Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές καταστρέφουν την οικονομία της Ουκρανίας

Παγκόσμια Τράπεζα:  Τα ρωσικά πλήγματα σε υποδομές καταστρέφουν την οικονομία της Ουκρανίας

Τι δήλωσε ο Arup Banerji, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη

Σχετικά Άρθρα

Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε αστικές υποδομές σε πόλεις της Ουκρανίας μακριά από την πρώτη γραμμή θα περιπλέξουν τη δεινή οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα, η οποία έχει ήδη δεκαπλασιαστεί στη φτώχεια φέτος, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.
Ο Arup Banerji, περιφερειακός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ανατολική Ευρώπη, δήλωσε ότι η ταχεία αποκατάσταση της ισχύος της Ουκρανίας μετά τις μεγάλης κλίμακας ρωσικές επιθέσεις αυτής της εβδομάδας σε ενεργειακές εγκαταστάσεις αντανακλά την αποτελεσματικότητα του συστήματος εν καιρώ πολέμου, αλλά η αλλαγή τακτικής της Ρωσίας έχει αυξήσει τους κινδύνους.

Δημοσιονομικό κόστος

«Εάν συνεχιστεί αυτό, οι προοπτικές θα είναι πολύ, πολύ πιο δύσκολες», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Καθώς ο χειμώνας αρχίζει πραγματικά να “δαγκώνει”… σίγουρα μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, και αν τα σπίτια δεν επισκευαστούν… μπορεί να υπάρξει ένα άλλο εσωτερικό κύμα μετανάστευσης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος V. Zelensly είπε αυτή την εβδομάδα σε διεθνείς δωρητές ότι η Ουκρανία χρειάστηκαν περίπου 55 δισ. δολ. -38 δισ. δολ. για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού ελλείμματος του επόμενου έτους και άλλα 17 δισ. δολ. για την έναρξη της ανοικοδόμησης ζωτικής σημασίας υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, κατοικιών και ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Καταστροφή υποδομών

Ουκρανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι χρειάζονται συνεχή οικονομική βοήθεια για να διατηρήσουν τις κυβερνητικές δομές σε λειτουργία, ενώ παράλληλα ξεκινούν κρίσιμες επισκευές και ανοικοδόμηση
Η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Zelensky -που δόθηκε κατά τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας- και σε πολλές άλλες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν ενθαρρυντική, δήλωσε ο Banerji σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Οι περισσότερες χώρες ανέφεραν ότι θα υποστήριζαν οικονομικά την Ουκρανία τον επόμενο χρόνο, και έτσι αυτό είναι ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα», είπε.
Το 25% του πληθυσμού θα ζούσε στη φτώχεια μέχρι το τέλος του έτους, από λίγο πάνω από 2% πριν από τον πόλεμο, είπε, και ο αριθμός θα μπορούσε να ανέλθει έως και 55% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Η ομόφωνη επιλογή του Ουκρανού υπουργού Οικονομικών Serhiy Marchenko ως του επόμενου εκ περιτροπής προέδρου των διοικητικών συμβουλίων και των δύο ιδρυμάτων το 2023 ήταν επίσης απόδειξη της ισχυρής συνεχιζόμενης υποστήριξης για τη χώρα που έχει καταρρεύσει από τον πόλεμο, επισλημανε ο Banerji.

Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ για τη βοήθεια

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι διεθνείς εταίροι της Ουκρανίας έχουν ήδη δεσμεύσει 35 δισ. δολ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την Ουκρανία το 2022, αλλά οι χρηματοδοτικές ανάγκες της θα παραμείνουν «πολύ μεγάλες» το 2023.
Το προσωπικό του ΔΝΤ θα συναντηθεί με τις ουκρανικές αρχές στη Βιέννη την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα σχέδια προϋπολογισμού της Ουκρανίας και ένα νέο μέσο παρακολούθησης του ΔΝΤ, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για ένα πλήρες πρόγραμμα του Ταμείου μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», επισήμανε η Georgieva.

To κόστος ανοικοδόμησης 349 δισ. δολ.!

Ο Banerji είπε ότι η Ουκρανία έχει ήδη εξομαλύνει τα δημοσιονομικά σχέδια της στο ελάχιστο, με τα κεφάλαια να προορίζονται για τη χρηματοδότηση μισθών και συντάξεων, στρατιωτικών δαπανών και εξυπηρέτησης του εσωτερικού χρέους.
Ο προϋπολογισμός περιλάμβανε μόλις 700 εκατ. δολ. για κεφαλαιουχικές δαπάνες, ένα μικρό κλάσμα των 349 δισ. δολ. σε κόστος ανοικοδόμησης που εκτιμήθηκε πρόσφατα από την Παγκόσμια Τράπεζα.
Εάν η Ουκρανία αποτύγχανε να λάβει επαρκή υποστήριξη, θα έπρεπε είτε να εκτυπώσει περισσότερα χρήματα σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ήταν ήδη στο χαμηλό εύρος του 20%, είτε να περικόψει περαιτέρω τις κοινωνικές δαπάνες, επισήμανε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης