Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολιτική θύελλα στη Βρετανία: Αυξάνονται οι φόροι, νέος ΥΠΟΙΚ ο Jeremy Hunt - Δεν παραιτείται η πρωθυπουργός Liz Truss

Πολιτική θύελλα στη Βρετανία: Αυξάνονται οι φόροι, νέος ΥΠΟΙΚ ο Jeremy Hunt - Δεν παραιτείται η πρωθυπουργός Liz Truss

Η Liz Truss παίρνει το σχέδιο για κατάργηση της αύξησης του εταιρικού φόρου, μετά την απόλυση του Kwarteng και τον διορισμό του Jeremy Hunt

Σχετικά Άρθρα

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει στη Μεγάλη Βρετανία, με την πρωθυπουργό Liz Truss να αποπέμπτει τελικά τον υπουργό Οικονομικών Kwasi Kwarteng, όπως μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια προσπάθεια να χαλαρώσει την πίεση που δέχεται.
O Kwarteng έμεινε στη θέση του μόλις 1,5 μήνα.
Σε διάγγελμά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε πως «λυπάται απίστευτα» που αναγκάστηκε να αποπέμψει τον Kwasi Kwarteng ως καγκελάριο, περιγράφοντάς τον ως έναν «μεγάλο φίλο» που «συμμερίζεται το όραμά μου να βάλω αυτή τη χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης».
Στη συνέχεια, επιβεβαίωσε ότι ζήτησε από τον Jeremy Hunt να τον αντικαταστήσει, ως νέος καγκελάριος του Οικονομικού.
Ο Hunt είναι «ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης», είπε. 
«Συμμερίζεται τις πεποιθήσεις και τις φιλοδοξίες μου για τη χώρα μας.
Θα παραδώσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο στο τέλος αυτού του μήνα.
Μαζί θα βοηθήσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγγύησης για την τιμή της ενέργειας».
H Truss παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι «δύσκολη»:
«Θέλω να είμαι ειλικρινής, αυτό είναι δύσκολο.
Αλλά θα ξεπεράσουμε αυτή την καταιγίδα και θα εξασφαλίσουμε ισχυρή και διαρκή ανάπτυξη που θα μεταμορφώσει τη χώρας μας για τις επόμενες γενιές».
Ερωτηθείσα γιατί πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει ως πρωθυπουργός, η Truss λέει ότι είναι «απολύτως αποφασισμένη» να κάνει ό,τι υποσχέθηκε.
«Προτεραιότητά μου είναι να προσφέρω την οικονομική σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα.
Γι' αυτό έπρεπε να πάρω τις δύσκολες αποφάσεις που πήρα σήμερα.
Η αποστολή παραμένει η ίδια.
Πρέπει να αυξήσουμε τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες σε όλη τη χώρα.
Δεσμευόμαστε να παρέχουμε την εγγύηση τιμής ενέργειας.
Αλλά, τελικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε οικονομική σταθερότητα και πρέπει να ενεργήσω προς το εθνικό συμφέρον». 
Η Liz Truss ανακοινώσει μια ακόμα αναπροσαρμογή του «μίνι προϋπολογισμού» που παρουσίασε στα τέλη Σεπτεμβρίου και που προέβλεπε μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.
Σύμφωνα με αυτό, ανακάλεσε τις φοροαπαλλαγές και ανακοίνωσε αύξηση στα εταιρικά κέρδη.
Το οικονομικό αυτό πρόγραμμα που βασίστηκε στις προεκλογικές δεσμεύσεις της Truss και που αποσκοπούσε στο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξης της οικονομίας της Μ. Βρετανίας, πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου εκτίναξη του κόστους του βρετανικού χρέους και την κατακρήμνιση της στερλίνας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σε σύγκριση με το δολάριο.
Σημειώνεται πως από τις 28/9 η κεντρική τράπεζα έχει παρέμβει αρκετές φορές αγοράζοντας ομόλογα του Δημοσίου για να καθησυχάσει τις αγορές.
Εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανή η ανατροπή της κατάργησης της αύξησης του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο από την προηγούμενη κυβέρνηση), κάτι που θα αποτελέσει μεγάλο πολιτικό πλήγμα για την Truss.

Times: Σενάριο αντικατάστασης της Truss

Η οικονομική αυτή αναταραχή έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου πολιτική πίεση στην Truss, καθώς δημοσιεύματα θέλουν βουλευτές των Συντηρητικών να έχουν αρχίσει ακόμα και συζητήσεις για την αντικατάσταση της.
Σύμφωνα με τους Times, τα σενάρια αυτά θέλουν την αντικατάσταση της Truss από τους Rushi Sunak και Penny Mordaunt, με έναν εκ των δύο να αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα.
Σημειώνεται πως το φαβορί ήταν ο Sunak, ο οποίος αν και ήταν η πρώτη επιλογή των βουλευτών των Συντηρητικών, έχασε το χρίσμα από την ψήφο των περίπου 200.000 μελών του κόμματος, τα οποία ήταν και αυτά που εξέλεξαν το νέο πρόεδρο του κόμματος.
Αναφέρεται μάλιστα πως βουλευτές των Τόρις επεξεργάζονται σχέδιο να αλλάξει το καταστατικό του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922 και συγκεκριμένα, η πρόβλεψη που θέλει να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η Truss για 12 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Σύμφωνα με τους Times, στα σενάρια του τρόπου διαδοχής περιλαμβάνεται και η απόπειρα περίπου 20 με 30 πρώην υπουργών και κορυφαίων βουλευτών να συστήσουν ένα «συμβούλιο γερόντων» του κόμματος που θα πουν στην Truss πως είναι ώρα να παραιτηθεί, με τις πληροφορίες να τοποθετούν τις πολιτικές εξελίξεις ακόμα και πριν τα Χριστούγεννα. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης