Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων αναμένουν από την ΕΚΤ οι αναλυτές - Στο 2,5% έως το τέλος του 2022

Ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων αναμένουν από την ΕΚΤ οι αναλυτές - Στο 2,5% έως το τέλος του 2022
Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να φθάσει στο ανώτατο επίπεδο του 2,50% το επόμενο έτος και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,00%
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αναχρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίασή της στις 27 Οκτωβρίου, καθώς προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται στο πενταπλάσιο του στόχου της, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Όπως και σε μεγάλο μέρος του κόσμου, ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει εκτοξευθεί στα ύψη λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, την ώρα που οι αλυσίδες εφοδιασμού εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ισχυρό είναι και το πλήγμα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ΕΚΤ έχει ως στόχο τον πληθωρισμό στο 2,0%, ωστόσο αυτός ήταν 10,0% τον περασμένο μήνα.
Θα φτάσει κατά μέσο όρο στο μέγιστο του 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερα από ό,τι θεωρήθηκε τον περασμένο μήνα, προτού διολισθήσει σταδιακά προς τα κάτω, αλλά δεν θα φτάσει τον στόχο μέχρι τα τέλη του 2024, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
"Ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός.
Χρειάζονται ταχείες αυξήσεις των επιτοκίων.
Ωστόσο, η ΕΚΤ πρέπει επίσης να παρακολουθεί τα spreads των ομολόγων, οπότε περισσότερο από 75 μονάδες βάσης φαίνεται απίθανο", δήλωσε ο Brian Martin στην ANZ.
Μεγάλο μέρος της πίεσης στις τιμές προέρχεται από το ενεργειακό κόστος.
Καθώς δεν διαφαίνεται τέλος στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, σχεδόν το 65% των 34 ερωτηθέντων δήλωσε ότι το κόστος ζωής στην ευρωζώνη θα επιδεινωθεί ή θα επιδεινωθεί σημαντικά.
Μόνο 12 δήλωσαν ότι θα βελτιωθεί.
Reuters Poll - Euro zone economic outlook
"Ο χειρότερος αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στον τομέα των νοικοκυριών θα φανεί το 4ο τρίμηνο του 2022 και το 1ο τρίμηνο του 2023, όταν η ζήτηση για φυσικό αέριο είναι εποχικά υψηλότερη", δήλωσε ο Luca Mezzomo της Intesa Sanpaolo.
Ενόψει του χειμώνα, οι προβλέψεις αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα είναι πιο επιθετική στη σύσφιξη της πολιτικής της.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,00% την επόμενη Πέμπτη, άποψη που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση του Reuters που διενεργήθηκε από τις 12 έως τις 18 Οκτωβρίου σε περισσότερους από 60 οικονομολόγους.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε μια πρόσθετη ερώτηση, 27 από τους 36, δήλωσαν ότι η τράπεζα θα έπρεπε να επιλέξει μια άνοδο του επιτοκίου καταθέσεων κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ δύο δήλωσαν ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε πιο σκληρή αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης.
Μόνο επτά συνέστησαν 50 μονάδες βάσης.
Reuters Poll - ECB monetary policy outlook

Σύντομη και ρηχή η ύφεση;

Η πρώτη αύξηση της ΕΚΤ δεν ήρθε παρά τον Ιούλιο, όταν πρόσθεσε 50 μονάδες βάσης σε όλα τα επιτόκια της - οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο μηδέν, για πρώτη φορά από το 2014 - και ακολούθησε μια αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο.
Αυτό ήταν αργό σε σύγκριση με ομολόγους της, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός που συνέβαλε στην πτώση του ευρώ κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο ΗΠΑ.
Μέχρι το τέλος του έτους τα επιτόκια καταθέσεων και αναχρηματοδότησης προβλεπόταν να διαμορφωθούν στο 2,00% και 2,50% αντίστοιχα, έναντι 1,25% και 2,00% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.
Το επιτόκιο καταθέσεων αναμενόταν να φθάσει στο ανώτατο επίπεδο του 2,50% το επόμενο έτος και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 3,00%, υψηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του 1,50% και του 2,00% που είχαν εκτιμηθεί τον Σεπτέμβριο.
Η υψηλότερη πρόβλεψη ήταν ότι θα φθάσουν το 4,00% και το 4,50%.
Η ΕΚΤ έχει υποσχεθεί περισσότερες αυξήσεις και έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για τη διαχείριση των αγορών ομολόγων ύψους 3,3 τρισ. ευρώ.
Δύο "γεράκια" στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα περισσότερες αυξήσεις για την καταπολέμηση της ανεξέλεγκτης αύξησης των τιμών.
Αλλά η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει επίσης μια ύφεση στο μπλοκ και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση έδωσαν μια μέση πιθανότητα 70% για ύφεση εντός ενός έτους.
Στην ερώτηση τι είδους ύφεση θα ήταν αυτή, 22 από τους 46 ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ήταν σύντομη και ρηχή, ενώ 15 απάντησαν ότι θα ήταν μακρά και ρηχή.
Οκτώ είπαν ότι θα είναι σύντομη και βαθιά και μόνο ένας είπε ότι θα είναι μακρά και βαθιά.
Η οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί κατά 3,0% φέτος, αλλά να μείνει στάσιμη το 2023, πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2024 και επεκταθεί κατά 1,5%.
Στη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου οι προβλέψεις αυτές ήταν 2,9%, 0,4% και 1,6%, αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης