Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεθνική απεργία και διαδηλώσεις στη Γαλλία - Οργή κατά Macron - «Πάγωσε» ο ενεργειακός κλάδος

Πανεθνική απεργία και διαδηλώσεις στη Γαλλία - Οργή κατά Macron - «Πάγωσε» ο ενεργειακός κλάδος
Οι απεργίες πραγματοποιούνται σε ένα τεταμένο πολιτικό πλαίσιο
Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση από την επανεκλογή του τον Μάιο βρίσκεται ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, καθώς τα συνδικάτα κήρυξαν πανεθνική απεργία στην Γαλλία, από σήμερα Τρίτη, ενώ προγραμματίζουν μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις.
Τα γαλλικά συνδικάτα, ζητούν υψηλότερους μισθούς εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού, με την απεργία που ξεκίνησε από τον ενεργειακό κλάδο και επεκτάθηκε σε μεταφορές και δημόσιο, να παραλύει τη Γαλλία.
Η απεργία, η οποία θα επηρεάσει κυρίως δημόσιους τομείς, όπως τα σχολεία και οι μεταφορές, αποτελεί επέκταση της εβδομαδιαίας απεργιακής κινητοποίησης που έχει προκαλέσει αναστάτωση στα μεγάλα διυλιστήρια της Γαλλίας και έχει προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό των πρατηρίων καυσίμων, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι ηγέτες των συνδικαλιστών ευελπιστούν τι οι εργαζόμενοι θα κινητοποιηθούν από την απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάσει ορισμένους από αυτούς να επιστρέψουν στη δουλειά τους στις αποθήκες καυσίμων για να προσπαθήσουν να επαναφέρουν τα καύσιμα, μια κίνηση που ορισμένοι λένε ότι θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην απεργία.

«Πάγωσε» ο ενεργειακός κλάδος

Το συνδικάτο CGT έχει καλέσει σε συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για τέταρτη εβδομάδα στην TotalEnergies, παρά το γεγονός ότι η πετρελαϊκή εταιρεία κατέληξε σε συμφωνία που περιλάμβανε αύξηση 7% και μπόνους την Παρασκευή με άλλα συνδικάτα.
Η CGT απαιτεί αύξηση μισθών κατά 10%, επικαλούμενη τον πληθωρισμό και τα τεράστια κέρδη της εταιρείας.
Η Eurostar δήλωσε ότι ακυρώνει ορισμένα τρένα μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού λόγω της απεργίας.
Καθώς οι εντάσεις αυξάνονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, οι απεργίες έχουν ήδη επεκταθεί και σε άλλα τμήματα του ενεργειακού τομέα, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού γίγαντα EDF, όπου θα καθυστερήσουν εργασίες συντήρησης ζωτικής σημασίας για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια.
Εκπρόσωπος του συνδικάτου FNME-CGT δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι απεργίες επηρεάζουν τις εργασίες σε 10 γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, με περαιτέρω καθυστερήσεις στη συντήρηση 13 αντιδραστήρων και τη γαλλική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να μειώνεται συνολικά κατά 2,2 γιγαβάτ.

CGT.jpg

Στις δημόσιες συγκοινωνίες, αναμένονται μεγάλες διαταραχές στην τοπική κυκλοφορία, μεταξύ άλλων στο Eurostar, στα τρένα και στον προαστιακό σιδηρόδρομο, καθώς και στο μετρό του Παρισιού.
Τα συνδικάτα των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες έχουν επίσης καλέσει σε συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης, με πιθανές διακοπές στα σχολεία και άλλες δημόσιες εγκαταστάσεις.
Οι απεργίες πραγματοποιούνται σε ένα τεταμένο πολιτικό πλαίσιο, καθώς η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2023 χρησιμοποιώντας ειδικές συνταγματικές εξουσίες που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Κυριακή η πρωθυπουργός Elisabeth Borne.
Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Παρισιού την Κυριακή για να διαμαρτυρηθούν για την άνοδο των τιμών.
Ο ηγέτης του αριστερού κόμματος La France Insoumise (Η Γαλλία αδέσμευτη), Jean-Luc Melenchon,  διαδήλωσε μαζί με τη φετινή κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, Annie Ernaux.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης