Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν στέλνει εκπαιδευτές στην Κριμαία - Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ζήτημα των ιρανικών όπλων

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Ιράν στέλνει εκπαιδευτές στην Κριμαία - Στο Συμβούλιο Ασφαλείας το ζήτημα των ιρανικών όπλων
Η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drones - Έτοιμη για συνομιλίες η ιρανική κυβέρνηση
Σχετικά Άρθρα
(upd) Περιπλέκει τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία η καταγγελλόμενη εμπλοκή του Ιράν, καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία σκοπεύουν να εγείρουν το θέμα των παραδόσεων ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Ρωσία στη διάρκεια σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως δήλωσαν διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ έχει μαζέψει «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τη χρήση ιρανικών drones κατά της Ουκρανίας και ετοιμάζει μέτρα κατά του Ιράν - ουσιαστικά κυρώσεις. 
Tο Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drone) κατά πολιτικών στόχων, ενώ αμερικανική έκθεση αναφέρει ότι οι Φρουροί της Επαναστάσης στέλουν ειδικούς στην Κριμαία, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Ρώσους στον χειρισμό των drones.

Η ΕΕ έχει «επαρκή στοιχεία» για τη χρήση ιρανικών drones κατά της Ουκρανίας και ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στην Τεχεράνη 

Η ΕΕ έχει συλλέξει «επαρκή στοιχεία» σχετικά με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών ιρανικής κατασκευής από τη Ρωσία, εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Labila Mashrali.
Ερωτηθείσα αν η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ της 17ης Οκτωβρίου υπήρξε ευρεία πολιτική συναίνεση ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει γρήγορα.
«Tώρα που έχουμε συλλέξει επαρκή στοιχεία, εργαζόμαστε για μια σαφή, ταχεία και σταθερή ευρωπαϊκή απάντηση», τόνισε.
Η ίδια σημείωσε, επίσης, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell και οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες αναφορές για επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία με ιρανικά drones - θέμα το οποίο συζήτησαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytri Kuleba.

Στην Ουκρανία εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ - Διαψεύσεις από Τεχεράνη και Μόσχα

Η Ουκρανία προσκάλεσε εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να επιθεωρήσουν τα συντρίμμια ιρανικών drones, όπως υποστηρίζει το Κίεβο, τα οποία χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επιτεθεί κατά ουκρανικών στόχων, παραβιάζοντας την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η οποία αφορά τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Η Ρωσία εκτόξευσε δεκάδες drone “καμικάζι” ή μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) κατά της Ουκρανίας τη Δευτέρα, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους στο Κίεβο.
Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι πρόκειται για ιρανικής κατασκευής επιθετικά drone Shahed-136. Το Κίεβο προχώρησε χθες Τρίτη στη διακοπή των σχέσεών του με το Ιράν.
Από την πλευρά της η Τεχεράνη αρνείται ότι έχει εφοδιάσει με επιθετικά drone τη Μόσχα.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε χθες, ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα ιρανικής κατασκευής για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Έτοιμη για συνομιλίες με την Ουκρανία η ιρανική κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, η ιρανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συνομιλήσει με Ουκρανούς αξιωματούχους για να αντιμετωπίσει τους ισχυρισμούς ότι εξοπλίζει τη Ρωσία και σχεδιάζει να αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία μαζί της, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει στο τέλος του όγδοου μήνα του.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanani επανέλαβε τις διαψεύσεις της Τεχεράνης σχετικά με την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση και εξέφρασε για πρώτη φορά την ετοιμότητά του για "διάλογο και διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για να διαλευκανθούν αυτοί οι ισχυρισμοί".
Σύμφωνα με το Al Jazeera, η ανακοίνωσε εκδόθηκε αφότου ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρότεινε στον πρόεδρο Zelensky την επίσημη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν μετά τις τελευταίες επιθέσεις της Ρωσίας.
Ο Kuleba δήλωσε ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε καμία αμφιβολία ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed-136 "καμικάζι" χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Δευτέρας και πίστευε ότι η Τεχεράνη θα συνέχιζε ενδεχομένως να προμηθεύει όπλα στη Μόσχα.

Αμερικανική έκθεση: Το Ιράν στέλνει εκπαιδευτές στην Κριμαία

Επικαλούμενη εν ενεργεία αλλά και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ η εφημερίδα “The New York Times” ανέφερε χθες ότι το Ιράν έχει στείλει εκπαιδευτές στις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ρώσοι στην Ουκρανία για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα που σχετίζονται με τον στόλο των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων που αγόρασαν από την Τεχεράνη.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι Ιρανοί εκπαιδευτές επιχειρούν από μία ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, όπου και βρίσκεται η βάση αρκετών από τα drone, μετά από την παράδοσή τους από το Ιράν. Οι εκπαιδευτές προέρχονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.
Σε ερώτηση σχετική με το ενλόγω δημοσίευμα εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε: “Αν και δεν σχολιάζουμε στοχευμένες διαρροές των υπηρεσιών πληροφοριών, έχουμε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο ότι το Ιράν σχεδίαζε να παραδώσει όπλα στη Ρωσία για τη χρήση τους κατά της Ουκρανίας”.
“Υπάρχει μία πληθώρα αποδείξεων ότι ιρανικά drone έχουν χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις κατά Ουκρανών αμάχων και στρατιωτικών στόχων, παρά το γεγονός ότι το Ιράν συνεχίζει να ψεύδεται σχετικά με την εμπλοκή του”.
Δύο υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι και δύο Ιρανοί διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters ότι το Ιράν υποσχέθηκε να διαθέσει στη Ρωσία πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, επιπλέον της προμήθειας περισσότερων drone.
“Θέλουμε να καλέσουμε ειδικούς από τον ΟΗΕ να επισκεφτούν την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό για να επιθεωρήσουν drone ιρανικής κατασκευής που έχουν ανακτηθεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ”, ανέφερε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ σε επιστολή του που διανεμήθηκε χθες στα μέλη του Συμβουλίου.

Zelensky: Η χρήση των ιρανικών drones δείχνει τη στρατιωτική χρεοκοπία της Ρωσίας

Για στρατιωτική χρεοκοπία της Ρωσίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky αναφερόμενος στην χρήση ιρανικών drones κατά τη διάρκεια των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις.
Πάντως, και παρά τους ισχυρισμούς Zelensky, τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή ιρανικών drones στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ας έχουμε κατά νου ότι και μόνο το γεγονός ότι η Ρωσία ζήτησε βοήθεια από το Ιράν συνιστά παραδοχή του Κρεμλίνου ότι είναι χρεοκοπημένο σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο.
Επί δεκαετίες, ξόδεψαν δισεκατομμύρια δολάρια για την αμυντική τους βιομηχανία.
Και τελικά, υποκλίθηκαν στην Τεχεράνη προκειμένου να εξασφαλίσουν κοινά drones και πυραύλους» ανέφερε στο καθιερωμένο νυχτερινό μήνυμα του προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky, ο οποίος σημείωσε χθες πως εξαιτίας των πρόσφατων επιθέσεων τέθηκε εκτός λειτουργίας το 30% των ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Ουκρανίας.
«Η χρήση ιρανικής κατασκευής drones θα μπορούσε να δημιουργήσει ελπίδες και ψευδαισθήσεις στους ηγέτες της Ρωσίας, αλλά εν τέλει δεν πρόκειται να βοηθήσει ουσιαστικά.
Απλώς θα δείξει στον κόσμο για άλλη μια φορά ότι η Ρωσία οδεύει προς την ήττα και προσπαθεί να παρασύρει ακόμη έναν εκ των συνεργών της σε αυτήν τη θηριωδία» υπογράμμισε ο Zelensky.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης