Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θρίλερ στην ΕΕ - Μόνο στα… χαρτιά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Οι ναυτιλιακές «δένουν» τα χέρια των κυβερνήσεων

Θρίλερ στην ΕΕ - Μόνο στα… χαρτιά το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο - Οι ναυτιλιακές «δένουν» τα χέρια των κυβερνήσεων
Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια προσέγγιση δύο σταδίων για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Σε απόλυτο θρίλερ έχουν εξελιχθεί οι διαπραγματεύσεις για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου λόγω των έντονων ενστάσεων που εγείρουν χώρες με ισχυρή ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος.
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα εφαρμοστεί μόνο… στα χαρτιά. Κι αυτό διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανό να εγκρίνει την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή σε δύο στάδια. Ειδικότερα, οι διπλωμάτες προωθούν τις εργασίες για το πλαφόν, αλλά θα χρειαστούν νέα έγκριση από το μπλοκ, καθώς ορισμένα κράτη-μέλη διστάζουν, στην προσπάθεια τους να μην πλήξουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Νέες καθυστερήσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προωθήσει τις εργασίες για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά καθυστερεί την τελική έγκριση.
Σύμφωνα με τη WSJ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μια προσέγγιση δύο σταδίων για το διεθνές ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του G7. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζουν τη νομοθεσία που απαιτείται για την εφαρμογή του μέτρου, αλλά θα αναβάλουν την πλήρη έγκρισή του μέχρι να είναι έτοιμη η υπόλοιπη G7, δήλωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.
Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών υπέγραψαν τη ρύθμιση ως μέρος ενός όγδοου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας το πρωί της Τετάρτης (5/10/2022) για την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ το πρωί της Πέμπτης (6/10/2022).

WSJ_5.JPG

Ανησυχία λόγω της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Η προσέγγιση της ΕΕ αντανακλά την ανησυχία ορισμένων κρατών μελών για την πρόταση, που θα θέσει μια μέγιστη τιμή στην τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο, που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης. Σύμφωνα με τη WSJ, η διστακτικότητα είναι μεγαλύτερη στα μέλη της ΕΕ με μεγάλους ναυτιλιακούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Η διαφαινόμενη προσέγγιση της ΕΕ σημαίνει ότι η πρόταση για το ανώτατο όριο τιμών παραμένει σε καλό δρόμο για να τεθεί σε ισχύ, αλλά εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να εφαρμοστεί.
Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απαγόρευση στις εταιρείες της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, που πωλείται σε τιμές πάνω από το πλαφόν θα μπορούσε να πλήξει τις οικονομίες τους. «Φοβούνται ότι θα χάσουν δουλειές από χώρες που μένουν εκτός του μηχανισμού, και έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένες χώρες της G7 μπορεί να μην επιβάλλουν το ανώτατο όριο τιμών τόσο αυστηρά όσο η ΕΕ», δήλωσαν διπλωμάτες, σύμφωνα με τη WSJ.
Σε συνάντηση το βράδυ της Τρίτης (4/10/2022), οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν σε μια πρόταση βάσει της οποίας θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στη νομοθεσία, αλλά να εγκρίνουν επίσημα τον μηχανισμό μόνο σε μεταγενέστερη ημερομηνία, εάν οι άλλες χώρες της G7 έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή του συστήματος ανώτατων τιμών.
Αυτό σημαίνει ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν τα τρία κεντρικά στοιχεία της πρότασης για το ανώτατο όριο τιμών. Πρώτον, θα πρέπει να υπογράψουν την εξαίρεση στο πακέτο κυρώσεων του Ιουνίου που απαγόρευε στις εταιρείες της ΕΕ να παρέχουν ασφάλιση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μετά τις 5 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν την απαγόρευση στις ναυτιλιακές της ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω του ανώτατου ορίου, και στη συνέχεια θα πρέπει να υπογράψουν το ανώτατο όριο τιμών της G7.
Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι εάν το ανώτατο όριο τιμών της G7 είναι πλήρως έτοιμο και λεπτομερές πολύ πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, τότε μπορούν να επανέλθουν και να υπογράψουν τα μέτρα. Εάν ο μηχανισμός της G7 οριστικοποιηθεί μόνο λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία του Δεκεμβρίου -ή δεν τεθεί σε εφαρμογή πριν από αυτήν- ορισμένα κράτη μέλη ενδέχεται να απαιτήσουν μια μεταβατική περίοδο για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης