Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Ιράν θα παραδώσει κι άλλα drones καμικάζι στη Ρωσία, αναφέρει το Reuters - Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ προ των πυλών

Το Ιράν θα παραδώσει κι άλλα drones καμικάζι στη Ρωσία, αναφέρει το Reuters - Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ, ΕΕ προ των πυλών
Η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν είναι θέμα λίγων ημερών
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις εκ μέρους της Τεχεράνης ότι πούλησε στη Ρωσία τα drone καμικάζι που χρησιμοποιήθηκαν για να πλήξουν ουκρανικές πόλεις και ενεργειακές υποδομές, νέο δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο ανώτατους αξιωματούχους της ιρανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι Ρωσία και Ιράν έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για την προμήθεια drones καθώς και πυραύλων εδάφους-εδάφους.
Το δημοσίευμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η συμφωνία έκλεισε στις 6 Οκτωβρίου όταν ο Πρώτος Αντιπρόεδρος του Ιράν Mohammad Mokhber, δύο ανώτεροι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν και ένας αξιωματούχος του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επισκέφθηκαν τη Μόσχα για συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με την παράδοση των όπλων».
Ένας από τους Ιρανούς αξιωματούχους ανέφερε στο Reuters:
«Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει περισσότερα drones και ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους βελτιωμένης ακρίβειας, ιδιαίτερα από την οικογένεια των πυραύλων Fateh και Zolfaghar».
Οι χώρες της Δύσης ανησυχούν εδώ και καιρό ότι η Ρωσία θα αναζητήσει εισαγωγές οπλικών συστημάτων από το εξωτερικό, δεδομένου ότι τα πυρομαχικά της εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς στα μέτωπα της Ουκρανίας. Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία για πρώτη φορά προχώρησε σε επαναλαμβανόμενες επιθέσεις με drone στην ουκρανική πρωτεύουσα του Κιέβου και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Borrel: Η ΕΕ συγκεντρώνει στοιχεία για να επιβάλλει κυρώσεις

Στις 10 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε αυτός ο τελευταίος γύρος εκτεταμένων ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κατήγγειλε ιδιαίτερα την χρήση ξένων «drones αυτοκτονίας» απο τον ρωσικό στρατό για πρώτη φορά.
«Έχουμε να κάνουμε με τρομοκράτες», είπε ο Zelensky.
«Έριξαν δεκάδες πυραύλους, ιρανικά Σαχέντ».
Μετά τα νέα για μια δεύτερη επικείμενη παράδοση όπλων από την Τεχεράνη στη Μόσχα, η ΕΕ φέρεται να κινείται προς την προετοιμασία νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Σύμφωνα με ενημέρωση Τύπου του επικεφαλής της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις:
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τη χρήση drones. Συγκεντρώνουμε στοιχεία και θα είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ Jojep Borell μετά τη συνάντηση των υπουργών.
«Οι διαδικασίες κυρώσεων πρέπει να βασίζονται σε στοιχεία. Υπάρχουν αποδείξεις, έχει παρασχεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών», πρόσθεσε ο Borell.
«Από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία είναι διαθέσιμα, και υπάρχουν ήδη πολλά, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τα μελλοντικά βήματα που θα γίνουν από τα κράτη μέλη», πρόσθεσε.

Και οι ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις

Αλλά και από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπήρξε αντίδραση, με τον εκπρόσωπο του Vedant Patel, να δηλώνει:
«Νωρίτερα σήμερα οι Γάλλοι και Βρετανοί σύμμαχοί μας διατύπωσαν την εκτίμηση ότι η προμήθεια αυτών των drone από το Ιράν στη Ρωσία αποτελεί παραβίαση της απόφασης 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Patel πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου: «Συμφωνούμε με αυτό».
Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν είναι προ των πυλών.
Η Τεχεράνη από την πλευρά της αρνήθηκε ρητά ότι προμήθευε μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα προηγμένα όπλα στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.
Από τον Αύγουστο, η Washington Post, το Associated Press και άλλα δυτικά media ανέφεραν ότι το Ιράν θα έστελενε μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed στον ρωσικό στρατό.
Πολυάριθμα βίντεο κοινωνικής δικτύωσης που κυκλοφορούν ευρέως από την Ουκρανία υποδηλώνουν έντονα ότι κάποιος άγνωστος αριθμός Shaheds έχει πράγματι αναπτυχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης