Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μπορεί η Trillion Energy να σώσει την Ευρώπη; - Οι επενδύσεις και το timing του πεδίου SASB

Μπορεί η Trillion Energy να σώσει την Ευρώπη; - Οι επενδύσεις και το timing του πεδίου SASB

Με την άφιξη του γεωτρύπανου Uranus από τη Ρουμανία αυτή την εβδομάδα, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα της Τουρκίας θα ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή φυσικού αερίου

Η Trillion Energy International είναι μια εταιρεία που βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, καθώς είναι έτοιμη να ξεκινήσει την απελπιστικά αναγκαία παραγωγή φυσικού αερίου εντός εβδομάδων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν πάρει παραβολικές διαστάσεις, τις πολλαπλές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου να έχουν διακοπεί και τον πόλεμο στην Ουκρανία να παρατείνεται χωρίς ορατό τέλος, η Ευρώπη αντιμετωπίζει έναν μακρύ κρύο χειμώνα και μια δεκαετία με μη βιώσιμες τιμές ενέργειας.
Οι αγωγοί Nord Stream I & II, οι οποίοι ήταν προηγουμένως κρίσιμοι για τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καταστράφηκαν την περασμένη εβδομάδα από σαμποτάζ.
Το κοίτασμα Groningen, το πιο παραγωγικό κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη που ανήκει στην Exxon και τη Shell, μειώνει την παραγωγή κατά 50%.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ιταλία και η Μολδαβία μπήκαν στο στόχαστρο της Ρωσίας για να κλείσουν αυτή την εβδομάδα και ο μεγαλύτερος αγωγός παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη που περνάει από την Ουκρανία είναι επίσης τώρα εκτός λειτουργίας λόγω πολέμου.

Μη βιώσιμες οι τιμές φυσικού αερίου

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία και σε όλη την ήπειρο ξεπερνούν τώρα τα 1000 δολάρια ανά μεγαβάτ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο των ΗΠΑ που είναι 154 δολάρια!
Οι ιλιγγιώδεις αυξήσεις επηρεάζουν αρνητικά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.
Πολλοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Αφού είδαν γεωμετρικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, πολλές επιχειρήσεις μπορεί σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν.

Στην Ιταλία, οι μέσοι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών αυξήθηκαν στα 500 ευρώ το μήνα από 160 ευρώ το 2021, με εκτιμήσεις για αυξήσεις στα 600 ευρώ, με βάση το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού Nord Stream.

Για ολόκληρη την Ευρώπη, με βάση τις μελλοντικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας TTL, όπως απεικονίζονται στο παρακάτω διάγραμμα, οι λογαριασμοί ενέργειας θα μπορούσαν να φτάσουν το 15% του ΑΕΠ ή τα 2 τρισ. ευρώ.
Σε ένα εφιαλτικό σενάριο, το ενεργειακό κόστος θα μπορούσε να φθάσει το 20% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs, όπως απεικονίζεται παρακάτω:

Έρχονται διασώσεις

Πολυάριθμοι Ευρωπαίοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον αφερέγγυοι εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.
Τα κυβερνητικά πακέτα διάσωσης μόλις άρχισαν- κυλιόμενες διακοπές ρεύματος, "gas-outs" και βιομηχανικά λουκέτα είναι ήδη καθοδόν.
Οι φόβοι για επικείμενες ελλείψεις ενέργειας οδήγησαν τους Ευρωπαίους να αρχίσουν να μαζεύουν κάρβουνο και καυσόξυλα.
Πιθανή διανομή ενέργειας και εκρηκτικές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πυροδοτήσει μια απελπισμένη αναζήτηση νέων προμηθειών φυσικού αερίου για να μην παγώσει η Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα.
Ο αντίκτυπος της έλλειψης φυσικού αερίου ήταν κατακλυσμιαίος μέχρι στιγμής και με τον χειμώνα να πλησιάζει, τα χειρότερα μπορεί να έρθουν.

Πότε θα τελειώσει η κρίση;

Πότε θα τελειώσει η κρίση και πότε οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα;
Σύμφωνα με τη Citigroup, η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να δει ουσιαστική ανακούφιση.

Η περίπτωση της Trillion Energy

Ενώ πολλοί θρηνούν για αυτές τις σκοτεινές μέρες στην Ευρώπη, η Trillion Energy κάνει κάτι γι' αυτό, έχοντας σχεδιάσει μια τεράστια ανάπτυξη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα στα ανοιχτά της Τουρκίας -πριν καν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένα έργο που ετοιμάζεται εδώ και 10+ χρόνια.
Οι μετοχές της Trillion διαπραγματεύονται στο εύρος των 0,32 δολαρίων, σημειώνοντας άνοδο 233% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.
Μια πρόσφατα δημοσιευμένη ερευνητική έκθεση που εκπονήθηκε από τον αναλυτή της Research Capital, Bill Newman, προτείνει ότι η μετοχή εξακολουθεί να είναι υποτιμημένη όμως και έθεσε στόχο τιμής στα 1,02 δολάρια, με βάση έναν πολλαπλασιαστή 3,0 x των προσαρμοσμένων στο χρέος ταμειακών ροών του 2024.
Το καναδικό χρηματιστήριο αξιών αναγνώρισε επίσης πρόσφατα την αστρική απόδοση της Trillion προσθέτοντας την στον δείκτη CSE25.
Με την άφιξη του γεωτρύπανου Uranus από τη Ρουμανία αυτή την εβδομάδα, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα της Τουρκίας θα ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή φυσικού αερίου.
Η Trillion Energy τρέχει για να ξεκινήσει την παραγωγή φυσικού αερίου, έχοντας δεσμευτεί με 100 εκατομμύρια δολάρια και πλέον σε ένα πολυετές υπεράκτιο πρόγραμμα γεωτρήσεων φυσικού αερίου.

Οι στόχοι της Trillion

Το πρόγραμμα παραγωγής αξιοποιεί μια ιστορική επένδυση 600 εκατ. δολαρίων και πλέον στην αρχική ανάπτυξη και υποδομή του πεδίου, συμπεριλαμβανομένων 12 μιλίων υπεράκτιων αγωγών συνδεδεμένων με μια χερσαία εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου, η οποία επί του παρόντος είναι ονομαστική για 75MMcf ανά ημέρα, αλλά μπορεί εύκολα να επεκταθεί σε 150MMcf.
Πριν από την τρέχουσα φάση ανάπτυξης, το κοίτασμα φυσικού αερίου SASB παρήγαγε 42+ δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, τα οποία με τη σημερινή τιμή των 30 δολαρίων θα άξιζαν 1,26 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα ποσά αυτά θα μπορούσαν εύκολα να επισκιαστούν από τις τρέχουσες προσπάθειες γεώτρησης που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το 2024.

Ο διευθύνων σύμβουλος Arthur Halleran, βετεράνος της βιομηχανίας εδώ και τέσσερις δεκαετίες, πιστεύει ότι κάθε κυβικό μέτρο φυσικού αερίου μετράει - τώρα περισσότερο από ποτέ - και εργάζεται ασταμάτητα για να θέσει σε λειτουργία το έργο SASB εδώ και αρκετά χρόνια.
Το έργο SASB θα παράξει τις απελπιστικά αναγκαίες ποσότητες φυσικού αερίου -πάνω στην ώρα για τον κρύο χειμώνα.
Με το γεωτρύπανο Uranus, η Trillion Energy σχεδιάζει να ανοίξει 17 νέες γεωτρήσεις παραγωγής με ρυθμό μία κάθε 45 έως 48 ημέρες.
Η σωρευτική επένδυση στη SASB ενδεχομένως να την καταστήσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το συνολικό κόστος ανάπτυξης μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης