Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις της Zaporizhzhia εξαιτίας των βομβαρδισμών - Με ντίζελ η λειτουργία του σταθμού

Διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις της Zaporizhzhia εξαιτίας των βομβαρδισμών  - Με ντίζελ η λειτουργία του σταθμού
Ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας κατέρριψε την κύρια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος – Ο Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πιέζει Ρωσία και Ουκρανία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης γύρων από τις εγκαταστάσεις
Σχετικά Άρθρα

Ο βομβαρδισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας διέκοψε τη γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος που τροφοδοτούσε τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia της Ουκρανίας, αναγκάζοντάς να τους υπεύθυνους να χρησιμοποιήσουν γεννήτριες ντίζελ έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 η κρατική πυρηνική εταιρεία της Ουκρανίας και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στην τοποθεσία του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολλών κτηρίων ενώ επαπειλείται καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πιέζει για τη δημιουργία ζώνης προστασίας για την αποτροπή περαιτέρω βομβαρδισμών.
Παρόλο που οι έξι αντιδραστήρες της Zaporizhzhia έχουν κλείσει, το πυρηνικό καύσιμο σε αυτούς εξακολουθεί να χρειάζεται ψύξη για να αποφευχθεί η κατάρρευση του πυρήνα του αντιδραστήρα.
Αυτό απαιτεί συνεχή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
«Η επανάληψη των βομβαρδισμών, που πλήττουν τη μοναδική πηγή εξωτερικής ενέργειας του εργοστασίου, είναι εξαιρετικά ανεύθυνη.
Ο πυρηνικός σταθμός πρέπει να προστατευθεί», ανέφερε ο επικεφαλής του οργανισμού Rafael Grossi, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΙΑΕΑ

Γεννήτριες ντίζελ

Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε μια προηγούμενη δήλωση της ουκρανικής ρυθμιστικής αρχής για τα πυρηνικά Energoatom, σύμφωνα με την οποία το εργοστάσιο ενεργοποίησε τις γεννήτριες ντίζελ μετά από βομβαρδισμό γύρω στη 1 π.μ.
«Όλα τα συστήματα ασφαλείας του εργοστασίου συνεχίζουν να λαμβάνουν ισχύ και λειτουργούν κανονικά, όπως ενημερώθηκαν οι εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ  (που βρίσκονται στις πυρηνικές εγκαταστάσεις) από το ανώτερο ουκρανικό επιχειρησιακό προσωπικό», ανέφερε η ΔΟΑΕ.
Ο Grossi βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία και την Ουκρανία για τη δημιουργία ζώνης προστασίας γύρω από το εργοστάσιο, αν και αρνήθηκε να πει τι ακριβώς θα περιλάμβανε το σχέριο πώς θα επιβληθεί και θα υλοποιηθεί.
Ήταν στο Κίεβο την Πέμπτη 6/10 και πρόκειται να μεταβεί στη Ρωσία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Σύντομα θα ταξιδέψω στη Ρωσική Ομοσπονδία και μετά θα επιστρέψω στην Ουκρανία, για να συμφωνήσω για μια ζώνη πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας γύρω από το εργοστάσιο.
Αυτό είναι απόλυτη και επείγουσα επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο Grossi σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης