Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ενοχοποιούν την Κίνα, τον μεγαλύτερο πιστωτή, για τις χρεοκοπίες φτωχών κρατών – Τα παιχνίδια στο ΔΝΤ

ΗΠΑ: Ενοχοποιούν την Κίνα, τον μεγαλύτερο πιστωτή, για τις χρεοκοπίες φτωχών κρατών – Τα παιχνίδια στο ΔΝΤ

Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πρέπει να πληρώσουν 35 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους σε επίσημους και ιδιώτες πιστωτές το 2022, με περισσότερο από το 40% του συνόλου να οφείλεται στην Κίνα,

Σχετικά Άρθρα

Έντονη υπήρξε η κριτική της Δύσης προς την Κίνα, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο, καθώς οι δυτικές χώρες θεωρούν ότι αποτελεί το κύριο εμπόδιο στο να προχωρήσουν και να καταλήξουν οι συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους για τον αυξανόμενο αριθμό χωρών που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους.

Η θέση της Yellen

Πρόσφατα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας πως ο υψηλός πληθωρισμός, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, οι συναλλαγματικές πιέσεις και οι εκροές κεφαλαίων αυξάνουν το βάρος του χρέους σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και ότι απαιτείται επειγόντως περισσότερη πρόοδος.
Η ίδια συζήτησε αυτά τα θέματα κατά τη διάρκεια δείπνου με τους υπουργούς Οικονομικών της Αφρικής.
Η ομάδα των G7 επίσης συναντήθηκε με τους Αφρικανούς υπουργούς Οικονομικών, οι οποίοι ανησυχούν ότι η εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία απορροφά πόρους και προσοχή από τις επείγουσες ανησυχίες τους.

Ο ρόλος που διαδραματίζει

«Όλοι συμφωνούν ότι η Ρωσία θα πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό θα αντιμετώπιζε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αφρική», δήλωσε η Yellen στους δημοσιογράφους στις ετήσιες συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι απαιτείται επίσης μια πιο αποτελεσματική διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους και η Κίνα έχει μεγάλο ρόλο να διαδραματίσει.
«Πραγματικά, το εμπόδιο για την επίτευξη μεγαλύτερης προόδου είναι μια σημαντική χώρα-πιστωτής, δηλαδή η Κίνα», δήλωσε.
«Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να φέρουμε την Κίνα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική λύση».

Η απουσία της Κίνας

Καθώς η Κίνα αποτελεί το κομμάτι που λείπει από το παζλ μιας σειράς συνομιλιών για το χρέος που βρίσκονται σε εξέλιξη στις αναπτυσσόμενες αγορές, η Ομάδα των 20 εγκαινίασε το 2020 ένα κοινό πλαίσιο για να φέρει πιστωτές όπως η Κίνα και η Ινδία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με το ΔΝΤ, τη Λέσχη του Παρισιού και τους ιδιώτες πιστωτές.
Η Ζάμπια, το Τσαντ και η Αιθιοπία έχουν υποβάλει αίτηση για αναδιάρθρωση στο πλαίσιο αυτού του νέου μηχανισμού που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί.
Η Σρι Λάνκα πρόκειται να ξεκινήσει συνομιλίες με διμερείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, μετά από συμφωνία με το ΔΝΤ σε επίπεδο προσωπικού ύψους 2,9 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο παρόμοιας πλατφόρμας.
Τα κράτη-πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού απευθύνθηκαν τον περασμένο μήνα στην Κίνα και την Ινδία επιδιώκοντας να συντονιστούν στενά στις συνομιλίες για το χρέος της Σρι Λάνκα, αλλά ακόμη περιμένουν απάντηση.
Οι φτωχότερες χώρες του κόσμου πρέπει να πληρώσουν 35 δισ. δολάρια για την εξυπηρέτηση του χρέους σε επίσημους και ιδιώτες πιστωτές το 2022, με περισσότερο από το 40% του συνόλου να οφείλεται στην Κίνα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

O απαραίτητος εταίρος

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calvino, η οποία προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής του ΔΝΤ, δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για τη μη πλήρη συμμετοχή της Κίνας στις προσπάθειες ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνοντας ότι η Κίνα δεν έστειλε αξιωματούχους για να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα.
Είναι απαραίτητο να την έχουμε στην αίθουσα και στις συζητήσεις όταν πρόκειται για την ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πολλές υπερχρεωμένες χώρες πλήττονται επίσης σκληρά από τον πληθωρισμό και τα κλιματικά σοκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης