Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πολωνία: Προσέγγισε τις ΗΠΑ για να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της

Πολωνία: Προσέγγισε τις ΗΠΑ για να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα στο έδαφος της
Η Πολωνία διεξάγει επίσης ξεχωριστές συνομιλίες με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας.
Σχετικά Άρθρα
Η Πολωνία επικοινώνησε με τις ΗΠΑ για την κοινή χρήση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda, εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Δύση και Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αναφέρει δημοσίως ότι δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα σε χώρες που εντάχθηκαν στη συμμαχία μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού πριν από τρεις και πλέον δεκαετίες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το θέμα που τέθηκε και παρέπεμψε για περαιτέρω ερωτήσεις στην κυβέρνηση της Πολωνίας.
Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να κρατήσει ισορροπημένη στάση ανάμεσα στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με προηγμένο οπλισμό και την αποφυγή κινήσεων που θα προκαλούσαν το Κρεμλίνο και θα οδηγούσαν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, από τη μεριά της είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ενίσχυσης της ανατολικής πλευράς της συμμαχίας.
"Το πρόβλημα, πρώτα από όλα, είναι ότι δεν έχουμε πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο Duda σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Polska.
"Υπάρχει πάντα μια δυνητική ευκαιρία να συμμετάσχουμε στην κοινή χρήση πυρηνικών όπλων".
Η κοινή χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από την προσφορά αεροσκαφών συνοδείας ή αναγνώρισης για μια πυρηνική αποστολή έως την ίδια την φιλοξενία των πυρηνικών όπλων ενός συμμάχου.
Σύμμαχοι όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Τουρκία φιλοξενούν πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στο έδαφός τους, σύμφωνα με το Κέντρο για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Η Πολωνία είναι ανοικτή ως προς την φιλοξενία των πυρηνικών όπλων

Ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης στη Βαρσοβία είπε ότι η δηλώσεις του Duda θα μπορούσαν ενδεχομένως να περιλαμβάνουν οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές.
Ο διπλωμάτης, ο οποίος ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η φιλοξενία των (πυρηνικών) όπλων θα ήταν προς το συμφέρον της ασφάλειας της Πολωνίας, της περιοχής και ολόκληρης της Ευρώπης.
Ο Πολωνός πρόεδρος δεν διευκρίνισε με ποιον συνομίλησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η φιλοξενία πυρηνικών όπλων θα αψηφούσε τις προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου ότι η Ρωσία θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επέκταση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της συμμαχίας στα ανατολικά.
Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt ότι η χώρα του είναι "ανοιχτή" στη φιλοξενία αμερικανικών πυρηνικών όπλων.
"Έχουμε μιλήσει με Αμερικανούς ηγέτες για το αν οι ΗΠΑ εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο" να μοιραστεί η Πολωνία τα όπλα, δήλωσε ο Duda στην εφημερίδα.
"Το θέμα είναι ανοιχτό".
Ο Putin έχει αφήσει τις τελευταίες ημέρες να εννοηθεί ότι η περαιτέρω κλιμάκωση στην Ουκρανία μπορεί να περιλαμβάνει όπλα που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πόλεμο από το 1945.
Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ο Putin απαίτησε το ΝΑΤΟ να επιστρέψει στις θέσεις που κατείχε το 1997, πριν από τη βιασύνη των πρώην κομμουνιστικών χωρών να ενταχθούν στην προστατευτική ομπρέλα της συμμαχίας κατά της Ρωσίας.
Η Πολωνία διεξάγει επίσης ξεχωριστές συνομιλίες με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, σχετικά με την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης