε ένα από τα πολυτελή διαμερίσματα του Dana Astra.

Και η Κύπρος...

Η πώληση αυτών των πέντε εταιρειών στην Κύπρο ορίστηκε στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό για την επίσημη λογιστική αξία των πέντε εταιρειών ορίστηκε σε 21.550 ευρώ, με αποτέλεσμα η Dana Holdings να έχει κέρδη 700 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα δεν είχαν μεταφερθεί μέχρι το τέλος του 2020 και αντ' αυτού τοποθετήθηκαν ως απαιτήσεις στον τρεχούμενο λογαριασμό της Dana Holdings.
Οι ειδικοί από το OCCRP λένε ότι αυτή η συναλλαγή έχει «όλα τα σημάδια ξεπλύματος χρήματος». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρώτα από όλα, η Dana Holdings πούλησε τις εταιρείες λίγο πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις. Δεύτερον, επειδή το μερίδιο ελέγχου στις εταιρείες μεταφέρθηκε από τη μια χώρα φορολογικού παραδείσου σε μια άλλη. Τρίτον, λόγω της ισχυρής σχέσης του El-Tobgy με την οικογένεια Karić. Σύμφωνα με μια εξαγωγή από το OCCRP, το σχέδιο ήταν να γίνει «ένα χάρτινο μονοπάτι για τα χρήματα που τους επιτρέπει νόμιμα να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα 700 εκατ. ευρώ». Μέσω αυτής της χάρτινης διαδρομής, μπορούν να έχουν πρόσβαση στα χρήματα σε μια χώρα όπου δεν έχουν κυρώσεις και εξακολουθούν να λαμβάνουν μερίσματα από κρυφά περιουσιακά στοιχεία.
Το OCCRP έδειξε επίσης ότι ο Bogoljub Karić και δύο από τα παιδιά του όχι μόνο έχουν ακίνητα στο Ντουμπάι και το Μινσκ, αλλά ότι υπάρχουν επίσης επτά διαμερίσματα στο Λονδίνο που είναι εγγεγραμμένα υπό τον Dejan Lazarević, γαμπρό του Bogoljub. 
Η BIC έστειλε ένα επίσημο αίτημα για σχόλια από τους αδελφούς Karić σχετικά με τις περίεργες συναλλαγές τους μεταξύ της Dana Astra, της Dana Holdings και των πέντε εταιρειών της στην Κύπρο καθώς και με την El-Togby's Enterprise Developments Holding και τα ακίνητά τους στο Ντουμπάι και στο ΛονδίνοΟ δικηγόρος της οικογένειας του Κάριτς αναμένεται να επανέλθει με ένα σχόλιο σε περίπου τρεις εβδομάδες.
Αυτή η έρευνα αποκάλυψε περαιτέρω την έκταση της διαφθοράς που σχετίζεται με την οικογένεια του Λουκασένκο, καθώς και το εύρος των επιχειρηματικών δικτύων της οικογένειας Κάριτς που τους βοηθούν να αποφύγουν τις κυρώσεις που τους επιβλήθηκαν για την υποστήριξή τους στο καθεστώς Λουκασένκο. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης