Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί η Ευρώπη δεν θέλει τα data centers; - Διώχνουν τη Meta του Facebook οι Ολλανδοί, πρόβλημα και η Google

Γιατί η Ευρώπη δεν θέλει τα data centers; - Διώχνουν τη Meta του Facebook οι Ολλανδοί, πρόβλημα και η Google
Τα κέντρα δεδομένων που εξυπηρετούν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι διψούν για ενέργεια και νερό
Η Meta δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο εχθρικό περιβάλλον στην ολλανδική πόλη Zeewolde.
Αντιμέτωπη με την οργή των τοπικών ακτιβιστών, ο τεχνολογικός γίγαντας με έδρα το Menlo Park εγκατέλειψε τα σχέδια για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων τον Ιούλιο - ακριβώς την ώρα που η ΕΕ ολοκλήρωνε τα σχέδια για την καταστολή της ενεργοβόρας τεχνολογίας.
Οι γραφειοκράτες της ΕΕ που βρίσκονται πίσω από την καταστολή και οι ακτιβιστές του Zeewolde που έδιωξαν τη Meta από την πόλη έχουν ένα κοινό: κυνηγούν φτηνή, καθαρή ενέργεια εν μέσω μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης και δεν βλέπουν με καλό μάτι τις τεχνολογικές υποδομές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα κέντρα δεδομένων που εξυπηρετούν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν εκατομμύρια Ευρωπαίοι διψούν για ενέργεια και νερό - και θα χρειαστούν περισσότερο τα επόμενα χρόνια.
Μέχρι το 2030, τα κέντρα δεδομένων αναμένεται να αντιστοιχούν στο 3,2% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε άλμα 18,5% από το 2018.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη δέχεται πιέσεις για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, ιδίως για τη μείωση του φυσικού αερίου.
Το νερό επίσης γίνεται ένας σπάνιος πόρος - το 2022, το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς μεγάλες ευρωπαϊκές υδάτινες οδοί έφτασαν σε ιστορικά χαμηλό σημείο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ανακοινώσει ένα σχέδιο αυτό το φθινόπωρο, το οποίο θα καλεί σε περιβαλλοντικές επιπτώσεις τα κέντρα δεδομένων.
Σύμφωνα με ένα σχέδιο που περιήλθε στην κατοχή του POLITICO, θα μπορούσαν μέχρι το 2025 να αποκτήσουν μια ετικέτα που θα αναφέρει λεπτομερώς τη χρήση ενέργειας και νερού - όπως ακριβώς τα ψυγεία ή τα πλυντήρια ρούχων.
Οι δημόσιες αρχές "δεν θα πρέπει να βρεθούν στη θέση να πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της προσέλκυσης... κέντρων δεδομένων από τη μία πλευρά και της διασφάλισης ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από την άλλη", αναφέρει το κείμενο της Επιτροπής.
Ο έλεγχος της ενεργοβόρας και υδροβόρας βιομηχανίας είναι μια πράξη εξισορρόπησης: Καθώς "όλο και περισσότερες εργασίες υπολογισμού και αποθηκευτικές ικανότητες" γίνονται στο cloud, τα κέντρα δεδομένων είναι το σημείο όπου η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση κινδυνεύουν να βρεθούν ο ένας στον δρόμο του άλλου.

Σημεία πίεσης

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ εμπλέκονται σε μια συζήτηση σχετικά με τις απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων, η οποία δεν είναι καινούργια, αλλά γίνεται όλο και πιο έντονη καθώς η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο ζεστά και ξηρά καλοκαίρια.
Αυτό το καλοκαίρι, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook, Meta Platforms απέσυρε τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων στα περίχωρα του Zeewolde, μιας πόλης 23.000 κατοίκων κοντά στο Άμστερνταμ, αφού οι τοπικοί ακτιβιστές άσκησαν πιέσεις κατά ενός μεγάλου έργου που θα απορροφούσε πράσινη ενέργεια αλλά θα μπορούσε να ωφελήσει τους κατοίκους.
"Αγοράζουν πράσινη ενέργεια πολύ φθηνά- βάζουν κάτω αιολικά πάρκα, τα οποία στην πραγματικότητα προορίζονται για τους κατοίκους της Ολλανδίας, αλλά αντ' αυτού η ενέργεια πηγαίνει σε ένα κέντρο δεδομένων", δήλωσε η τοπική ακτιβίστρια Susan Schaap στο τραπέζι της κουζίνας της στο POLITICO.
Λόγω των "ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών" που έπληξαν το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, δύο μονάδες ψύξης σε ένα κέντρο δεδομένων της Oracle παρουσίασαν βλάβες, αναγκάζοντας μέρος της υποδομής cloud να τεθεί σε προστατευτική διακοπή λειτουργίας.
Η Google στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα.
Δύο κορυφαία νοσοκομεία του Λονδίνου υπέστησαν προβλήματα με τα συστήματα πληροφορικής τους, προκαλώντας εβδομαδιαίες ακυρώσεις λειτουργιών και αναβολές ραντεβού.
Τα κέντρα δεδομένων είδαν για πρώτη φορά παραβίαση των όρων σχεδιασμού τους και έχουν πλέον φτάσει σε "αχαρτογράφητα εδάφη", δήλωσε ο Ρίτσαρντ Κλίφορντ, επικεφαλής καινοτομίας της εταιρείας συμβούλων κέντρων δεδομένων Keysource.
Εάν οι θερμοκρασίες υπερβούν αυτό για το οποίο έχουν σχεδιαστεί τα κέντρα δεδομένων, κάθε βαθμός πέραν του ορίου μπορεί να σημαίνει ότι χάνεται περίπου 10 έως 15% της χωρητικότητας.
Σε μια προσπάθεια να τιθασεύσουν τη ζέστη, τα κέντρα δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν υπαλλήλους στις στέγες τους για να ψεκάσουν τις μονάδες ψύξης - ενώ οι άνθρωποι σε όλη την Ήπειρο αντιμετώπισαν μέτρα περιορισμού του νερού.
Φέτος το χειμώνα, τα χριστουγεννιάτικα φώτα θα χαμηλώσουν για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
Η διαθεσιμότητα και οι τιμές της ενέργειας έπαιζαν πάντα ρόλο στον πολύπλοκο ρόλο στην επιλογή ενός σημείου για ένα νέο κέντρο, δήλωσε ο Λάντον Μάρστον, επίκουρος καθηγητής στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο και Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Τον "τελευταίο χρόνο ή δύο", η διαθεσιμότητα του νερού άρχισε επίσης να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στις αποφάσεις για τις τοποθεσίες, πρόσθεσε.

Οι δύο πόροι είναι αλληλένδετοι - ειδικά όταν πρόκειται για ψύξη

Το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας στα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των διακομιστών, αλλά οι τεράστιες εγκαταστάσεις παράγουν επίσης θερμότητα και πρέπει να ψύχονται.
Αυτό απαιτεί είτε ενέργεια όταν χρησιμοποιείται η παραδοσιακή ψύξη με αέρα, είτε νερό όταν οι διακομιστές ψύχονται με εξάτμιση νερού, η οποία είναι πιο αποδοτική ενεργειακά.
"Συχνά υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων: Εάν ένα κέντρο δεδομένων χρησιμοποιεί περισσότερο νερό, χρειάζεται λιγότερη ενέργεια, και εάν χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια, χρειάζεται λιγότερο νερό", δήλωσε ο Ralph Hintemann, ανώτερος ερευνητής στο Borderstep Institute for Innovation and Sustainability, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Βερολίνο.
Με την αυξανόμενη πίεση τόσο στους πόρους όσο και στις συνθήκες σχεδιασμού, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα πλήθος σημείων πίεσης "που εμφανίζονται όλα ταυτόχρονα", δήλωσε ο Simon Harris, επικεφαλής κρίσιμων υποδομών της Business Critical Solutions, μιας εταιρείας συμβούλων κέντρων δεδομένων.

Μάχη της αντίληψης

Οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων λένε στον κόσμο ότι είναι ήδη πιο πράσινοι και πιο αποδοτικοί.
Λένε ότι αντικαθιστούν παλαιότερες, λιγότερο αποδοτικές ψηφιακές υποδομές, όπως οι μεμονωμένοι διακομιστές που λειτουργούν από εταιρείες και κυβερνήσεις.
Η συγχώνευση όλων αυτών των διακομιστών σε μια τοποθεσία εξοικονομεί ενέργεια, ισχυρίζεται ο κλάδος.
Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδίαζε κάποια στιγμή να μειώσει δραστικά τον αριθμό των κέντρων δεδομένων, με τέσσερα μεγάλα κέντρα να αντικαθιστούν περισσότερες από 60 τοποθεσίες.
"Τι πέτυχε η ολλανδική κυβέρνηση με την ενοποίηση σε τέσσερα μεγάλα κέντρα δεδομένων;" δήλωσε ο Stijn Grove, διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής ένωσης κέντρων δεδομένων, η οποία εκπροσωπεί το 95% της ολλανδικής αγοράς κέντρων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων φορέων όπως η Google και η Microsoft.
"Χρησιμοποιούν τη μισή ισχύ" από ό,τι υπήρχε πριν.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ αναγνωρίζει "τις σημαντικές βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης που έχει πραγματοποιήσει ο κλάδος των κέντρων δεδομένων τις τελευταίες δεκαετίες".
Και πολλές αμερικανικές εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας, που λειτουργούν κυρίως τα λεγόμενα hyperscalers, έχουν επίσης δεσμευτεί να βασίζονται αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια για την ενέργεια που χρησιμοποιούν.
Τόσο η Google όσο και η Meta επισημαίνουν την υπόσχεση να αντιστοιχίσουν τις δραστηριότητές τους - συμπεριλαμβανομένων των κέντρων δεδομένων - με 100% ανανεώσιμη ενέργεια.
Οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν μέρος ευρύτερων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, όπως οι στόχοι για την αντικατάσταση περισσότερου νερού από αυτό που καταναλώνουν στις δραστηριότητές τους.
Αλλά ενώ οι δράσεις αυτές μπορεί να είναι καλοπροαίρετες, έχουν επίσης προκαλέσει τοπική αντίσταση.
Οι τεράστιες εγκαταστάσεις καταλαμβάνουν ήδη δεκάδες εκτάρια γης, κυρίως σε αγροτικές περιοχές.
Η κατασκευή αιολικών πάρκων και ηλιακών πάρκων που έρχονται να ωφελήσουν τα κέντρα δεδομένων και όχι τους ντόπιους, δεν βρίσκει πάντα σύμφωνους τους κατοίκους - όπως οι ακτιβιστές του Zeewolde, οι οποίοι μετέτρεψαν το ζήτημα σε ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματά τους κατά της σχεδιαζόμενης τοποθεσίας.

Δίδυμη μετάβαση

Το νέο σχέδιο της Επιτροπής - που αρχικά αναμενόταν στα τέλη Σεπτεμβρίου και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ψηφιοποίηση του ενεργειακού δικτύου - θα "διερευνήσει" επίσης να ζητήσει από τους φορείς εκμετάλλευσης να γνωστοποιούν ξεχωριστά τις έμμεσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ατμοποιούνται από την αγορά υπηρεσιών κέντρων δεδομένων και θα "εξετάσει" μια ενεργειακή ετικέτα για τους διακομιστές και τα προϊόντα αποθήκευσης δεδομένων, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί η κριτική από τους νομοθέτες και τις ΜΚΟ ότι συμβαίνουν πολύ λίγα μετά τη σύναψη συμφωνίας του κλάδου με την Επιτροπή το 2021, η οποία προέβλεπε μη δεσμευτική δέσμευση για τους φορείς του κλάδου να μειώσουν το υψηλό περιβαλλοντικό και ανθρακικό αποτύπωμα των κέντρων δεδομένων.
Η συμφωνία έχει επανειλημμένα δεχθεί πυρά επειδή χρησιμοποιήθηκε για να ασκήσει πιέσεις υπέρ άλλων στόχων της Μεγάλης Τεχνολογίας.
Οι νομοθέτες και οι ΜΚΟ δήλωσαν επίσης ότι θέλουν να δουν τη ρύθμιση να προχωράει περισσότερο από τις τρέχουσες πρωτοβουλίες, όπως οι απαιτήσεις οικολογικού σχεδιασμού, ένας κώδικας δεοντολογίας για την ενεργειακή απόδοση και τα κριτήρια για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις.
Όλα αυτά αναγκάζουν την ΕΕ να τετραγωνίσει τις διπλές φιλοδοξίες της να γίνει πιο πράσινη και πιο ψηφιακή.
Θέλει το 75% των ευρωπαϊκών εταιρειών να χρησιμοποιούν υπηρεσίες cloud έως το 2030 και ταυτόχρονα στοχεύει σε "κλιματικά ουδέτερα, ιδιαίτερα ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα" κέντρα δεδομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης