Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκθετη η ΕΚΤ - Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αύξησης επιτοκίων, η ύφεση στην Ευρώπη ήρθε

Έκθετη η ΕΚΤ - Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια αύξησης επιτοκίων, η ύφεση στην Ευρώπη ήρθε
Οι νεότερες προβλέψεις της ΕΚΤ δεν ενσωματώνουν την πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 χωρών, αν και η τρέχουσα ανάμειξη της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας καθιστά πιθανότατα τις προβλέψεις ξεπερασμένες
Σχετικά Άρθρα
Το παράθυρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υπερβολική αύξηση των επιτοκίων κλείνει, καθώς η ύφεση διαφαίνεται και οι τιμές δανεισμού κυμαίνονται σε επίπεδα που τώρα δεν είναι βιώσιμα.
Αυτό αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός και ο κίνδυνος έλλειψης ζωτικής ενέργειας το χειμώνα βυθίζουν την εμπιστοσύνη στο οικονομικό σύστημα της ευρωζώνης.
Επειδή οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται σταθερά, τα "γεράκια" της ΕΚΤ βλέπουν ότι υπάρχουν μόνο μια περιορισμένη εναλλακτική λύση για να αποφασίσουν επιπλέον μαζικές αυξήσεις επιτοκίου.
Αυτή η πιθανότητα θα μπορούσε να είναι στις επόμενες δύο διασκέψεις τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, με τις αγορές να έχουν ήδη στοιχηματίσει ότι η πρώτη θα αποτελέσει μια επανάληψη του ιστορικού βήματος του Σεπτεμβρίου κατά 75 μονάδες βάσης.
Το επιχείρημα όμως ότι η μάχη με το κόστος υπερισχύει της ανάπτυξης - η θέση των περισσότερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου αυτή τη στιγμή - θα γίνει πολύ πιο δύσκολο.

Δύσκολες οι μεγάλες αυξήσεις

"Η ΕΚΤ πρέπει να δράσει γρήγορα τώρα για να ρίξει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό πριν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε αδιέξοδο", ανέφερε ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος J Safra Sarasin.
"Μόλις οι κίνδυνοι ύφεσης γίνουν πραγματικότητα και οι πιέσεις στο οικονομικό σύστημα αρχίσουν να παρουσιάζονται, θα είναι δύσκολο να προωθηθούν μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίου".
Οι νεότερες προβλέψεις της ΕΚΤ δεν ενσωματώνουν την πιθανότητα ύφεσης στο μπλοκ των 19 χωρών, αν και η τρέχουσα ανάμειξη της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας καθιστά πιθανότατα τις προβλέψεις ξεπερασμένες.
Οι οικονομολόγοι θεωρούν όλο και περισσότερο αναπόφευκτη την ύφεση.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde βέβαια έχει επισημάνει ότι μια ύφεση δεν θα αποσπάσει την προσοχή από το καθήκον της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, από 10% τον περασμένο μήνα.
"Ο κύριος στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών και τώρα πρέπει να το πετύχουμε αυτό.
Αν δεν το πετύχουμε, μπορεί να βλάψει πολύ περισσότερο το οικονομικό σύστημα", ανέφερε η ίδια στις 28 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης