Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΒοΕ ένιωσε τα πρώτα σημάδια του κραχ που έρχεται - Μόνο μία επιλογή θα το σταματήσει...

Η ΒοΕ ένιωσε τα πρώτα σημάδια του κραχ που έρχεται - Μόνο μία επιλογή θα το σταματήσει...
Η μόνη πραγματικά αποτελεσματική "λύση" θα ήταν να υποσχεθούν οι κεντρικές τράπεζες ότι θα προσφέρουν πάντα ρευστότητα για υποτιθέμενα "ασφαλή" περιουσιακά στοιχεία
Το Ντάλας απέχει σχεδόν 5.000 μίλια από το Λονδίνο.
Αλλά όταν οι αγορές ομολόγων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα - αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να προβεί σε παρέμβαση ύψους 65 δισ. λιρών για τη στήριξη των συνταξιοδοτικών ταμείων - οι εξελίξεις έφτασαν στον Richard Fisher, τον πρώην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ντάλας.
Ο Fisher προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι μια δεκαετία εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα δημιουργούσε θύλακες μελλοντικής χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Έτσι, βλέπει το δράμα των βρετανικών ομολόγων (το οποίο συνέβη επειδή τα συνταξιοδοτικά ταμεία χειρίστηκαν λανθασμένα τις θέσεις με υψηλή μόχλευση) όχι ως μεμονωμένο γεγονός - αλλά ως σημάδι μιας τάσης, αναφέρει νέα ανάλυση των Financial Times.
"Αυτή η ανόητη στρατηγική συμβαίνει πάντα όταν τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδενικό όριο και τα πράγματα έχουν φτάσει στα άκρα", δήλωσε στο CNBC, σημειώνοντας ότι η κρίση είναι "μια ένδειξη για άλλα πράγματα που είναι πιθανό να εμφανιστούν" επειδή οι επενδυτές και οι θεσμικοί έχουν υπερδανεισθεί επικίνδυνα και "νομίζουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για πάντα".
Ακριβώς.
Οι αγορές γίνονται ήδη νευρικές και ευμετάβλητες, και όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ένας δείκτης άγχους της αγοράς που καταρτίζεται από το Γραφείο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης της Ουάσιγκτον, για παράδειγμα, έχει πλέον εκτοξευθεί σε υψηλό δύο ετών.

Το πρώτο σημάδι

Και ενώ ο Fisher δεν προσδιόρισε πού "είναι πιθανό να εμφανιστούν άλλα πράγματα", οι Financial Times και η αρθρογράφος Gillian Tett εκτιμά ότι υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα μέρη που οι επενδυτές (και οι ρυθμιστικές αρχές) θα πρέπει τώρα να παρακολουθούν στενά (εκτός από άλλα συνταξιοδοτικά ταμεία).
Το ένα είναι η κατάσταση των ανοικτών επενδυτικών κεφαλαίων, ή των οχημάτων που επιτρέπουν στους επενδυτές να εξαγοράζουν περιουσιακά στοιχεία κατά βούληση.
Όπως σημειώνει το ΔΝΤ στην επικείμενη επισκόπησή του για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο τομέας αυτός έχει διογκωθεί και περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία ύψους 41 τρισ. δολαρίων.
Πολλά κεφάλαια λειτουργούν συντηρητικά.
Αλλά ορισμένα έχουν κινηθεί σε μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους - και το ΔΝΤ προειδοποιεί τώρα ότι αυτή η αναντιστοιχία ρευστότητας "συμβάλλει στη μεταβλητότητα στις αγορές περιουσιακών στοιχείων και ενδεχομένως απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα", εάν οι επενδυτές αρχίσουν να πανικοβάλλονται.
Κάποιοι παρατηρητές μπορεί να απαντήσουν "καλά, καλά".
Εξάλλου, οι αναντιστοιχίες ρευστότητας και διάρκειας είναι συνήθως η πηγή χρηματοπιστωτικών δραμάτων, και αυτό δεν είναι καινούργιο.
Αλλά πρέπει να παρακολουθείται, ιδίως από τη στιγμή που κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει πόσο μεγάλα είναι τα δυνητικά μη ρευστοποιήσιμα ανοίγματα.

Το δεύτερο σημάδι

Ένα δεύτερο ζήτημα είναι τα κρατικά ομόλογα.
Η κρίση των gilts (βρετανικά 10ετή ομόλογα) της περασμένης εβδομάδας προέκυψε εν μέρει λόγω της ιδιοσυγκρασιακής φύσης του βρετανικού συστήματος συνταξιοδοτικών ταμείων.
Αλλά όχι εξ ολοκλήρου: όλες οι δυτικές αγορές κρατικών ομολόγων παλεύουν με το γεγονός ότι η ρευστότητα τείνει όλο και περισσότερο να εξατμίζεται σε στιγμές πίεσης.
Ένας λόγος είναι ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν ενεργούν πλέον ως market makers, λόγω των αυστηρότερων ρυθμιστικών ελέγχων.
Αυτό το ζήτημα ρευστότητας δημιούργησε μια παρ' ολίγον καταστροφή στα κρατικά ομόλογα τον Μάρτιο του 2020 και ορισμένοι παρατηρητές φοβούνται ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί ξανά η λεγόμενη "δίνη μεταβλητότητας" στις αμερικανικές αγορές.
Και, ενώ οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να το διορθώσουν αυτό, δεν είναι εύκολο να γίνει.
Εξάλλου, όπως σημείωσε το καλοκαίρι ο Paul Tucker, πρώην υποδιοικητής της BoE, η μόνη πραγματικά αποτελεσματική "λύση" θα ήταν να υποσχεθούν οι κεντρικές τράπεζες ότι θα προσφέρουν πάντα ρευστότητα για υποτιθέμενα "ασφαλή" περιουσιακά στοιχεία, όπως τα κρατικά ομόλογα, σε περίπτωση κρίσης.
Η BoE το έκανε αυτό ως μέτρο έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα.
Αλλά καμία κεντρική τράπεζα δεν θέλει να δώσει μόνιμη υπόσχεση, αφού υποτίθεται ότι μειώνουν, όχι αυξάνουν, την ανάμειξη τους στην αγορά.

Το τρίτο σημάδι

Ένα τρίτο ζήτημα είναι η στέγαση.
Όπως σημείωσε πρόσφατα η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών σε μια αιχμηρή έκθεση, η παγκόσμια αγορά ακινήτων έμοιαζε πρόσφατα περίεργη με βάση τα ιστορικά δεδομένα.
Οι συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές των κατοικιών ανέκαμψαν εκπληκτικά γρήγορα μετά την πανδημική ύφεση.
Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται νωρίτερα φέτος, ακόμη και μετά την έναρξη της νομισματικής σύσφιξης.
Αυτό μπορεί να αντανακλά διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η εργασία από το σπίτι, αλλά ήταν επίσης συνέπεια της προηγούμενης εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκε μια εντυπωσιακή άνοδος του σταθερού 30ετούς επιτοκίου των αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ στο 6,75%, το υψηλότερο επιτόκιο από το 2006.
Αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει πτώση των τιμών των κατοικιών τις επόμενες εβδομάδες.
Προετοιμαστείτε για μεταβλητότητα - και άγχος - στα ενυπόθηκα ομόλογα.

Το τέταρτο σημάδι

Ένα τέταρτο ζήτημα είναι τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης και των προηγούμενων (εκτός από την εντυπωσιακή κλίμακα της προηγούμενης νομισματικής χαλάρωσης) είναι ότι μεγάλο μέρος της φρενίτιδας του ελεύθερου χρήματος συνέβη στα ιδιωτικά κεφάλαια και τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου, όχι (μόνο) στις δημόσιες αγορές.
Αυτό καθιστά πιο δύσκολο από ό,τι στο παρελθόν να παρακολουθήσει κανείς τον πόνο, καθώς ο νομισματικός κύκλος γυρίζει.
Μπορούμε να δούμε ότι οι τιμές των ομολόγων μη επενδυτικής βαθμίδας έχουν πέσει πρόσφατα- δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την πραγματική αξία των περιουσιακών στοιχείων που κατέχουν τα ιδιωτικά κεφάλαια.
Ίσως τα αποτιμούν σωστά.
Αλλά υπάρχουν αμφιβολίες, ιδίως δεδομένου ότι πωλούν όλο και περισσότερο περιουσιακά στοιχεία μεταξύ τους.

Πολλές οι εστίες αβεβαιότητας

Αυτός ο κατάλογος των πιθανών σημείων ανάφλεξης δεν είναι πλήρης (τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών είναι μια άλλη ιστορία.)
Επιπλέον, μπορεί να μην "εμφανιστούν" αμέσως, δεδομένου του πόσα χρήματα εξακολουθούν να στροβιλίζονται ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης του παρελθόντος.
Μια αποκαλυπτική λεπτομέρεια σχετικά με τον δείκτη πίεσης της αγοράς του OFR είναι ότι αυξήθηκε κυρίως λόγω της υψηλότερης μεταβλητότητας της αγοράς - και όχι λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών χρηματοδότησης.
Οι τελευταίες εξακολουθούν να φαίνονται αρκετά σταθερές, στον δείκτη.
Αλλά το "ακόμα" είναι η λέξη-κλειδί εδώ: αν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, η χρηματοδότηση θα μετατοπιστεί αναπόφευκτα επίσης.
Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για περισσότερες εκπλήξεις, σε άλλα μέρη εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκτός, βέβαια, αν η σύνοδος του ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον αποκαλύψει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται να πραγματοποιήσουν (ακόμη μία) στροφή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης