Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση Putin για νέες επιθέσεις - Στη μάχη δυνάμεις από Λευκορωσία, οχυρώματα στα σύνορα - SOS από πρεσβεία ΗΠΑ

Προειδοποίηση Putin για νέες επιθέσεις - Στη μάχη δυνάμεις από Λευκορωσία, οχυρώματα στα σύνορα - SOS από πρεσβεία ΗΠΑ
Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, εξέδωσε «τελεσίγραφο» προειδοποιώντας για παρόμοιες επιθέσεις, εάν οι Ουκρανοί συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ενώ έχει προαναγγείλει και τη διεύρυνση του πεδίου βολής
Σχετικά Άρθρα

(UPD 2) Νέα τροπή λαμβάνει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας.
Η επίθεση από τους Ουκρανούς προκάλεσε τα αντίποινα από τη Ρωσία που απάντησε με εκρήξεις σε Κίεβο και επιθέσεις σε Lviv, Dnipro.
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, εξέδωσε «τελεσίγραφο» προειδοποιώντας για παρόμοιες επιθέσεις, εάν οι Ουκρανοί συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της Ρωσίας, ενώ έχει προαναγγείλει και τη διεύρυνση του πεδίου βολής.
Ειδικότερα, δεσμεύθηκε να στείλει στη Λευκορωσία πυραυλικά συστήματα με μεγαλύτερο βεληνεκές.
Την ίδια στιγμή, στον πόλεμο μπαίνει και η Λευκορωσία με τον πρόεδρο της χώρας, Alexander Lukashenko, να ανακοινώνει «κοινή στρατιωτική ομάδα εργασίας» με τη Ρωσία.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, για την άμεση σύγκλιση συνάντησης του G7.
Σημειώνεται ότι μετά τις 15:00 της Δευτέρας (10/10/2022) ήχησαν ξανά οι σειρήνες αεράμυνας στο Κίεβο, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, χτυπήθηκε κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου στο Κίεβο.
Ενώ την ίδια ώρα σε συναγερμό η πρεσβεία των ΗΠΑ, κάλεσε τους Αμερικανούς στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Το τελεσίγραφο του Putin

Για «σκληρή απάντηση» προειδοποίησε νωρίτερα την Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά της Ρωσίας, η απάντηση θα είναι σκληρή. Οι απαντήσεις θα είναι της ίδιας κλίμακας με τις απειλές κατά της Ρωσίας.
Σε περίπτωση περαιτέρω προσπαθειών για τη διάπραξη νέων τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος μας, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι σκληρή» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος υπογράμμισε πως κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία για αυτό.
Επιπλέον, ο Putin υποστήριξε πως το Κίεβο με τις ενέργειες του, εξισώνεται με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις και κατά συνέπεια είναι αδύνατο να αφήσει αναπάντητα τα εγκλήματα αυτού του είδους.
Σύμφωνα με τον Putin, η Ρωσία πρέπει να ανταποδώσει μετά το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας, που -όπως επανέλαβε- ήταν τρομοκρατική ενέργεια. Ο ίδιος κατηγόρησε την Ουκρανία ότι επιχείρησε να ανατινάξει και τον αγωγό Turkish Stream.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας συνεδριάζει προκειμένου να αποφασίσει για το ποια θα είναι η απάντηση μετά την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

Τα ρωσικά χτυπήματα σε Κίεβο, Lviv και Dnipro

Το πρωί της Δευτέρας (10/10/2022) καταγράφηκαν διαδοχικές πυραυλικές πυραυλικές επιθέσεις σε Κίεβο και σε άλλες πόλεις στα κεντρικά και δυτικά της Ουκρανίας, όπως σε Lviv, Mykolaiv, Zhytomyr, Dnipro και Ternopil. Πρόκειται για «χτυπήματα» που ερμηνεύονται ως μια πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στην επίθεση που έγινε το Σάββατο (8/10/2022) στη γέφυρα της Κριμαίας.
Στο Κίεβο, που χτυπήθηκε ύστερα από πολλούς μήνες, αναφέρεται πως έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 8 άνθρωποι και ότι τραυματίστηκαν άλλοι 24, ενώ οι τοπικές αρχές λένε ότι πολλές βασικές υποδομές υπέστησαν ζημιές από τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι Ρώσοι εκτόξευσαν τουλάχιστον 83 πυραύλους, εκ των οποίων εξουδετερώθηκαν οι 43 από την ουκρανική αεράμυνα.

Χτυπήθηκε το γερμανικό προξενείο στο Κίεβο

Νωρίτερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, χτυπήθηκε κτίριο που στεγάζει γραφεία γερμανικού προξενείου στο Κίεβο.
Κανένα μέλος του προσωπικού δεν βρισκόταν μέσα στο κτίριο τη στιγμή της επίθεσης, καθώς οι εργασίες στο γραφείο αυτό της γερμανικής πρεσβείας για έκδοση βίζας έχουν διακοπεί εδώ και αρκετούς μήνες, είπε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι η Γερμανία αναμένει να παραδώσει πολύ σύντομα ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Ουκρανία και να παραδώσει άλλα τρία μέσα στο επόμενο έτος, χωρίς να δώσει ακριβή χρονοδιαγράμματα.

Στον πόλεμο μπαίνει και η Λευκορωσία

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Λευκορώσου προέδρου, Alexander Lukashenko, ο οποίος στην ουσία ανακοίνωσε την άμεση εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο.
«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Lukashenko στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Σύμφωνα με το Reuters, το πρακτορείο επικαλείται τον Lukashenko λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα αναπτύξουν μια περιφερειακή στρατιωτική ομάδα και είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν δυνάμεις πριν από δύο ημέρες, προφανώς μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Ρωσίας στην Κριμαία.
Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του πολέμου καθώς μπορεί να σημαίνει ότι η Λευκορωσία πρόκειται να συμμετάσχει άμεσα στον πόλεμο. Ωστόσο, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει πολύ περισσότερα στρατεύματα στο έδαφος της Λευκορωσίας ή να εγκαθιστά μια πιο μόνιμη παρουσία.
Ο Putin νωρίτερα δεσμεύτηκε να στείλει στη Λευκορωσία τα πυραυλικά συστήματα Iskander-M που θα έχουν βεληνεκές 500 μιλίων, θέτοντας περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις σε εμβέλεια ενός πιθανού πλήγματος.

Η Ουκρανία κατασκευάζει οχυρώσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία

Η Ουκρανία άρχισε να κατασκευάζει οχυρώσεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το κανάλι Telegram του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το τμήμα εξήγησε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ιγκόρ Μπονταρένκο επιθεώρησε αυτό το τμήμα των συνόρων.
«Δημιουργούνται ενεργά οχυρώσεις, ενισχύονται δομικές μονάδες, επεξεργάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας», αναφέρει το βίντεο που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Συνεδρίαση του G7 (11/10/2022)

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, δήλωσε ότι συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Olaf Scholz, για την ανάγκη επείγουσας συνάντησης των χωρών της G7.
Επίσης, ο Zelensky είπε ότι μίλησε και με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, λέγοντας: «Συζητήσαμε την ενίσχυση της αεράμυνάς μας, την ανάγκη για μια σκληρή ευρωπαϊκή και διεθνή αντίδραση, καθώς και για αυξημένη πίεση στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».
Ο Ruslan Stefanchuk, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, κάλεσε τους ομολόγους του στις χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba, δήλωσε ότι έχει μιλήσει με τον τούρκο ομόλογό του, Mevlut Cavusoglu. Ο Kuleba έγραψε στο Twitter ότι ο τελευταίος «καταδίκασε έντονα τα ρωσικά πλήγματα και επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία».

SOS από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο: Κάλεσε τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Μετά τις σημερινές 10/10/2022 μαζικές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίων της πρωτεύουσας του Κιέβου και άλλων ουκρανικών πόλεων - και καθώς η ένταση κλιμακώνεται - η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας, «όταν αυτό καταστεί ασφαλές».
«Τα συνεχιζόμενα πλήγματα της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τον πληθυσμό και τις πολιτικές υποδομές» αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας,

Η ανακοίνωση της πρεσβείας έχει ως εξής:

«Η Ρωσία έχει εξαπολύσει επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας, καθώς και κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων στο Κίεβο και αλλού. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελούν άμεση απειλή για τους πολίτες και τις πολιτικές υποδομές. Η πρεσβεία των ΗΠΑ προτρέπει τους πολίτες των ΗΠΑ να αναζητήσουν επί τόπου καταφύγιο και να αναχωρήσουν από την Ουκρανία τώρα χρησιμοποιώντας ιδιωτικές διαθέσιμες επιλογές χερσαίων μέσων μεταφοράς όταν είναι ασφαλές να το πράξουν».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης